• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/A.S.

21.03.2023

10:54

DVANAESTI DAN OD OPERACIJE TUMORA IGRALA PREDSTAVU! Glumica i pevačice otvoreno o KARCINOMU DOJKE, ovako su poznate dame pobedile bolest!

printscreen

Estrada

DVANAESTI DAN OD OPERACIJE TUMORA IGRALA PREDSTAVU! Glumica i pevačice otvoreno o KARCINOMU DOJKE, ovako su poznate dame pobedile bolest!

Podeli vest

Povodom Svetskog dana borbe protiv kancera dojke koji je obeležen juče, oglasile su mnoge dame koje su imale blizak susret sa ovom bolešću, ali i neke koje su je, na sreću i uz stručnu pomoć lekara, pobedile. Među ženama koje su se borile i izborile sa kancerom dojke su i neke pozante dame sa naše domaće scene, a ona su odlučile i da otkriju svoju privatnost samo kako bi pomogle onima koje biju svoje bitke.

O ovoj bolesti javno su govorile Anabela Atijas, Kija Kockar, Tina Ivanović, Ivana Žigon. One danas hrabro pričaju o svojim borbama i primer su ženama koje prolaze kroz užase ove bolesti ili su proživele istu sudbinu.

Pevačica Anabela Atijas operisala je rak dojke sa samo 19 godina. Ona je sama napipala kvržicu, nakon čega je odmah otišla na pregled, posle kog je usledila operacija i hormonalna terapije u trajanju od nekoliko meseci. 

Foto: printscreen

Anabela Atijas

- U Švedskoj je zakonom propisano da žene starije od 30 godina moraju da idu na pregled, na mamografiju, a ja sam se družila sa devojkama tih godina, koje su mi pričale o tome. Tako sam jedne večeri posle povratka iz grada, dok sam se tuširala, napipala kvržicu, odmah me je uhvatila panika, probudila sam mamu i sutra smo otišli na pregled, a u roku od dva dana su mi urađeni biopsija i operacija. Nekoliko meseci sam bila na hormonskoj terapiji i uspešno se oporavljala, jer je tumor otkriven na vreme, sve je prošlo bez posledica - rekla je Anabela. 

Tina Ivanović operisala karcinom više puta. Sve operacije prošle su uspešno, ali joj nije bilo ni malo lako, jer kako kaže, svet joj se srušio u tom momentu. 

Foto: printscreen instagram

Tina Ivanović

- Imala sam tri operacije. Plakala sam kao kiša kad sam saznala za bolest. Sve mi se srušilo. Osećala sam strah, bes i tugu. Nije bilo lako, ali, hvala bogu, sad je sve u redu. Kontrola je najvažnija - poručuje Tina.

Kija Kockar svojevremeno je otkrila da je imala tri tumora koje je sasvim slučajno napipala. Nakon toga joj je odrađena operacija i ustanovljeno je da su tumori benigni, odnosno "dobroćudni". 

Foto: Printscreen

Kija Kockar

- Dogodilo se to da sam sasvim slučajno napipala neke kvržice na grudima. Nije mi bilo svejedno, jer znam da to može značiti mnogo toga. Odmah sam zakazala pregled kod mog doktora i ultrazvuk je pokazao da imam tri tumora. Usledio je i niz drugih pregleda. Uskoro ću imati hirurški zahvat koji će pokazati da li su tumori benigni ili nisu - pisala je tada Kija.

Srećom, sve se završilo u najboljem redu, a pevačica od tada često koristi svoju popularnost da ženama skrene pažnju na redovne kontrole. 

Ivana Žigon, takođe, je pričala o svojoj borbi sa karcinomom dojke. 

Foto: Tanjug

Ivana Žigon

- Dvanaesti dan posle operacije igrala sam na sceni Narodnog pozorišta. Tri sata sam plesala, glumila, smejala se, a u publici je sedeo i profesor koji me je operisao. I danas sam mu na svemu zahvalna. Zaljubljena sam u život. Tome me je tata naučio - optimistična je Ivana.

Simptomi i rano otkrivanje

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svetu. Svake godine u svetu oko milion žena oboli od ove bolesti. Rak dojke nastaje kada neke ćelije u dojci počnu da rastu i da se razmonožavaju bez kontrole i mogu da se prošire po celom organizmu.

Foto: Shutterstock

 

Najčešći simptom karcinoma dojke je opipljiv čvor u dojci, koji neretko žene same napipaju. Pored toga, drugi znaci koji ukazuju da se razvija tumor u dojci jesu: uvećanje dojke, koje vodi u asimetriju dojki (oko 20% žena ima prirodno asimetrične dojke, što se smatra normalnim nalazom), crvenilo i zadebljala koža, ponekad koža u vidu "pomorandžine kore" , "mreškanje" kože, uvlačenje bradavice ili krvavi iscedak iz bradavice. Istovremeno, mogu se napipati i uvećani limfni čvorovi u istostranoj pazušnoj jami, ako je došlo do širenja bolesti u regionalne limfne čvorove. Treba imati na umu da nisu svi uvećani limfni čvorovi zahvaćeni metastazama.

Danas se preporučuju tzv. preventivni pregledi dojki jer postoji mogućnost da se otkrije prisustvo tumora u dojci pre nego što se može napipati. U tu svrhu rade se klinički pregledi dojki od strane lekara, zatim mamografija koja predstavlja rendgenski pregled dojki i po potrebi, pregled dojki ultrazvukom (UZ) i magnetnom rezonancijom (MR). 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija