• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: PROMO

28.10.2024

11:48

Rezultati poslovanja za devet meseci 2024. godine! NIS investirao više od 37 milijardi dinara u kapitalne projekte

NIS

Vesti

Rezultati poslovanja za devet meseci 2024. godine! NIS investirao više od 37 milijardi dinara u kapitalne projekte

Podeli vest

U periodu januar-septembar 2024. godine NIS grupa je u kapitalne projekte investirala 37,3 milijarde dinara, što je 70 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ovim ulaganjima je nastavljena modernizacija NIS-a u svim segmentima poslovanja i postavljeni su temelji za dugoročno uspešno poslovanje.

Drugi prioritet NIS-a u izveštajnom periodu bilo je uspešno sprovođenje kapitalnog remonta u Rafineriji nafte Pančevo i uredno snabdevanje tržišta svim vrstama naftnih derivata tokom remontnih aktivnosti. 

Zastoj u proizvodnji tokom remonta, najkompleksnijeg u istoriji fabrike, očekivano je uticao na finansijske i operativne rezultate NIS-a u izveštajnom periodu. Neto dobit u prvih devet meseci tekuće godine iznosi 8 milijardi dinara, što je 75 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Pokazatelj EBITDA je 34,5 milijardi dinara, što je 39 odsto manje u poređenju sa prošlogodišnjim. Istovremeno je porastao obim obaveza NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda i iznosi 191,9 milijardi dinara, što je 6 odsto više u odnosu na uporedni period. Pored toga, NIS je u avgustu akcionarima na ime dividende za 2023. godinu isplatio 10.478.261.304 dinara u bruto iznosu. 

Kada je reč o operativnim rezultatima, ukupan obim proizvodnje nafte i gasa u prvih devet meseci tekuće godine iznosio je 856,7 hiljada uslovnih tona, što je 1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 2,5 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, odnosno 16 odsto manje u odnosu na uporedni period. Ukupan obim prometa naftnih derivata smanjen je 9 odsto i iznosi 2,7 miliona tona.

Pored poslovnih aktivnosti, NIS je nastavio sa realizacijom društveno odgovornih projekata. Sproveden je konkurs u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ za finansiranje projekata u ključnim lokalnim samoupravama u kojima NIS posluje.

Foto: NIS

 

Cilj je razvoj projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, u koje će NIS ukupno uložiti 144,5 miliona dinara. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set