• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nataša Kosijer

01.02.2023

08:00

SVAKE NOĆI SE POMOLIM BOGU DA DOČEKAM JUTRO! Čuvena pevačica otkrila za HIT kako je tri puta uspela da pobedi rak!

printscreen

Estrada

SVAKE NOĆI SE POMOLIM BOGU DA DOČEKAM JUTRO! Čuvena pevačica otkrila za HIT kako je tri puta uspela da pobedi rak!

Podeli vest

- Srećna sam što sam živa i radujem se svakom danu. Imala sam karcinom materice i jajnika 1999. posle pet godina sam operisala melanom. Najbliže smrti bila sam pre dve godine, kad su lekari morali da mi izvade bešiku. Svaki put sam osetila da sam bolesna i to me je spasilo - kaže Nada Obrić

Nada Obrić kaže da se svako veče pomoli Bogu da doživi novi dan, jer je tri puta imala rak! Čuvena narodna pevačica poznata je po hitovima, karijeri bez skandala, ali i po tome što je uspela da pobedi kancer materice i jajnika, mladeža i bešike. Nada u velikoj ispovesti za Hit otkriva kako se izborila sa ovom opakom bolešću.

Obrićeva kaže da je život nije mazio, ali da je imala prelepo detinjstvo!

- Odrasla sam u Zvorniku u kom sam završila osnovnu školu i gimnaziju. Bila sam mirno dete i odličan đak. Odmalena sam volela da pevam. Na jednoj priredbi na kojoj sam učestvovala bila sam toliko mala da su morali da me popnu na hoklicu da bih dohvatila mikrofon i otpevušila dve pesme.

Odrasla je sa ocem Milošem, majkom Milom i bratom Dragom:

- Imala sam godinu dana mlađeg brata, koji je preminuo pre 11 godina. Majka je bila jedna mila i topla osoba, puna duha. Uvek je bila tu da nas odbrani od tate koji je bio strog. I kad on kaže da se nešto ne sme, tako je moralo i da bude! Bio je specifičan čovek, boem, ali i dobar domaćin. I mama i tata su lepo pevali i svi su voleli da budu u njihovom društvu.

Ostali prijatelji
Moj prvi muž bio je oficir, lep kao anđelo. Ostali smo prijatelji do njegove smrti
Nada Obrić

Foto: printscreen

Nada Obrić

Prva ljubav

Nada gimnazijske dane pamti po uspesima koje je nizala na raznim takmičenjima.

- Bavila sam se gimnastikom i imala vrhunske rezultate. Bila sam i član kulturno-umetničkog društva. Učestvovala sam u svim školskim sekcijama. To me je ispunjavalo, a pritom sam bila omiljena u društvu - kaže ona i dodaje da posebno pamti jedan odlazak na more sa školom:

- Kad sam završila treći razred gimnazije, opština je odredila da kao vaspitač vodim osmake na more u Hrvatsku. Nisam shvatila kolika je to odgovornost. Otišli smo na more, a dva dečaka iz grupe su me danima molila da odu autobusom u Dubrovnik. Rekli su da će se vratiti u kamp do sedam uveče. Pustila sam ih. Nisu došli u dogovoreno vreme. U sedam ujutru sam krenula da prijavim njihov nestanak i odlučila da izvršim samoubistvo! U tom trenutku su naišla njih dvojica sa dva policajca. Videla sam da su čitavi i zdravi. Kad su mi policajci rekli da su dobro i da su propustili autobus, odvalila sam im šamarčine.

Za srednju školu vezuje je i prva ljubav.

- Prvog dečka sam imala u drugom polugodištu četvrtog razreda. U Zvornik se sa studija vratio jedan stomatolog i nastala je pomama za njim među devojkama, ali i ženama. Jedna komšinica, koja je bila udata i imala dvoje dece, rekla je mojoj mami: "Sad bih se rastala sa mužem zbog njega" - priseća se i objašnjava kako je došlo do njihovog susreta:

Dva posla
Radila sam u opštini u Sarajevu 13 godina i uporedo pevala. Nije mi bilo teško
Nada Obrić

- Išla sam na košarkaški trening, "apa-drapa" obučena... U dvorištu ispred sale stajao je taj dečko, prišao i hteo da me otprati do sale za fizičko. Pristala sam jer mi je bilo bitno da svi vide da je on prišao meni! Tako smo se pratili iz sale u salu i počeli da se zabavljamo. To je bila moja prva ljubav, mnogo sam ga volela. Bili smo zajedno dve i po godine.

Nakon završene srednje škole, upisuje Pravni fakultet u Sarajevu, gde započinje muzičku karijeru.

- Bila sam u ženskom studentskom domu. Na nekom rođendanu smo pevali i čuo me je momak koji je bio u akademskom umetničkom društvu. Pozvao me je da dođem kod njih. Otišla sam, a na probi je bio i Damjan Babić. Bio je najpoznatiji i najpriznatiji kompozitor u zemlji. Pevala sam izvorne pesme, a on je čitao ljubavni roman. Rekla sam: "Ovom ako je dosadno, neka ide kod žene da čita". Posle toga me je zvao predsednik društva, a sa njim je bio i Damjan i rekao mi da nije stvarno čitao, već je gledao kroz knjigu i slušao me - priča i dodaje da je ubrzo nakon toga snimila prvi album:

Foto: printscreen

- Potpisala sam ugovor koji nisam ni pročitala i tako mi je 1971. izašla ploča "Neću da plačem ni kad sunce zađe". Puštale su se moje pesme na radiju. Mislila sam da sam osvojila svet, jer su se emitovale kad i numere velikih zvezda, kao što su Meho Puzić, Predrag Živković Tozovac...

Hedonista
Posle duge i teške operacije, čim sam se probudila, tražila sam kafu i cigaretu
Nada Obrić

Službenica i pevačica

I pored velikog uspeha, njeni roditelji nisu bili srećni što im je ćerka pevačica:

- Sva bitna sam otišla kod tate i pokazala mu ploču. Sklonio ju je i rekao: "Možeš u slobodno vreme da se baviš pevanjem, kad baš ne znaš šta ćeš, kao neki hobi... Ali kad doneseš diplomu, e onda će tata da napravi feštu!"

U Sarajevu je upoznala i svog prvog muža, oficira Miodraga Pavićeva.

- Pored studentskog doma bio je oficirski hotel sa restoranom. Jednom mesečno sam mogla da priuštim da tamo pojedem supicu ili nešto čorbasto. Inače sam jela sve suvo i to najjeftiniju kobasicu, šunku, jogurt... Štedela sam pare da bih imala da kupim cigarete. Tamo sam ugledala lepog čovek, kao da su ga anđeli pravili. To je bio Miodrag.

Kada je završila fakultet, Obrićeva je već imala pesme iza sebe, ali je odlučila da radi i u struci.

- Po završetku studija sam se zaposlila u opštini u Sarajevu. Počela sam i da nastupam. Prvu svirku sam imala na radnoj akciji u Foči. Posle toga su me svi tražili. Tada sam imala hit "Neću drugu ljubav" - priseća se i dodaje da je volela da radi dva posla:

- U opštini sam radila 13 godina i pored toga sam pevala. Kao pripravnik sam obišla celu opštinu. Uveče sam pevačica, a u kancelariji - Nada Obrić, službenik. Ljudi su pričali: "Ma lako je njoj, ona za noć zaradi naše plate..." Bila sam dobar radnik, ali nikad nisam došla na vreme na posao. Zbog toga sam išla na razgovore sa nadređenima. Govorila sam im da nikada neću doći na vreme, ali da ne izlazim na ručkove, ne šetam od kancelarije do kancelarije... Uspela sam da u opštini svi počnemo da radimo na normu i da od toga zavisi visina plate.

Nakon šest godina veze, Nada i Miodrag su se venčali. Iz braka sa njim ima ćerku Itanu (48) i sina Sašu (43).

- Kad smo se venčali, živeli smo u Sarajevu sve do 1986, a onda smo se preselili u Beograd. Kada smo dobili decu, nije bilo lako. Noći sa decom, ujutru pripremanje obroka, a onda na posao - priča Nada, koja iz tog perioda posebno pamti jedan događaj:

Foto: printscreen youtube

- Krenula sam na put, Itana je imala pet godina. Izašla sam na vrata sa koferom, a ona je vrištala: "Mamice, ne ostavljaj me!" Bacila sam kofer, izljubila je, ušla u kuću i više od pola sata pričala sa njom... Kada sam pevala u Australiji ili Americi, nije bilo mobilnih telefona i uvek sam odvajala najmanje jedan honorar samo za pozive kući.

Ostavila mikrofon
Pre 17 godina odlučila sam da više ne želim da pevam već da uživam
Nada Obrić

Volela je da provodi vreme sa kolegama.

- Naše turneje su trajale više od četrdeset dana... Šabana sam obožavala i naterala sam ga da napravi prvi solistički koncert. Davila sam ga kao zmija žabu da mora to da uradi. I Toma Zdravković je bio divan. A Bosanca sam nagovorila da kupi kuću na Bežanijskoj kosi. Družili smo se skoro svaki dan. Dobar je domaćin. Ima i divnu suprugu Dunju, uvek je bila uz njega i razumela ga. Kad odete kod njih, osetite mir, toplinu, ljubav, a vala i dobro se pojede i popije. Sada se družim sa Vericom Šerifović. Stanujemo u istoj zgradi, a moj unuk obožava njenu Mariju. Bio je oduševljen kada mu je donela karte za jedan njen koncert.

Borba s rakom

Međutim, Nada je odlučila da se posle 16 godina braka razvede od Miodraga.

- Ponosna sam i presrećna što je on otac moje dece! Bio im je sjajan tata, divan čovek, vredan radnik, ali smo imali različite energije. Deca su teško podnela razvod, pogotovo Itana. Naravno, sin i ćerka su prešli sa mnom da žive u kuću na Bežanijskoj kosi. Imala sam i kuću u Orebiću na moru, pa su tamo provodili ceo raspust.

Posle dužeg vremena, Obrićeva se udala drugi put.

- Drugog muža, Acu, upoznala sam u Minhenu i bili smo u braku 16 godina."Muvao" se među pevačima, imao je prevoz i ozvučenje i počeli smo da sarađujemo, a kasnije da se zabavljamo. Njemu je prva žena, sa kojom ima dve ćerke, preminula, pa sam prihvatila njegovu decu kao svoju - priča ona.

Iako je živela sa drugim mužem, čuvena narodna pevačica je uz prvog supruga ostala sve do njegove smrti:

- Volela sam ga kao familiju. On je zbog dece dolazio kod nas kući, bez obzira na to što je tu bio drugi muž. Sa njim sam bila u dobrim odnosima do njegovog poslednjeg dana. Preminuo je od srca. Rekla sam deci da me jednom, kada odem, sahrane pored njega. Grobno mesto nije jeftino i suludo je da idu kod oca na jedno mesto, a onda kod mene na drugo. Praktična sam i uvek razmišljam godinama unapred.

Ugostila mnoge zvezde

Nakon što je prestala da peva, Nada je vodila emisije "Svet uspešnih" i "Zvezdana staza":

- Ugostila sam Batu Živojinovića, Ljubišu Samardžića, Šekularca... Išla sam u arhive novina i tako se spremala za emisije. Imala sam oko 130 emisija, a najslađi intervju mi je bio sa Kemalom Montenom. Obožavala sam ga!

Tokom braka sa Acom, Nada saznaje da je teško bolesna.

- Imala sam karcinom materice i jajnika 1999. Bila sam u Minhenu sa Acom, otišla u butik i kupila tri pidžame. Dok sam čekala u redu na kasi, shvatila sam da sam svaku pidžamu kupovala sa mišlju da će mi trebati ako se, ne daj Bože, razbolim! Počela sam da vraćam film... Pre dolaska u Minhen rekla sam suprugu da kafe-aparat koji je kupio stavi u spavaću sobu, da mi bude bliže ako se razbolim! Pre toga sam, za vreme NATO bombardovanja, kupila dve fotelje za spavaću sobu da, ako budem bolesna, ljudi imaju gde da sednu kad mi dođu u posetu. Neverovatno - priseća se i dodaje da je intuicija nikad nije prevarila:

- Vratila sam se iz kupovine i rekla suprugu: "Noćas idemo za Beograd, mnogo sam bolesna. Ne znam šta mi je, ali znam da jesam". Otišla sam kod ginekologa, uzeo je isečak da uradi biopsiju. To je bilo u sredu, a ja sam već u ponedeljak bila hitno operisana.

Ipak, bez cigarete nije mogla:

- U bolnici sam ležala 18 dana i čekala rezultate. Jedan dan sam tražila mojoj tetki i Itani da mi skuvaju kafu i daju mi cigaru. "Ma kakva cigara", govorile su mi. Skuvale su mi kafu i taman da povučem dim, doktor je ušao u apartman, prekrstio se i rekao: "Konačno joj je proradio organizam". Kasnije su mi rekli da su me tokom operacije reanimirali. Nakon toga sam imala 25 zračenja.

Hrabra pevačica priča da joj je u tim trenucima želja za životom bila velika.

- Razmišljala sam kako moje dvoje i Acino dvoje dece još nema svoj hleb jer nisu završili škole. Govorila sam sebi: "Moram da ozdravim. Bože, spasi me samo da oni dođu do svog dinara." Hoću da preživim i preživeću! Bolelo me je svaki put kad sam videla taj strah u dečijim očima i njihovo beznađe. Tešila sam ljude oko sebe. A noću, kad svi zaspe, ostajala sam sama sa sobom... Otac mi je umro od karcinoma pluća i znala sam koliko je teško. Srećom, instikt me je spasio - priča Nada, koja se šokirala kad je shvatila da karcinom može da joj se vrati:

Foto: Novak Đurović

Krstila dete basisiti

Ponosna je na dugogodišnje prijateljstvom sa basistom i šefom njenog orkestra Čedomirom Ilićem.

- Sa Čedom i njegovom porodicom sam ostala prijatelj. Krstila sam njihovog sina. On je završio Mašinski fakultet u roku, zaposlio se i oženio. Na to sam mnogo ponosna.

- Kad sam završila sa zračenjima na Onkologiji, pitala sam doktora da li sam sad završila sa tim, a on mi je rekao: "Nisi. Niko od nas nikad ne zna da li će se razboleti. Tek za pet godina možeš da budeš malo mirnija."

Međutim, nije bila te sreće, pa je posle pet godina prolazila kroz istu agoniju:

- Imala sam rak mladeža ispod leve plećke, koji je veoma opasan. Otišla sam kod lekara i saznala da mi život visi o koncu! Sati su bili u pitanju! U četvrtak sam bila na pregledu, a u ponedeljak su me operisali.

Poslednju operaciju Nada je imala pre samo dve godine. Ne krije da je tada najviše strepela za svoj život:

- Imala sam karcinom bešike. Psihički sam ga najteže podnela, a morala sam najviše da se borim! Bila sam najbliže smrti. Hitno su me operisali da bi uklonili pet tumora. Potom sam imala još dve operacije u Beogradu, a posle u Beču, kod čuvenog urologa. Išla sam na deset hemioterapija, ali su na kraju morali da mi izvade bešiku. To je bilo baš rizično. Jedna od operacija u Beču je trajala sedam i po sati.

Ponosna na decu

Nada je sve ovo stoički podnela i sada živi život punim plućima:

- Bila sam na kontroli, sve je u redu. Skoro svaku noć kad legnem, pomislim:"Bože, da li ću dočekati jutro?", a kad ustanem, pomolim se i kažem: "Bože, daj mi da preguram dan." Zato se i divim svakom danu. Svaki deo života, ma koliko bio težak, lep je, dragocen i treba ga živeti punim plućima.

Danas je ponosna majka i baka, dobitnica mnogih muzičkih priznanja i srećna žena.

- Pre 17 godina odlučila sam da više ne želim da pevam. Dobila sam mnogo nagrada, ali najveći uspeh su moja deca, koja su obrazovana i uspešna. Od sina Saše imam dvoje unučadi, Nataliju i Vuka. Obožavam ih! - ističe Nada.

 

5 LEKSIKONSKIH PITANJA:

Omiljeni pevač?

- Predrag Živković Tozovac, Šaban Šaulić, Zoran Kalezić, Aca Lukas...

Omiljena pevačica?

- Svetlana Ceca Ražnatović!

Omiljeni sport?

- Volim sve sportove, a posebno gimnastiku, klizanje i tenis. Redovno pratim Novaka Đokovića.

Omiljeni napitak?

- Kafa, ne mogu da zamislim da mi dan počne bez tog napitka.

Omiljeno jelo?

- Podvarak ili svadbarski kupus, ali isključivo kada ja spremim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede! (VIDEO)

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59