• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Dimitrijević

04.08.2023

15:31

Ove poznate ličnosti su preživele "Oluju"! Deca iz kolone prošla su kroz pakao zbog ustaša!

Informer

Estrada

Ove poznate ličnosti su preživele "Oluju"! Deca iz kolone prošla su kroz pakao zbog ustaša!

Podeli vest

Među stotinama hiljada proteranih Srba iz Hrvatske nalazi se i na desetine javnih ličnosti koje su u godinama za nama podelili svoje potresne priče.

Na današnji dan 1995. godine ubijeno je više od 3.000 i proterano 280.000 Srba iz Hrvatske, a za ovaj najstrašniji zločin u modernoj istoriji Evrope do danas niko nije odgovarao. U "Oluji" je mnogo porodica proterano za svojih ognjišta, među kojima su i pojedine javne ličnosti, pout Stanije Dobrojević, Baje Malog Knindže, Milana Borjana, te Natalije Jokić.

Pionirka među starletama Stanija Dobrojević rođena je u Virovitici, a jedna od žrtava rata bio je i njen otac Dragan Dobrojević. Kako je jednom prilikom rekla, ona i njena porodica prošli su kroz golgotu, kao i da je i sama bila deo dugih kolona proteranih Srba-

Ja sam dete iz kolone... Imala sam 10 godina kada se sve to desilo i sve pamtim! U jednom danu ubili su mi oca, zapalili kuću i bacili bombu na auto! Mama je ostala sama bez ičega i samo je uzela mene i brata za ruku i krenuli smo u koloni ka Banja Luci, kako smo prešli most. Posle 10 minuta isti je bio srušen. Da nismo prešli na vreme ista sudbina bi nas zadesila kao i mog tatu! - započela je Stanija pa nastavila:

Foto: printscreen instagram

Stanija Dobrojević

- Sećam se, tog jutra kada je krenuo napad, ja sam istrčala u dvoriste da spasem moje dve lutke, a tata je tada potrčao za mnom, uzeo ih umesto mene, predao mi ih, pomilovao me i rekao: "Tata će se vratiti"... I nikad se nije vratio! Tokom čitavog mog odrastanja je nedostajao i uvek sam se nadala da će se ipak vratiti... U meni se zbog svega toga što se izdešavalo rodio neki bunt i revolt prema društvu, sistemu! To buntovništvo se kasnije odrazilo i na moj prkos i način slikanja i izazivanja! Jako sam osetljiva na nepravdu! - rekla je Stanija za Informer.

Donedavni kapiten Crvene zvezde, Milan Borjan, nedavno je prešao u redove FK Slovana iz Bratislave, takođe je "dete Oluje", a o svom stravičnom iskustvu ranije je govorip za medije:

Živeo sam preko puta stadiona Dinara. Preskočim zidić i eto me na terenu. Moj otac je bio golman, pa sam i ja krenuo njegovim stopama. Ali mislim da sam ga nadmašio. Posle smo morali da izbegnemo u Beograd. Deda me je odveo na trening Radničkog. Tamo sam postao golman. Živeo sam u blokovima, opasan kraj. Ko zna kako bih se proveo u životu da nisam otišao u Kanadu. Živeo sam u Bloku 64, u kojem je bilo mnogo žestokih momaka u to vreme. Sećam se da je moja porodica predala dokumenta za Kanadu, Zimbabve, Ameriku i Australiju. Otac je izabrao Kanadu - rekao je golman i istakoa gde je rođen.

Foto: Starsportphoto

Milan Borjan

Dosta prijatelja imam iz Hrvatske i nikada nisam gledao ko je odakle. Ja ću se uvek ponositi sa mestom svog rođenja. Kada sam se rodio 87'godine, rodio sam se u Republici Srpskoj Krajini i uvek ću se time dičiti. Svako ima pravo da misli drugačije. Mogu da me mrze, mogu da me vole, ali nikad ne mogu da mi promene pripadnost i rodno mesto - pričao je Borjan jednom prilikom za Kurir.

Izvođač patriotskih pesama Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, nedavno je održao spektakularni koncert na stadionu "Tašmajdan", a nikada nije krio kroz kakve je probleme njegova porodica prolazila tik krvavih devedesetih godina:

- Setio sam se jednog čoveka koji je, kad su mu govorili da je pobegao, izbegao, odgovorio: "Ne, ja sam demonstrativno napustio teritoriju". Moji roditelji su te 1995. godine zauvek napustili rodni Gubin, a dosta mojih pesama je ostalo i izgorelo u zapaljenoj kući. Zamisli da sam ja bio neki probisvet, budaletina, narkoman ili pijanac neki, pa sve potrošio što sam stekao. Gde bih ja primio roditelje, koji su stigli u koloni bez igde ičeg? Šta bih sa ocem, koji je meni spasao život kad sam imao sedam godina. Ja sam njima kupio plac, napravio kuću, ovo je, Neduka, tvoje - rekao je on i dodao:

Foto: ATAIMAGES

Baja Mali Knindža

- Kraj tih starih vrata u Gubinu te uhvati seta, tuga te ubije, a neki ponos je opet da si došao tu tim stepenicama, obraslim u mahovinu. Jedna breza je izrasla iz kamenog zida u kući pored prozora gde sam ja spavao kad sam bio mali. Sve počinje i završava se u Gubinu, pod Dinarom - rekao je poznati pevač jednom prilikom za medije.

Jedna od perjanica "Granda", folkerka Aleksandra Bursać, progovorila je o boli koju je njoj donela "Oluja", kada joj je poginuo otac:

Foto: ATAIMAGES

Aleksandra Bursać

- Otkad mi je tata poginuo na ratištu, u "Oluji", majka me je uspavljivala i budila pesmom. Tako je iz naše kuće razgonila tugu. Brzo sam počela u pesmi da je pratim. Pevale smo zajedno, iz sveg glasa. Da ga se sećam možda bi mi bilo teže, a ovako uspomene gradim na osnovu nekih priča o njemu i zahvalna sam svojoj majci na tome. Ona kaže da imam njegov osmeh, zapravo taj neki poluosmeh, i tvrdoglavost, ali kaže i da sam dobar čovek na njega - ispričala je pevačica jednom prilikom za medije i otkrila da su ona, njena sestra i majka neko vreme živele u sigurnoj kući sa još 12 porodica.

Neposredno nakon što je Nikola Jokić osvojio NBA tutulu, poput bombe je odjeknula vest da je njegova supruga Natalija, devojčica sa jedne od najpotresnijih slika ikada. Naime, Natalija je sa porodicom, 6. avgusta 1995. godine bežala, a reporteri Novosti ovekovečili su ovaj tužan trenutak.

Foto: ATAIMAGES

Natalija Jokić

- Nama je ovo druga bežanija. Živeli smo u Karlovcu. Kada tu više nije bilo života, pobegli smo u Slunj. Sada ponovo bežimo, a ne znamo kud. Znamo da više nema nazad. Ako nas neće Srbija, neko će nas, negde, valjda primiti - rekla je njena majka tada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!
Društvo

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da se početkom avgusta očekuje otvaranje novog kineskog tržnog centra "Evroazija" na Novom Beogradu. On je naglasio da je ovaj objekat građen apsolutno po svim standardima bezbednost, što je posebno važno ako znamo šta se dešavalo nekoliko puta u kineskim radnjama, jer su oni koristili objekte koji su stari i koji nisu ni bili namenjeni za takvu vrstu prodaje. "Sada imamo ono što zaista je važno, da budu svi bezbedni i kupci i prodavci, ali i da kupci imaju komfor kupovine. Naravno tu će biti i restorana i sve ono što imaju tržni centri", rekao je Vesić.

26.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija