• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.10.2024

14:38

Srbija jedina članica CERN-a: Slovenija i Hrvatska po statusu iza nas

Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, File

Vesti

Srbija jedina članica CERN-a: Slovenija i Hrvatska po statusu iza nas

Podeli vest

Srbija je članica najveće naučne laboratorije na svetu CERN-a, a sve zahvaljujući ozbiljnom ulaganju u nauku i rapidnom razvoju naše zemlje u svim aspektima od kako je na njenom čelu Aleksandar Vučić, a podaci pokazuju da je Srbija jedina članica CERN-a od zemalja Zapadnog Balkana.

Danas CERN ima 24 zemlje članice: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske.

Hrvatska i Slovenija iza na: Kipar i Slovenija su pridružene države članice u predfazi za članstvo,  Brazil, Hrvatska, Indija, Latvija, Litvanija, Pakistan, Turska i  Ukrajina su pridružene države članice.

Foto: TANJUG/ JULIJA BAKIĆ

 

 

Od oktobra 2022. godine, 54 naučnika i inženjera radi u okviru srpskih naučnih institucija koje su zvanično uključene u eksperimente i međunarodne projekte CERN-a. U CERN-u takođe radi i oko 20 srpskih naučnika i inženjera u okviru drugih institucija koje su uključene u CERN-ove projekte.

Poslednjih 15-tak godina, srpski naučnici, inženjeri i specijalisti su aktivno uključeni u CERN-ove projekte radeći na dizajnu, konstrukciji, instalaciji i testiranju vrlo kompleksnih detektora za eksperimente u kojima dominiraju fundamentalna istraživanja u oblasti fizike elementarnih čestica.

Neki od srpskih naučnika su takođe imali vodeću ulogu u otkriću Higgs-ovog bozona koje je objavljeno 4. jula 2012. godine. Ovo otkriće je direktno uticalo na dodelu Nobelove nagrade za fiziku za 2013. godinu Prof. Fransoa Angleru (F. Englert) i Prof. Piteru Higsu (P. Higgs).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set