• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

24.10.2024

16:58

Pune bolnice dece sa opakom zarazom koja udara na srce! Od početka godine 145 mališana bilo zaraženo

Printskrin

Vesti

Pune bolnice dece sa opakom zarazom koja udara na srce! Od početka godine 145 mališana bilo zaraženo

Podeli vest

Od početka godine čak 145 dece zarazilo se američkim koksakim virusom! Ova zaraza slična je malim boginjama, jer se prvo pojavljuju crvene ospe po rukama, a kada virus uzme maha udara na srce i oštećuje srčani mišić.

Na pojavu ove infekcije na društvenoj mreži "fejsbuk" ukazala je jedna mama iz Novog Sada. 

- Moje dete je dobilo "američki koksaki" virus koji se lako prenosi sa osobe na osobu. Ja sam u drugom stanju, zabrinuta sam za zdravlje sebe i bebe. Ne znam koliko je opasno da se i sama zarazim ovim virusom - navela je ova mama.

Da stvar bude još gora osim što izaziva ospe, svrab i bol po telu, ovaj opaki virus napada i srce kod dece i utiče na njegov rad. Na udaru su, upozoravaju lekari, čak i male bebe.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava za Informer.rs da je period inkubacije kratak i da je tada obolela osoba najzaraznija. 

- Sve više je slučajeva dece koja su dobila koksaki virus, ali ovaj "američki"  koji prvo počinje sa ospama i temperaturom, a onda slabi ceo organizam, a pre svega srčanu radnju. Niko nije pošteđen zaraze, a klinička slika može biti toliko ozbiljna da zahteva i bolničko lečenje. U najgorem slučaju da dođe i do zastoja rada srca - ističe dr Saša Milićević.

Broj zaražene dece, dodaje doktor Milićević, raste u poslednje tri godine, ne samo kod nas, već i u celom regionu.

Foto: printscreen facebook

 

- Zato je važno da u ovim danima kada imamo veliki broj infekcija, podižete imunitet svojoj deci, izolujete ih koliko možete, a ukoliko primetite ove simptome, obavezno potražite pomoć lekara - savetuje pedijatar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)
Užas

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)

Porodica ubijenih Milanke i Jovana Madžgalja tvrdi da je Alija, osumnjičeni za njihovo ubistvo, već dobro bio upoznat sa terenom pre zločina jer je danima pre tragedije boravio u šumi u blizini njihove kuće. Meštani sela kažu da su tih dana više puta zvali policiju i prijavljivali da čovek sa puškom šeta po selu, ali da reakcije nije bilo sve do dana ubistva.

28.10.2024

16:30

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set