• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

20.09.2024

14:54

Obeležen Svetski dan ginekoloških karcinoma! Bolest ne sme biti tabu tema

Informer DN

Vesti

Obeležen Svetski dan ginekoloških karcinoma! Bolest ne sme biti tabu tema

Podeli vest

Ovogodišnja kampanja povodom Svetskog dana ginekološke onkologije, pored prevencije i unapređenja lečenja, baca svetlo na često zanemarenu temu koja duboko utiče na život oboleh žena - stigmu bolesti!

Udruženje "Ženski centar Milica" orgganizovalo je povodom Svetskog dana skup koji je okupio pacijente, stručnjake i predstavnike države u cilju unapređenja prevencije i lečenja ovih bolesti.

- Stigma je nešto sa čime se svi pacijenti sa karcinomima mogu suočiti pre ili kasnije, ali može biti češće kod pacijentkinja sa ginekološkim karcinomom zbog društvenih i kulturnih faktora. Sam razgovor o redproduktivnom zdravlju je tabu tema. Odlazak kod ginekologa u malim sredinama često se povezuje sa trudnoćom ili nekom opakom bolešću. Zato se krije i odlazak i bolest. Pogrešna shvatanja o obolevanju raka grlića materice, često se dovode u vezu sa promiskuitetom, što kao posledicu snosi diskriminaciju samih pacijenata - istakla je prdsednica ovog Udruženja Vesna Bondžić.

Prema podacima Instituta "Batut" 1.085 žena je obolelo od karcinoma grlića materice, a 424 izgubilo bitku sa bolešću!

- Prevencija je spas! redovni odlasci kod ginekologa i vakcinacijaHPV vakcinom od velikog su značaja za suzbijanje bolesti - navode u "Batutut". 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set