• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.01.2023

10:31

ISTINA IZA BAJAGINE PESME TAMARA! Najlepša balada rokenrol scene je VELIKA ZABLUDA!

Estrada

ISTINA IZA BAJAGINE PESME TAMARA! Najlepša balada rokenrol scene je VELIKA ZABLUDA!

Podeli vest

Pevač Momčilo Bajagić Bajaga neko je ko iza sebe ima pregršt velikih hitova, al za retko koji znamo kako su i na osnovu čega nastali.

Ono što je svim prva asocijacija zasigurno je Moskva i jedna ruska ljubavna priča, ali istina koja se krije iza ovog teksta pesme je drugačija.

Tamara se našla na ploči Bajaga i Instruktori pozitivne geografije, a Momčilo je u pesmi opisivao flert sa ovom devojkom u Moskvi. Ili Sankt Petersburgu? To na kraju nije ostalo jasno.

Kako je Bajaga ispričao, do tog trenutku kad pesma nastaje, znači 1984. godine, nikad nije bio u Rusiji. Pored toga što je ta ljubavna priča izmišljena, pustio je malo i mašti i pesničkoj slobodi na volju.

U pesmi on kaže da je prvo čeka satima ispred teatra Baljšoj. Znači Tamara živi u Moskvi. Međutim, onda Momčilo kreće u drugoj strofi sa tim da je ona lepša od Neve i raskošnija od Jermitaža koji se nalaze u Sankt Petersburgu.

Kasnije je Bajaga pričao da Rusima to nije smetalo i da im je bilo simpatično, kao i da su sve prepisali pesničkoj slobodi. On je ipak samo želeo da mu se sve rimuje.

Tu inače nije kraj trivija vezanih za ovu pesmu. Ona počinje glasom Ruskinje, koja bi valjda trebalo da predstavlja naslovnu Tamaru. Jedan od njegovih saradnika Dušan Mihajlović Špira (iz benda Doktor Špira i Ljudska Bića) je savetovao da nađu devojku koja bi ispričala bilo šta na ruskom. Međutim, pošto nisu uspeli da nađu nekoga ko ima dovoljno dobar akcenat, Špira se setio da svaki dan na radiju ima vodostaj na ruskom. Tako da su usnimili spikerku sa radija, a u pesmi čujemo koliko je Dunav visok kod Bezdana.

Bez obzira na geografsku grešku i vodostaj, Tamara je ostala u istoriji pop kulture upamćena kao jedna od najlepših balada jugoslovenske rokenrol scene.

BONUS VIDEO: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija