• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O.G.

26.10.2024

15:02

Koliko će nas ove godine koštati mrsna slavska trpeza? Informerova računica otkriva: Za jednu namirnicu pripremite dublji džep

Shutterstock

Vesti

Koliko će nas ove godine koštati mrsna slavska trpeza? Informerova računica otkriva: Za jednu namirnicu pripremite dublji džep

Podeli vest

Za pripremu mrsne slave ove godine potrebno je u proseku izdvojiti od 50.000 do 70.000 dinara, pokazala je Informerova računica.

Sezona slava zvanično je otvorena 12. oktobra, kada su vernici Srpske pravoslavne crkve proslavljali Miholjdan, a narednih par meseci očekuju nas niz krsnih slava. Shodno tome, domaćini su počeli sa pripremama s tim da troškovi namirnica, mogu značajno uticati na kućni budžet.

Prema Informerovoj računici ove godine treba između 50.000 i 70.000 dinara za pripremu mrsne slave. 

Cene mesa

Prasetina se prodaje po prosečnoj ceni od 3.000 dinara po kilogramu, dok je jagnjetina nešto skuplja, sa prosečnom cenom od 3.500 dinara po kilogramu. 

Svinjski kare bez kostiju dostiže cenu do 1.200 dinara po kilogramu, dok mleveno meso takođe beleži porast cena i dostiže do 1.500 dinara po kilogramu. 

Foto: Rina

 

Pola kilograma svinjskog mlevenog mesa iznosi u proseku 600 dinara, dok je juneće meso 1.400 dinara po kilogramu. 

Ipak, ukoliko domaćin planira da peče prase, troškovi za celokupno meso mogu se dodatno povećati. U pečenjarama cene za sečenje celog praseta dostižu dodatnih 1.500 dinara, dok ponude za klanje, sečenje i pečenje se kreću od 3.500 dinara do čak 5.000 dinara.

Cena kupusa iznenadila mnoge

Kupus, kao glavno povrće za pripremu najukusnijih slavskih jela poput sarme, slatkog i kiselog kupusa, ove godine beleži blagi porast cena.

Foto: Shutterstock

 

Naime, prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji se cena kupusa tokom septembra kretala od 50 u Nišu do 150 dinara u Beogradu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici. Prosečna cena kupusa na pijacama u Srbiji u drugoj polovini septembra bila je znatno viša nego u avgustu, kada se kupovao za najviše 100 dinara po kilogramu. 

Primer cene pripreme mrsne slavske trpeze 
Namirnica Cena po kilogramu Cena za 20 osoba
Testo (kiflice, pite, hleb) 1.500rsd 4.500rsd
Suhomesnati proizvodi 1.000rsd 4.500rsd
Slavski kolač 600rsd 600rsd
Kupus 100rsd 1.100rsd
Mleveno meso 1.500rsd 4.500rsd
Pečenje  3.000rsd 18.000rsd (cena sa pripremom,pečenjem i sečenjem)
Sitni kolači 2.200rsd (prosek) 8.800rsd

 

Cena predjela

Svaka svečana slavska trpeza za početak služi hladno predjelo koje je puno raznih suhomesnatih proizvoda, tako da se na stolu mogu naći plate sireva, pršuta, kao i raznih testa. Kilogram pečenice kreće se u proseku od 1.000 dinara pa sve do 1.600 dinara, a za malo luksuzniji meni potrebno je najmanje 2.000 dinara. Za sve suhomesnate proizvode potrebno je pripremiti još 4.000 do 5.000 dinara.

Takođe, na cenu testa utiče da li ih domaćin pravi kod kuće ili naručuje iz pekara. Dva kilograma pite u pekarama košta minimum oko 1.000, dok dva kilograma kiflica treba platiti oko 3.000 dinara. Prema procenama, za 20 gostiju treba kupiti najmanje tri kilograma.

Foto: Freepik.com

 

Ono što predstavlja simbol slava jeste slavski domaći kolač. Troškovi slavskog kolača u pekarama kreću se između 600 i 1.600 dinara, ali postoji opcija gde su slavski kolači dostupni i za 350 do 400 dinara i to kada su naručeni od žena koje se bave pravljenjem kolača. 

Cene sitnih kolača i pića

U današnje vreme domaćice uglavnom kupuju sitne kolače, a najpovoljniji u Beogradu iznose 900 dinara po kilogramu, dok za one luksuznije treba izdvojiti do 6.000 dinara.

Foto: Shutterstock

 

Piće je takođe veliki trošak. Računi za piće teško mogu biti manji od 8.000 dinara za pivo, vino i kratka pića, a često se iznose mnogo više od navedenog iznosa. 

Kao i svake godine, domaćini moraju da naprave dobru računicu prilikom pripreme slavske trpeze, a kako običaj nalaže mnogi će obeležiti krsnu slavu u širokom krugu porodice i prijatelja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Zašto su Srbi jedini pravoslavci koji slave slavu? Sveštenik otkriva značaj ovog jedinstvenog običaja
Društvo

Zašto su Srbi jedini pravoslavci koji slave slavu? Sveštenik otkriva značaj ovog jedinstvenog običaja

Srpski narod vekovima neguje duboko ukorenjenu tradiciju proslavljanja krsne slave, običaja koji je postao simbol vernosti i duhovnosti, a istovremeno svetionik hrišćanske porodične svetkovine. U svetu gde se mnoge kulture i religije menjaju i prilagođavaju vremenu, Srbi ostaju jedinstveni po ovom običaju koji je neraskidivo vezan za identitet i postojanje svakog doma.

14.10.2024

21:25

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set