• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.10.2024

15:39

Vreme ubija! Pomoć tražio mladić od 18 godina! Lekari otkrivaju najčešće simptome

Shuterstock

Vesti

Vreme ubija! Pomoć tražio mladić od 18 godina! Lekari otkrivaju najčešće simptome

Podeli vest

Doktorka Ivana Stefanović iz "Hitne pomoći" ističe da promene temperature, ali i prelazak u zimsko računanje vremena, ostavljaju posledice po zdravlje i da nisu pošteđeni ni zdravi ni mladi!

Da stvar bude još gora, sve je više mladih, dodaje ona, koji imaju problem sa kardiovaskularnim bolestima, pa lekari redovno upozoravaju da treba da se vodi računa o faktorima rizika.

- Činjenica je da danas više ne možete da kažete da neka bolest neće zadesiti mladu osobu. Mi smo pre par meseci imali pacijenta od 18 godina koji je došao, javio se u našu službu, probudio ga je bol u grudima - infarkt miokarda. Tako da, opet se vraćamo na one faktore rizika! Ako imate 25 plus godina, s vremena na vreme proverite pritisak, pogotovo kad imate glavobolje, da ne bude to prvi znak moždanog udara - kaže dr Stefanović.

Umerenost je ključ zdravlja, ističe dr Stefanović.

- Dajte sebi neki period da se odmorite! Mislim da će biti manje meteoropata ako ste odmorni, umereni i ako redovno spavate i poštujete te biološke ritmove. Osluškujte sebe, ali i medicinu - kaže dr Stefanović i napominje:

- Nisam sigurna da sa ovim našim ritmom života mi dovoljno spavamo. Treba razmisliti o tome kako nedostatak sna utiče na naše zdravlje. Jer, san leči i u snu se mnoge stvari reprogramiraju. Tako da je bolje da razmišljamo o odmoru, pre svega, a manje o promenama vremena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set