• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Istorijski zabavnik

22.06.2021

07:58

Najbogatijem čoveku na svetu oteli unuka i tražili ogroman novac za otkup! Zbog onoga što je deda uradio DEČAK JE OSTAO NEM, SLEP I SKORO PARALIZOVAN! Video

Printscreen You Tube/ CBC

Estrada

Najbogatijem čoveku na svetu oteli unuka i tražili ogroman novac za otkup! Zbog onoga što je deda uradio DEČAK JE OSTAO NEM, SLEP I SKORO PARALIZOVAN! Video

Podeli vest

Džin Pol Geti, poznatiji kao Dž. Pol Geti, bio je američki naftni magnat i sredinom 20. veka jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Ipak, i pored toga, ostao je upamćen po svojoj škrtosti i, naročito, epizodi kada nije hteo da plati otkup za svoj kidnapovanog unuka

Još za života Dž. Pol Getija Ginisova knjiga rekorda imenovala je za najbogatijeg preduzetnika na svetu, čije je bogatstvo sredinom veka procenjeno na 1,2 milijarde dolara (danas je to približno 7,2 milijardi) dok ga je knjiga izdata 1996. rangirala kao 67. najbogatijeg čoveka svih vremena.

Pa ipak, Geti je bio poznat po svojoj štedljivosti, a neki bi rekli i - škrtosti… naročito kada je porodica bila u pitanju. Ženio se pet puta i imao isto toliko sinova, a čitava porodica bila je pod konstantnom prismotrom kada je u pitanju trošenje novca čak i na najosnovnije potrebe.

A onda se, 1973. desila otmica Getijevog unuka Džona Pola Getija III…

"Zlatni hipik"

Džon Pol Geti III oduvek je bio buntovan. Užasnut bogatstvom i načinom života porodice u večnoj senci njegovog dede, Džon je još kao tinejdžer pobegao u Rim gde je pokušavao da radi kao slikar. Ne treba ni reći da je stari bogataš bio zgrožen unukovim izborom.

Svesni bogatstva Džonove porodice, mediji su ga prozvali "Zlatnim Hipikom". Imao je samo 16 godina i kupovao je strip kada je, 10. jula 1973. kidnapovan.

U prvom trenutku, porodica nije poverovala u vest o otmici. Mislili su da je to način da buntovni tinejdžer izvuče novac od svog škrtog dede. A onda je stigao zahtev…

Najgori deda na svetu

Otmičari su odmah poslali zahtev - Getijevog unuka pustiće ako on plati 17 miliona dolara. U suprotnom, neće više videti dečaka.

Dž. Pol Geti glatko je odbio ovaj zahtev!

– Imam još 14-oro unuka i ako sad dam makar peni, onda ću imati 14 kidnapovanih unuka – rekao je medijima.

Drugi razlog za odbijanje zahteva bio je sveobuhvatniji.

- Tvrdim da prihvatanje zahteva kriminalaca i terorista samo utiče na povećanje i širenje bezakonja, nasilja i prekršaja kao što su teroristički bombaški napadi, otmice aviona i ubijanje talaca, što je problem današnjice - istakao je.

Otmičari se nisu šalili! Nakon meseci tišine, novembra 1973. godine, u redakciju jednih novina stigla je koverta u kojoj se nalazio pramen kose i ljudsko uvo.

- Ovo je Polovo jedno uho. Ako ne dobijemo novac u roku od 10 dana, stići će drugo. Drugim rečima, stići će u delićima - stajalo je na cedulji.

Polova majka Gejl prepoznala je po pegama uvo svog sina. Kidnaperi su nakon toga poslali novi zahtev - 3.2 miliona dolara ili…

Dž. Pol Geti odbio je i taj zahtev. Umesto toga, počeo je da se cenjka! Na kraju, pristao je da plati 2,2 miliona dolara i to tako što ih je zapravo pozajmio sinu (dečakovom ocu) uz kamatu od 4%.

Tinejdžer je pušten na slobodu pet meseci nakon otmice i pronađen je živ ja jednoj bezninskoj pumpi - osakaćen i u užasnom psihičkom stanju.

Trauma mu je unuštila život

Trauma je trajno uticala na Džon Pol Getija III. Spas od strahota koje je proživeo tražio je u alkoholu i drogama. Devet godina nakon otmice predozirao se metadonom i valijumom, a infarkt koji je to izazvalo ostavio ga je nemim, skoro slepim i delimično paralizovanim do kraja života.

Umro je 5. februara 2011. u 54. godini života.

Što se Dž. Pol Getija tiče, on je umro 6. jun 1976. u 83 godini života. U trenutku smrti njegovo bogatstvo je procenjeno na preko 6 milijardi dolara (oko 21 milijarde po današnjim merilima).

Porodica Geti i danas je jedna od najbogatijih na svetu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan63

pre 3 godine

Šta reći za ovog čoveka, sa tolikim milijardama dolara na svojim računima, koji je žrtvovao svog unuka da mu slučajno ne bi zafalio koji milion dolara? Teško đubre.

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija