• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. Kostić

07.12.2022

10:05

MEG RAJAN JE URAMILA MOJU SLIKU, S DENISOM KVEJDOM SAM PRIJATELJ I DANAS! Gaga Antonijević u velikoj ispovesti za HIT Informer govori o Holivudskoj karijeri!

Printscreen, Tanjug

Estrada

MEG RAJAN JE URAMILA MOJU SLIKU, S DENISOM KVEJDOM SAM PRIJATELJ I DANAS! Gaga Antonijević u velikoj ispovesti za HIT Informer govori o Holivudskoj karijeri!

Podeli vest

Leonardo di Kaprio i Kijanu Rivs su mi komšije. Denis Kvejd je moj dobar prijatelj sa kojim sam često išao na pecanje, a njegova bivša supruga Meg Rajan u svom stanu drži sliku patrijarha Germana koju sam naslikao, započinje priču za Hit slavni režiser Predrag Gaga Antonijević

Reditelj kultnog filma "Dara iz Jasenovca" jedan je od retkih ljudi sa ovih prostora koji su uspeli da osete glamur Holivuda.

Foto: shutterstock/iće i piće

Predrag Gaga Antonijević


- U Los Anđelesu živim sa suprugom Kristinom Esel, a komšije su mi holivudske zvezde. Odmah ispod moje kuće su vile Leonarda di Kaprija i Kijanu Rivsa. Jedan od omiljenih suseda bio mi je Lari Flint, osnivač erotskog magazina "Hasler". Živeo je u mojoj ulici, udaljen samo tri kuće od moje. Dosta smo se družili i posećivali, sve dok nije preminuo u februaru prošle godine.

Bliski prijatelji

Najdraži holivudski superstar mu je Denis Kvejd, koji je igrao glavnu ulogu u njegovom filmu "Spasitelj" (1998).
- Zanimljivo je kako je naše poznanstvo počelo. Tražio sam glumca za glavnu mušku ulogu u filmu "Spasitelj". Na kastingu su se, između ostalih, javili i Met Dilon i Džef Danijels, ali nisu mi se svideli. Jedno veče sam se vraćao iz prodavnice i dok sam u rukama nosio kese pune namirnica, zazvonio mi je telefon. Javim se, kad ono Denis Kvejd. Kaže mi: "Hteo bih da glumim u vašem filmu", a ja sam mu sa druge strane slušalice odgovorio: "Izvini, nosim u kesama kvarljivu robu. Čim je stavim u frižider, zovem te." Pozvao sam ga malo kasnije, dogovorili smo se oko svega i tako je počela naša saradnja i prijateljstvo koje traje i danas.

Foto: shutterstock/iće i piće

Denis Kvejd u filmu "Spasitelj"


Gaga otkriva da Srbi u "Spasitelju" nisu predstavljeni kao zločinci upravo zahvaljujući Kvejdu.
- Zbog njega i slavnog producenta Olivera Stouna taj film je ostao umeren. Jedna producentkinja iz "Kolambija pikčersa" pokušala je da jednu scenu okrene protiv Srba. Želela je da prikaže kako je muslimane kod jednog jezera ubijala srpska vojska, a ne hrvatska. Međutim, kad je to predložila, Denis ju je ljutito isterao iz prikolice: "Marš napolje! Nemoj ti meni da pričaš kako je bilo, znam ja šta je prava istina." Tako da je ta scena ostala netaknuta. Pokazao se tada kao čestit čovek.

Foto: shutterstock/iće i piće

Zauvek prijatelj s Denisom Kvejdom


Nakon završetka filma, njih dvojica su postali nerazdvojni. Antonijević je često provodio vreme sa Kvejdom i njegovom tadašnjom suprugom, holivudskom zvezdom Meg Rajan.
- Denis je imao prelep ranč u Montani. Odlazio sam tamo svake godine po četiri-pet puta, sve dok ga nije prodao. Tamo su se okupljali mnogi njegovi prijatelji, kao i Meg, sa kojom je bio u braku do 2001. godine. Kroz imanje je prolazila reka, čak 90 kilometara je pripadalo ranču! Išao sam na pecanje, nekad sa Kvejdom, a nekad i sam. Pecao sam pastrmku, koju obožavam da jedem - priča Gaga i priseća se jednog zanimljivog popodneva na ranču:
- Bilo je leto, a Meg je donela razne bojice i krejone i tražila da svako nešto naslika. Naslikao sam patrijarha Germana, ali mi se nije dopalo kako je ispao, pa sam ga bacio. Onda sam uradio portret jedne žene koja je tada sedela u našem društvu. Nekoliko meseci posle toga sam sa Denisom otišao u njihov stan u Njujorku i na zidu video uramljenog patrijarha. Meg se svideo, uzela ga je i sačuvala. Baš sam bio prijatno iznenađen.


Gaga je bio svedok i razvoda poznatog para!
- Razdor u njihovom braku počeo je kad se spekulisalo da je Meg imala aferu sa Raselom Krouom tokom snimanja filma "Dokaz života". Bio sam sa Denisom u njihovom stanu u Njujorku kad se Meg najavila da će doći. Kvejd mi je rekao: "Odoh ja." Stigla je Meg i pitala me je gde joj je suprug. Rekao sam joj da ne znam i da je najbolje da pita njega. Još tada sam video da sa njihovim brakom nešto nije u redu. Savetovao sam ih da se pomire, da izglade odnose, ali bezuspešno.
Antonijević je u Los Anđelesu upoznao i Silvestera Stalonea, zvezdu filmova "Rambo" i "Roki".
- Jednog dana me je pozvao Silvester i rekao: "Dobar dan. Da li možete da dođete kod mene kući?" Nisam ga lično poznavao i mislio sam da me zove u vezi s nekim filmom. Otišao sam kod njega, a on mi je kazao da želi da mi ispriča detalje svog odnosa sa njegovim dugogodišnjim telohraniteljom Vojom Govedaricom, koji se oprobao i kao glumac u Americi. Čuo je da sam poznati reditelj u Srbiji, pa je hteo da mi ispriča detalje prekida saradnje sa Vojom. Nadao se da ću o tome pričati medijima u Srbiji ne bih li narušio Goverdaričinu reputaciju. Sedeo sam u fotelji i pio vino, a on je sve vreme nervozno šetao po sobi i pričao istoriju njihovog odnosa. Ne mogu da ulazim u detalje šta mi je sve ispričao, ali to je bio cirkus. Voja mi je drag prijatelj i glumio je u mom filmu "Trka za novcem" (2002), tako da nikad nikome nisam otkrio to što mi je Stalone ispričao.

Foto: shutterstock/iće i piće

Gaga Antonijević


Poznati reditelj ne bi ni stigao do zvezda da nije sreo buduću suprugu, Amerikanku Kristinu Esel.
- Upoznao sam je u Beogradu, bila je ovde zbog posla. Moja pokojna sestra Katarina ju je vodila u obilazak muzeja u našoj prestonici, pa smo se sreli. Sudbina je htela da se opet vidimo. Film "Mala" iz 1991. godine postigao je veliki uspeh na raznim festivalima širom sveta. Jedan moj prijatelj ga je pokazao Semjuelu Goldvinu, koji je držao firmu za umetničke filmove u Holivudu. Svideo im se i hteli su da ga otkupe za američko tržište. Zvali su me da dođem u Los Anđeles i potpišem ugovor. Kada sam otišao tamo, javio sam se Kristini jer mi je sestra dala njen broj. Zbližili smo se i otpočeli vezu. Posle četiri meseca, odlučio sam da se vratim u Beograd - priča Gaga i dodaje da je zbog ljubavi prema Kristini ponovo otišao u Ameriku:
- Bio sam u Beogradu dva meseca, kad me je pozvala i rekla mi da se vratim u Los Anđeles. Znala je da sam bez posla i obećala mi je da će me izdržavati dok ne stanem na svoje noge. Rekao sam joj da neću da konobarišem, ne zato što potcenjujem taj posao, već da bih se koncentrisao na film. Tako sam se u maju 1992. vratio u Los Anđeles sa svega 1.500 dolara u džepu. Izdržavala me je pune četiri godine, sve dok nisam snimio film "Spasitelj". Živeli smo u njenoj kući, a kasnije smo zajedno kupili drugu u boljem kraju, u kojoj i danas živimo.
Obožavaoci i poštovaoci Gaginih filmova su, pored starijih generacija, i oni najmlađi, a kako reditelj kaže, iako je 30 godina u skladnom braku sa suprugom, do sada nisu poželeli da imaju dece.
- Nikada nisam želeo decu, nemam neki odnos prema tome. Ni supruga ih nije htela. Za sada se ne kajem zbog te odluke. Ne znam da li će mi jednog dana biti krivo zbog toga.

Sjajna klasa

I pored sveg glamura Holivuda, Gaga kaže da najviše voli Užice, u kome je odrastao i proveo najlepši period detinjstva.

Foto: shutterstock/iće i piće

Odrastrao u Užicu...


- Moji roditelji su iz Užica, ali sam sticajem okolnosti rođen u Nišu. Otac Petar je bio komandant za pripremu radne akcije za izgradnju Autoputa bratstva i jedinstva 1959. godine kod Niša. Već tada je bio oženjen mojom majkom Olgom, koja je bila u drugom stanju sa mnom. Nije bilo u planu, ali su ga iznenada pozvali da ode u Niš i nadgleda radove. Sa njim je pošla i moja majka i porodila se u Nišu. Tamo sam proveo prvih devet meseci života, a kad se radna akcija završila, vratili smo se u Užice - priseća se reditelj i dodaje da je u detinjstvu najviše vremena provodio na selu kod majčinih roditelja:
- Stalno sam odlazio u selo Gostilje kod Zlatibora. Tada nije bilo ni struje ni vode, ali to mi uopšte nije smetalo. Čuvao sam ovce, muzao koze i sa bakom i dekom okopavao kukuruz.
Osim sela, Gaga je voleo i filmove. Tetka ga je često vodila u bioskop u Užicu.
- Strani filmovi su bili titlovani. Bio sam mali, nisam znao da čitam i pišem, pa me je tetka držala u krilu i čitala sa velikog platna šta glumci pričaju. Jednog dana, majka dođe kući i vidi me kako čitam latinicu, imao sam samo četiri i po godine. Bila je u potpunom šoku. Dok mi je tetka u bioskopu čitala sa ekrana, gledao sam u slova i tako sam ih naučio. Tada se rodila ljubav prema filmu i režiji.
Pohađao je osnovnu školu "Nada Matić" u Užicu i bio odličan đak.
- Tamo je predavala moja majka. Kad sam polazio u prvi razred, primala je novu generaciju, ali zbog školskih pravila nije smela da mi predaje, pa su me stavili u odeljenje kod učitelja Vidosava Pešića. Bio sam najbolji đak, učenje mi je lako išlo. Nikada nisam dobio četvorku, imao sam samo petice. Takmičio sam se iz matematike, fizike, hemije i osvajao nagrade. Imao sam dar i za crtanje. U mojoj generaciji je bila i Danica Grujičić, sadašnja ministarka zdravlja, ali nismo išli u isto odeljenje. Pre četiri meseca smo posetili školu i razgovarali sa klincima koji je trenutno pohađaju.

Foto: shutterstock/iće i piće

Gaga na setu


Nakon što je završio Užičku gimnaziju, Antonijević je žarko želeo da upiše režiju, ali je zbog majke ipak otišao na arhitekturu.
- Majka me je molila da ne upisujem režiju jer je to nesiguran posao. Bila je za to da studiram arhitekturu. Znala je da me zanima umetnost, a ona je smatrala da je arhitektura zapravo isto to! Dao sam u roku celu prvu godinu, a onda sam otišao na Fakultet dramskih umetnosti, položio prijemni za režiju i od tada se više nisam vraćao na arhitekturu.
Te godine su FDU upisali današnji veliki glumci, scenaristi i reditelji.
- Bila je to interesantna klasa. Na glumi su bili Žarko Laušević, Sonja Savić, Zoran Cvijanović, Svetislav Bule Goncić i Branimir Brstina, na režiji Darko Bajić i ja, a na dramaturgiji Stevan Koprivica i Siniša Kovačević. Sjajna ekipa, družili smo se svaki dan i bilo nam je prelepo.
Već u svom prvom igranom filmu koji je režirao, "O pokojniku sve najlepše" (1984), Gaga je okupio tada neke od najvećih glumačkih legendi.

Ne voli film sa Kilmerom i Slejterom

Gaga kaže da mu je iz dosadašnje karijere najmanje drag film "Trka za novcem" (2002), u kojem su glavne uloge igrali Val Kilmer i Kristijan Slejter:
- Trebalo je da snimamo na više lokacija u Bugarskoj i Filadelfiji, ali smo na kraju zbog raznih problema radili samo u Bugarskoj. To mi je najmanje drag film, jer nije ispao onako kako sam želeo. Budžet je bio oko pet miliona dolara, a zaradio je 20 miliona.

- To je najvažniji film u mom životu, jer je prvi koji sam režirao i za koji sam napisao scenario. Urađen je od srca jer je to kolekcija priča koje sam čuo od pokojnog oca i nekih ljudi u užičkom kraju. Bila je to sjajna glumačka ekipa koju su činili Bora Todorović, Bogdan Diklić, Petar Kralj, Pavle Vuisić i Radmila Živković. Film je završio na Venecijanskom festivalu, bio je u zvaničnom takmičarskom programu, dobio sam i nagradu za njega. To je bio početak moje filmske karijere.
I danas pamti svađu koju je imao sa tada već velikim glumcem Pavlom Vuisićem:

Foto: shutterstock/iće i piće

S Pavlom imao sukob koji je kratko trajao...


- Imao sam 22 godine kada sam režirao taj film. Jednog jutra Pavle je došao toliko pijan na set da nije mogao da govori. Bio sam mlad i pun straha kako ću izaći na kraj sa glumcima, video sam da mi se autoritet ruši. Rekao sam Pavlu: "Ovako ne možemo da nastavimo, moramo da prekinemo snimanje, vi ste pijani. Sram vas bilo!", i otišao sam ljut. Sutradan sam šetao tim selom gde smo snimali i naleteo na njega. Rekao mi je: "Mali, slušaj, juče sam te pustio, ali ako mi se još jednom onako obratiš ima da ti roknem šamarčinu da se upišaš u gaće." Rekao sam mu: "Ljubim ruke", izgladili smo odnos i nastavili snimanje.

Ljubišu terao da 29
puta snima istu scenu

Gaga tvrdi da je legendarnog glumca Ljubišu Samardžića terao da jednu scenu ponovi čak 29 puta!
- Tokom snimanja filma "Mala" Ljubišu sam terao da jednu scenu ponovi čak 29 puta. To nikada nikome nisam uradio ni pre, ni posle toga. Generalno ne tražim glumcima da ponavljaju scene. Međutim, ne znam šta mi je tog dana bilo u glavi. Posle snimanja smo se presvlačili u nekoj školi i čujem kako Ljubiši jedan član ekipe kaže: "Vide li ovog malog drkoša, 29 puta te vraća", a Samardžić mu odgovara: "Molim te da mi se više nikada tako nisi obratio. On je moj reditelj i ima pravo to da traži". Ljubiša je pokazao da nije slučajno postao veliki glumac i legenda.

Teški trenuci

Njegov život su obeležile i dve tragedije. Iznenadni gubitak oca, a potom i sestre, i to dok je radio na važnim filmovima.
- Bez oca Petra sam ostao baš u trenutku kad je trebalo da potpišem ugovor za film "Spasitelj". Sećam se, posle četiri godine u Americi došao sam u Beograd 1996. sa namerom da ostanem nekoliko nedelja kako bih se video sa porodicom i prijateljima. Kada sam ugledao oca, primetio sam da je drastično smršao. Krili su od mene da je bio u bolnici i da je imao rak. Dan nakon mog dolaska morao je da se vrati u bolnicu jer je imao zakazanu operacija. U tom trenutku dobijam poziv od Olivera Stouna da hitno dođem u Los Anđeles kako bih potpisao ugovor sa producentom Grejemom Hilom, koji je finansirao "Spasitelja". Otišao sam u bolnicu i rekao: "Tata, moram nazad u Ameriku", a on me je pogledao i odgovorio: "Idi i ne okreći se." To je bio naš poslednji susret. Čim sam sleteo u Ameriku, majka mi je javila da je otac umro na operaciji. Otišao sam na sastanak, potpisao ugovor i odmah se prvim letom vratio u Srbiju da bih prisustvovao sahrani. Kada podvučem crtu i pogledam sa ove distance, bio je u pravu što mi je rekao da idem, jer mi je od tog filma sve krenulo nabolje.

Foto: shutterstock/iće i piće

Nataša Ninković i Gaga Antonijević


Rođenu sestru Katarinu izgubio je 2018, baš dok je snimao "Zaspanku za vojnike".
- Bila je na rođendanu kod prijatelja, kada je iznenada dobila moždani udar i izliv krvi u mozgu. Kažu mi da je pričala i samo je u pola rečenice pala. U njenom društvu sedelo je nekoliko lekara, ali joj nije bilo pomoći, umrla je na mestu. Zbog toga smo nakratko morali da prekinemo snimanje filma, da bih je sahranio. Imala je 55 godina. O njoj imam samo reči hvale. Predavala je engleski u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji i uvek je bila puna života.

Ponovo bih snimio "Daru"

Uprkos brojnim pretnjama koje je dobio nakon premijere filma "Dara iz Jasenovca", Antonijević kaže da bi ponovo sve isto uradio.
- To je jedan od najpotresnijih filmova ikada snimljenih na našim prostorima. Biljana Čekić je svoj lik iznela fantastično i postala simbol i heroina našeg stradanja u Jasenovcu. Scenaristkinja Nataša Drakulić i ja smo dobili veliki broj pretnji kada je film izašao. Morala je da se umeša i policija i savetovano nam je da ne idemo u Hrvatsku jer situacija nije bila nimalo naivna. Bez obzira na sve to, ponovo bih isto uradio.


 

BONUS VIDEO:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija