• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.09.2024

14:56

Otvorena prva rafinerija litijuma u Evropi! Ovo je značajan korak za prelazak na zelenu ekologiju

Pixabay

Vesti

Otvorena prva rafinerija litijuma u Evropi! Ovo je značajan korak za prelazak na zelenu ekologiju

Podeli vest

Kompanija "AMG Litijum" je otvorila prvu rafineriju litijuma u Evropi, i to u Biterfeld-Volfenu u Nemačkoj.

Rafinerija u Biterfeld-Volfenu je izgrađena za nešto više od dve godine i koštala je oko 140 miliona evra.

Kako piše Euronews, većina litijuma koji će se koristiti, će stizati iz Brazila. Sirovine će se u rafineriji pretvarati u litijum hidroksid kompatibilan sa baterijama.

Od fabrike se očekuje da proizvode 20.000 tona litijum hidroksida godišnje, što je količina dovoljna za potrebe pogona 500.000 električnih vozila.

U proizvodnji baterija za električna vozila (EV), litijum je ključna komponenta i veoma tražen element, u cilju prelaska na zelenu energiju.

Evropska unija, kao odgovor na rastuću potražnju, predlaže Akcioni plan za kritične sirovine za 2020. godinu, u cilju smanjenja zavisnost Evrope od spoljnih izvora snabdevanja.

Trenutno, većina hibridnih i električnih vozila koristi litijum-jonske baterije.

- Ako želite i određene performanse i domet tokom vožnje, onda je litijum-jonska baterija jednostavno nenadmašna - navodi Stefan Šerer, generalni direktor "AMG Litijum".

U budućnosti će se ovde proizvoditi i litijum iz evropskih rudnika, poput Portugala i planine Ercgebirge (Krušne Hori) na granici Češke i Nemačke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

AMAN, DRŽAVA NIJE IGRAČKA! Najnovija ploča opozicije - izbori zbog litijuma! Brnabić zagrmela: Nemaju oni pojma šta traže, niti ih to zanima!
Politika

AMAN, DRŽAVA NIJE IGRAČKA! Najnovija ploča opozicije - izbori zbog litijuma! Brnabić zagrmela: Nemaju oni pojma šta traže, niti ih to zanima!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić napisala je na svom Iks profilu da je je opozicija tražila još jednom u nizu izbore , i to zbog litijuma, jer je, kako kažu, vlast promenila stav. Kako navodi bivša premijerka, nije tačno da je vlast promenila stav, za razliku od opozicije koja je nedavno tražila potpunu zabranu istraživanja litijuma za koji su ranije tvrdili da je prioritet za razvoj zemlje. Istakla je takođe da opozicija nema pojma šta traži, ali da ih to ni ne zanima i poručila im da država nije igračka.

19.09.2024

12:56

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set