• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Modno

21.09.2024

10:13

Odmor za 1.000 dinara? Moguće je - evo o kojoj banji je reč

Printscreen YouTube, Shutterstock

Vesti

Odmor za 1.000 dinara? Moguće je - evo o kojoj banji je reč

Podeli vest

Ribarska banja se nalazi na obroncima planine Jastrebac, a smeštaj u njoj može da se pronađe već za 1.000 dinara van sezone.

Prema poslednjem popisu, ima 280 stanovnika a pripada Rasinskom okrugu. Od grada Kruševca je udaljena oko 34 kilometra. Ribarska banja datira još iz 4. veka nove ere, a danas predstavlja jedno od najpoznatijih klimatskih lečilišta, sa čak šest termalnih izvora.

Čari ove banje su Rimljani otkrili sasvim slučajno kad je nekoliko njihovih vojnika odmaralo na ovom tlu.

U banji se nalazi čak šest termalnih izvora sumporovite lekovite vode od kojih najtopliji dostiže temperature neverovatnih 42°C. U ostalim se temperatura kreće od 25°C do 37 °C. Jedini izvor sa hladnijom vodom od oko 16°C se koristi za piće na ovom području.

Upravo zbog temperature vode, Ribarska banja je posetiocima privlačna u zimsko doba. Od Beograda je udaljeno oko 220 kilometra i potrebno je oko dva i po sata vožnje kolima. Neki podaci kažu da su objekti u banji građeni na inicijativu Karađorđevića, kneza Aleksandra i kralja Petra Prvog, kome je od svih banja u Srbiji upravo ova banja bila omiljena.

Sudeći prema oglasima za izdavanje, u Ribarskoj banji može da se pronađe smeštaj za 1.000 dinara dnevno po osobi. Naglašeno je da ova cena važi van sezone, odnosno od oktobra do maja. U sezoni cena iznosi 1.500 dinara. 

Apartmani na maloj udaljenosti od centra kreću se oko 20 evra po noćenju. Za ovaj iznos moguće je iznajmiti smeštajnu jedinicu za dve pa i tri osobe, koja u svom sklopu ima posebnu kuhinju, kupatilo, odvojene krevete.

Gostinske kuće takođe su vrlo popularan tip smeštaja u Ribarskoj Banji, jer se osim boravka posetiocima nudi i spreman obrok. Noćenje uz doručak za dve osobe u ovakvim jedinicama kreće se oko 50 evra.

Najbliži hoteli smešteni su u gradu Kruševcu, a cena kreće se od 30 evra po osobi ili 60 evra za dve osobe po noćenju. U ovu cenu uključen je i doručak, kao i sve mogućnosti koje nudi boravak u hotelu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set