• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.07.2023

13:55

Jovan Memedović izdao saopštenje, objasnio zbog čega je primao dve plate: "Prethodnih 30 godina se radilo drugačije, to je prosto tako"

Instagram prntscreen/jovanmemedovic

Estrada

Jovan Memedović izdao saopštenje, objasnio zbog čega je primao dve plate: "Prethodnih 30 godina se radilo drugačije, to je prosto tako"

Podeli vest

Voditelj i urednik Jovan Memedović pre nekoliko dana dao je otkaz na RTS-u, a njegov odlazak pratile su brojne informacije o tome da je primao platu i od Javnog Servisa, ali i novac za isti posao od privatnih produkcija. Memedović se sada javno oglasio i u otvorenom pismu objasnio kako je došlo do toga da prima dve plate i da da otkaz.

Jovan se obratio saopštenjem na svom profilu na Instagramu i otkrio sve o tome kako je radio proteklih 36 godina: 

Foto: printskrin

 

 

- Usred sam snimanja nove sezone "Potere" , a u isto vreme i u postprodukciji novih epizoda "Sasvim Prirodno" koje ce se emitovati od septembra na istom programu i u isto vreme. Ja kroz svoj rad govorim i šta mislim i u šta verujem. Sada sam primoran da se na ovakav način obratim mojim gledaocima i poštovaocima moga rada. Nisam više zaposlen na RTS-u, ali se pomenute emisije koje vodim nastavljaju kao i do sada. Razlog promene mog statusa je novodoneseni "Etički kodeks" koji dovodi u pitanje mogućnost rada za private produkcije i radnog odnosa u Javnom Servisu u isto vreme. Prethodnih 30 godina se radilo drugačije i to je prosto tako. Sada, jedini način da RTS zadrži obe emisije i njihovu ogromnu gledanost bio je da ja dam otkaz. Emisija "Sasvim Prirodno" se ne može raditi u proizvodnji RTS-a (objasniću zašto), a procenjeno je i da "Potera" ne bi bila ista ako bi na moje mesto voditelja morao da dođe neko drugi, neko ko nije zaposlen na RTS-u. Kako je uopšte došlo do toga da radim za privatne produkcije i RTS istovremeno? - napisao je Jovan i nastavio sa obrazlaganjem:

 

- Emisiju "Sasvim Prirodno" sam sam osmislio u toku radnog odnosa i tada pre mnogo godina predočio uredniku programa. Dobio sam odgovor da oni kapaciteta i mogućnosti za proizvodnju takvog programa nemaju, a nisu u njemu ni videli današnji uspeh i gledanost. Takođe sam dobio instrukcije da se sam snađem, pa ćemo da vidimo. Tako sam se ja već više decenija "snalazio" i za teme i za logistiku proizvodnje takvog programa i naravno za sponzore kojih nije uvek bilo (dakle plastično: RTS je produkciji dao reklamni prostor predviđen za program od pola sata i ona je sama trebala da ga proda. Sponzora nije uvek bilo!). Tokom godina, isključivo sopstvenim radom sam uspeo da RTS-u (ne sebi, jer RTS ostaje vlasnik svih emisija) ostavim stotine epizoda dokumentarnog programa koji će se gledati na toj istoj televiziji još mnogo godina posle mene. Finansijski gledano, moja plata na RTSu u početku je bila ulagana u produkciju, jer sponzora nije bilo. Nakon toga, moja zarada od sponzora je dopunjavala moju platu autora najgledanije emisije i najpopularnijeg TV lica. Za platu, ja sam ispred RTS-a bio autor i urednik emisije i zato je RTS uvek imao apsolutna prava na ceo materijal. Rukovodstvo RTS-a je uvek videlo korist u tome što mene kao jednog od svojih najboljih, dodatno plaćaju privatne produkcije i time osiguravaju moj ostanak. Sećate se da su mnoge moje kolege otišle na druge televizije. RTS sam mogao odavno da napustim i ja. Da odem negde za veće pare ili da radim samostalno kako bih mogao da prodam kome god želim, kako bih imao čast da bude novinar Javnog Servisa, koji kao takav uviđa odgovornost koju svaki novinar treba da ima, a to je da priča istinite priče, da bira edukativne teme, obrazovne, istinski informativne, da daje glas onima koji se retko ili nikada ne čuju, da ovom društvu preko TV ekrana nudi prave vrednosti - napisao je Jovan Memedović između ostalog u svom saopštenju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija