• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.02.2021

16:40

PREMINUO REDITELJ - VEST SLOMILA REGION! Po ovom delu će ga SVI PAMTITI, bio je dobitnik mnogih nagrada!

Estrada

PREMINUO REDITELJ - VEST SLOMILA REGION! Po ovom delu će ga SVI PAMTITI, bio je dobitnik mnogih nagrada!

Podeli vest

Poznati slovenački pisac i pozorišni reditelj Marko Sosič preminuo je juče u Trstu, posle teške bolesti.

Rođen 1958. godine, Marko Sosič je režirao predstave u više slovenačkih i italijanskih pozorišta, a najveći deo pozorišne karijere upravnika i umetničkog direktora proveo je u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu, gde je rođen i gde je i živeo.

Pored pozorišne, Marko Sosič je imao i uporednu i veoma uspešnu književnu karijeru. Autor je knjiga priča Rosa na staklu (1990) i Iz zemlje i snova (2011), „autobiografske pozorišne hronike“ Hiljadu dana, dvesta noći (1996), kao i pet romana: Balerina, balerina (1997), Tito, amor mijo (2005), Odakle olaziš u moju blizinu (2012), Кratki roman o snegu i ljubavi (2014) i Hleb, prašina (2018).

Foto: Youtube printscreeen

Pisao je scenarija za dokumentarne filmove RAI, kao i scenarija za igrane i igrano-dokumentarne filmove.

Na srpskom jeziku objavljen je roman Marka Sosiča Balerina, Balerina u izdanju Arhipelaga, u ediciji 100 slovenskih romana. Po svemu retka knjiga u savremenoj književnosti, Balerina, balerina je roman o petnaestogodišnjoj autističnoj devojci koja je na mentalnom nivou trogodišnjeg deteta.

Marko Sosič je više puta boravio u Srbiji, književnim ili pozorišnim povodima. Sosič je bio član Srpskog PEN centra. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija