• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

28.10.2024

21:45

Od Zrenjanina do Beograda za pola sata! Autoput kroz Banat gradi se u dva smera u isto vreme!

Informer DN

Vesti

Od Zrenjanina do Beograda za pola sata! Autoput kroz Banat gradi se u dva smera u isto vreme!

Podeli vest

Autoput Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, prvi autoput na teritoriji Banata, biće dužine 105,4 kilometra, a predviđeno je da bude završen za pet godina. Ova saobraćajnica jedinstvena je po tome što će se raditi iz dva smera, pa je tako jedno gradilište već startovalo kod Beograda, a sada je otvoreno i drugo - kod Zrenjanina.

Cilj je da se, kada kompletan put bude završen, od Beograda do Zrenjanina stiže za oko pola sata vožnje, a od Zrenjanina do Novog Sada za 15 minuta.

Da je gradilište budućeg autoputa A6 Beograd - Zrenjanin - Novi Sad otvoreno i na teritoriji Zrenjanina, objavljeno je na zvaničnom gradskom sajtu i navedeno da nadomak Mužlje, s obe strane lokalnog puta Mužlja - Lukino Selo, brojna građevinska mehanizacija trasira prve kilometre saobraćajnice čiji se obrisi uveliko naziru.

Kraće putovanje

Autoput je projektovan da bude dvosmerni, sa četiri trake i maksimalnom brzinom od 130 kilometara na čas. Prva deonica počinje od Beograda i vodi ka Pančevu. Takođe, ovim autoputem biće spojeni Beograd, Pančevo, Zrenjanin i opštine Opovo, Kovačica i Žabalj.

Izvođač radova je kineska kompanija "Šandong", a ukupna vrednost investicije je oko 1,5 milijardi.

Na trasi autoputa planirana je izgradnja četiri velika mosta (dva preko Tamiša, most preko Begeja i most preko Tise) i četiri mosta preko kanala, kao i 20 nadvožnjaka i sedam podvožnjaka.

Kako su i svojevremeno najavili prilikom sastanka sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom predstavnici izvođača radova, izgradnja autoputa odvijaće se istovremeno iz dva smera - Zrenjanina i Beograda. Radovi su prvobitno počeli u smeru od Beograda ka Zrenjaninu, od buduće petlje "Ovča" na severnoj beogradskoj obilaznici do Jabučkog rita, u dužini od oko tri kilometra.

Premijer Srbije Miloš Vučević nedavno je, obilazeći radove, naglasio da će novi autoput doneti optimizam za ostanak naroda u ovom delu Srbije.

- Zaista, ovo je projekat koji smo nekad mogli da sanjamo, posebno Banaćani. Verujem da ćemo ga uspešno realizovati, jer saradnja sa kompanijom "Šandong" je više nego uspešna, iskustvo u radu sa njima pokazuje nam da poštuju rokove, kvalitet i ono što je bilo dogovoreno - istakao je premijer.

Razvoj turizma

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić u više navrata je isticao da se izgradnjom ovog puta omogućava da ljudi koji žive u Zrenjaninu i okolnim opštinama budu još bolje saobraćajno povezani sa Beogradom i Novim Sadom.

- Od Beograda do Zrenjanina stizaće se za 30 minuta, a od Zrenjanina do Novog Sada za svega 15 minuta. Ovo je mnogo važno za celu Srbiju, jer gde god se izgradi put ili pruga, dolaze investicije i razvija se turizam - napomenuo je ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Velika novina: Srpski autoputevi mogli bi da proizvode struju
Društvo

Velika novina: Srpski autoputevi mogli bi da proizvode struju

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za izradu studije o ispitivanju mogućnosti za izvođenje barijera zvučne izolacije na državnim putevima I kategorije sa solarnim fotonaponskim panelima. Vrednost nabavke procenjena je na 12 miliona dinara.

09.10.2024

09:28

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set