• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.žena

24.09.2024

13:57

Na srpskim svadbama pojavio se novi običaj! Gosti u neverici gledaju i krste se

Shuterstock

Vesti

Na srpskim svadbama pojavio se novi običaj! Gosti u neverici gledaju i krste se

Podeli vest

Gotovo da se ni uz šta u Srbiji ne vezuje toliko tradicije, običaja i rituala kao uz jedno venčanje. Srpski svadbeni običaji su brojni, neki su veoma stari i potiču još od naših čukunbaka i čukundeka, dok su neki potpuno modernizovani.

U svakom slučaju, većina današnjih je mešavina tradicije i moderne kulture, ali jedno je sigurno - skoro svaki kraj i kutak naše zemlje gaji neke svoje običaje. Tako se i dan danas u pojedinim mestima u Srbiji praktikuju bizarnosti poput posmrtne svadbe ili bacanje žita preko kuće, što simbolizuje vezu sa precima i demonima, koji moraju da prihvate snaju.

Sezona svadbi je u punom jeku. Razlikuju se od mesta do mesta, iz godine u godinu menjaju, ali ipak je suština te ceremonije ostala ista - veselje i produžetak porodične loze.

Na društvenim mrežama često možemo da vidimo video-zapise sa mnogih veselja koji obično pokrenu lavinu komentara korisnika. Tu se često dele i razni trenuci koji umeju da budu i šokantni.

Jedan takav video-snimak oduševio je, ali i iznenadio korisnike Instagrama. Na stranici "uzivosasvadbe" pokrenula se oštra polemika ispod objave na kojoj se vide mladići koji hvataju papuču koju baca mladoženja. Dakle, ko uhvati papuču - sledeći se ženi!

Novi običaj na svadbama: hvatanje papuče - piše na snimku ispod koga su se nizali komentari.

"Napokon nešto i za momke, al' me nasmija super ideja", napisao je jedan mladić dok je devojka dodala: "Je li to novi običaj za ove muškarce koji se dobro udaju? Bože me sačuvaj i sakloni..."

Neki su upitali i da li znači da će "neki budući muž biti papučar ako uhvati papuču"?

- Hvala Bogu pa ne idem na ovakve svadbe. Bilo bi me sramota da učestvujem u ovome. Valjalo bi samo da bude "Zlatna papuča", nekako je otmeno za svadbu i veselje - glasili su neki od komentara, ali bilo je dosta onih koji su se oduševili idejom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)
Užas

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)

Porodica ubijenih Milanke i Jovana Madžgalja tvrdi da je Alija, osumnjičeni za njihovo ubistvo, već dobro bio upoznat sa terenom pre zločina jer je danima pre tragedije boravio u šumi u blizini njihove kuće. Meštani sela kažu da su tih dana više puta zvali policiju i prijavljivali da čovek sa puškom šeta po selu, ali da reakcije nije bilo sve do dana ubistva.

28.10.2024

16:30

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set