• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.10.2024

06:45

Danas je praznik Svete Efrosinije: Dugih 38 godina se pretvarala da je muško, a onda umrla od tuge - veruje se da na današnji praznik treba uraditi jednu stvar

printscreen

Vesti

Danas je praznik Svete Efrosinije: Dugih 38 godina se pretvarala da je muško, a onda umrla od tuge - veruje se da na današnji praznik treba uraditi jednu stvar

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetu Efrosiniju, koja je bila kći imućnog i znamenitog Pafnutija iz Aleksandrije.

Efrosinija je rasla u hrišćanskoj porodici, ali još kao devojčica, odlučila je da želi da se zamonaši i pobegla od kuće.

U manastiru nadomak Aleksandrije se predstavila kao muškarac po imenu Izmaragd, rekavši da je evnuh. Tako se brzo prilagodila i po disciplini prevazišla sve druge monahe.

Nakon 38 dugih godina provedenih u manastiru, susrela se sa svojim ocem, koji je, kao muškarca, nije prepoznao, već je želeo da se ispoveda Izmaragdu. Podelio je kako godinama tuguje zbog nestalog deteta i strahuje da li je uopšte živa.

Prema legendi, tada je priznala ocu da se ispod maske krije Efrosinija, ali je od tuge umrla istog časa.

Nesrećni otac se, nakon njene smrti, zamonašio u istom manastiru. 

Njih dvoje su sahranjeni u istom grobu. Na to mesto dolaze vernici, bolesni i slabi, a nakon molitve nad grobom oca i ćerke, odlaze preporođeni.

Verovanje kaže da svi koji nisu u mogućnosti da posete njihov grob, odu u crkvu i pomole se Svetoj Efrosiniji, a ona podari mir i snagu u životu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set