• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.10.2024

14:54

Prepune pedijatrijske ustanove! Jedan lekar pregleda i po pedesetoro dece dnevno! Evo koja bolest napada mališane u Srbiji!

Shutterstock

Vesti

Prepune pedijatrijske ustanove! Jedan lekar pregleda i po pedesetoro dece dnevno! Evo koja bolest napada mališane u Srbiji!

Podeli vest

U domomovima zdravlja u Beogradu sve se veći broj dece javlja sa simptomima stomačnog virusa. O epidemiji koja vlada među mališanima govorila je pedijatar DZ Savski Venac Marija Golubović.

-Sa dolaskom jeseni i vraćanjem dece u škole i vrtiće povećava se i broj pregleda u pedijatrijskim ambulantama. U poslednja dva vikenda imamo povećanje pregleda za oko 30 odsto u odnosu na radnu nedelju- rekla je Golubović.

Ona je navela da jedan lekar pregleda četrdesetoro do pedesetoro dece u jednom danu, što znači da u domu zdravlja Savski Venac bude pregledano više od 300 dece u samo jednom danu.

-Podjednako su zahvaćena deca i predškolskog i školskog uzrasta. Od tog broja oko 50 posto pregleda su virusne infekcije. Najčešće su to virusi adeno, rota ili enterovirusi- navela je doktorka.

Najčešći simptomi su povraćanje, retka stolica, kao i povremeno javljanje temperature.

-Enterovirus je virus koji izaziva bolest šake, stopala i usta, koja je kod nas poznata kao BRNU virus. Bolest se prenosi preko sekreta, pljuvačke i prljavih ruku. Uzrast koji najčešće zahvata su deca od 2 do 3 godine. Posle tri do pet dana inkubacije dolazi do simptoma povišene temperature, glavobolje, bola u grlu, odbijanje obroka i tečne stolice- navela je doktorka Golubović.

Drugog ili trećeg dana bolesti može se pojaviti osip u obliku plikova na šakama, stopalima, kao i u usnoj duplji.

-Bolest traje oko 10 dana do potpunog oporavka. Terapija je simptomatska i prolazi bez komplikacija- navodi Golubović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set