• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pavle Ivković - Jovana Matijašević

23.10.2024

13:59

Srpkinje biju, na Boga ne misle! Svaki 13. muškarac prođe kao Sergej

Shutterstock

Vesti

Srpkinje biju, na Boga ne misle! Svaki 13. muškarac prođe kao Sergej

Podeli vest

Od januara do jula ove godine prijavljeno je 12.217 slučajeva nasilja u porodici, od čega je 910 bilo nad muškarcima, pokazuju zvanična istraživanja!

Napadi na muškarce uglavnom su bili blaži oblici fizičkog nasilja, a najčešći napadači bile su supruge, vanbračne partnerke, zatim bivše supruge i na poslednje mestu bivše devojke.

Prema izveštaju, najviše nasilja prijavljeno je u julu mesecu i to čak 2.213, zatim u junu 2.020 dok je u maju bilo 2.011 prijava. Da je rastao broj fizičkih napada među partnerima iz meseca u mesec govori i podatak da je na počtku ove godine bilo 1.945 slučaja nasilja.

Prema rečima stručnjaka, iako su žene nesumnjivo češće žrtve nasilja, važno je prepoznati i adresirati činjenicu da su i muškarci 

Koordinatorka sigurne kuće Vesna Stanojević ističe za Informer.rs da je nasilje nad muškarcima tema koja često ostaje u senci, zasenjena fokusom na nasilje nad ženama. 

- Nasilje nad muškarcima mi je pojam koji nema logoku ni težinu, a ako muškarac ima problem može da se spakuje i ode, dok je kod žena drugačije jer su uz nju i deca i neretko je jako teško da ode. Svetski je priznato nasiilje nad ženama, a to sa muškarcima nikako ne može da bude ista pretnja. Postoji organizacija u Novom Sadu koji se bave muškarcima koji su pretrpeli nasilje, ali zaista ne znam da li još uvek postoje. Mi nemamo muškarce u našim sigurnim kućama, radimo samo nasilje nad ženama i decom, i mogu vam reći da su kuće pune. - rekla nam je Vesna Stanojević. 

Podsetimo, poslednji slučaj napada žene na muškarca dogodio se sinoć kada je Sergej Trifunović prijavio suprugu Isidoru Mijanović za nasilje u porodici. Sukob se dogodio u stanu u kojem žive na Voždovcu, a do njega je došlo jer Isidora, prenose mediji, ne može više da trpi Trifunovićevo ponašanje i probleme koje joj stvara otkako su se venčali.

Foto: Informer

 

Prema nezvaničnim informacijama, po skraćenom postupku ona je nepravosnažno osuđena na novčanu kaznu od 50.000 dinara. Njoj je napisana prekršajna prijava po Zakonu o strancima i biće deportovana za Hrvatsku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)
Užas

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)

Porodica ubijenih Milanke i Jovana Madžgalja tvrdi da je Alija, osumnjičeni za njihovo ubistvo, već dobro bio upoznat sa terenom pre zločina jer je danima pre tragedije boravio u šumi u blizini njihove kuće. Meštani sela kažu da su tih dana više puta zvali policiju i prijavljivali da čovek sa puškom šeta po selu, ali da reakcije nije bilo sve do dana ubistva.

28.10.2024

16:30

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set