• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.10.2024

06:40

Slavimo svete mučenike Evlampija i Evlampiju! Smatraju se zaštitnicima braće i sestara širom sveta, a evo zašto danas trebate biti hrabri

Printskrin/SPC

Vesti

Slavimo svete mučenike Evlampija i Evlampiju! Smatraju se zaštitnicima braće i sestara širom sveta, a evo zašto danas trebate biti hrabri

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas svete mučenike Evlampija i Evlampiju, brata i sestru iz Nikomidije koji su poginuli za hrišćanstvo.

Evlampije je bio uhapšen kada je na gradskom trgu pocepao proglas u kojem se poziva na gonjenje hrišćana.

Kada ga je sudija počeo savetovati da se odrekne vere Hristove i spasi sebe, Evlampije mu je hrabro odgovorio:

- Odreknite se vi vaših lažnih idola i priznajte Hrista kao jedinog sina Božijeg.

Sudija je tada surovo izrekao smrtnu kaznu Evlampiju i naredio rimskim vojnicima da ga tuku do smrti. Kada je čula za muke na koje joj je bačen brat, Evlampija odluči da i ona zatraži istu kaznu, kako bi sa njime primila iste kaznu u ime Hrista.

Vojnici su potom oboje tukli do iznemeglosti. Evlampije je potom bačen u vrelu smolu, a na kraju mu je odsečena glava. Evlampija je izdahnula odmah od batina.

Hrišćani su ovog brata i sestru proglasili za svece isključivo zbog njihove hrabrosti.

Veruje se da na današnji dan Bog daje posebnu hrabrost svima koji se odluče da zaštite slabije od sebe i da se bore za časnu i ispravnu stvar.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set