• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

06.02.2024

15:45

Srpski pevač nosi ime legendarnog fudbalera! Tirke za Informer: "Od mog pevanja nema para, moram da radim dva posla"

ATAIMAGES/wikipedia/fss

Estrada

Srpski pevač nosi ime legendarnog fudbalera! Tirke za Informer: "Od mog pevanja nema para, moram da radim dva posla"

Podeli vest

Tirke kaže da mu čuveno ime i prezime nije pomoglo u karijeri, iako je ponovo postalo popularno zbog filma "Montevideo, Bog te video".

Od mog pevanja nema para, pa moram da radim dva posla, kaže Aleksandar Tirnanić Tirke za Informer. Pevač narodne muzike, koji nosi isto ime, prezime i nadimak kao legendarni fudbaler, priznaje da vrsta muzike kojom se bavi nije isplativa. 

- Muzikom se bavim iz ljubavi. Nažalost, ova muzika koju ja pevam, a to su tradicionalne narodne pesme, nije nešto finansijski isplativa, tako da moram da imam i drugi posao. Brat i ja vodimo kompaniju koju je naš otac Zoran pokrenuo devedesetih godina. Već sedam godina smo nas dvojica glavni u tome jer su se otac i majka povukli. Zasluženo, sada uživaju. Prepustili su sve nama i sve ide dobro i kako treba - priča Aleksandar za Informer i dodaje da ne namerava da odustane od stila muzike koji mu najviše prija:

Foto: Informer

Pevač Aleksandar Tirnanić Tirke

- Planiram da prepevam neke tradicionalne pesme u novijim aranžmanima, a u tome će mi pomoći kompozitor i dirigent Aleksandar Sedlar. Videćemo kako će to zvučati, ali se nadam da će se dopasti publici.

Tirke je sin čuvenog harmonikaša Zorana Tirnanića, od kojeg je nasledio talenat.

- Talenat za muziku nasledio sam od njega. Kao dečak sedeo sam u očevom studiju i tu sam provodio sate i sate. Slušao sam starije pevače i samo sam upijao. Odrastao sam tako, sa tim živim i muzika mi je sve! Išao sam u nižu muzičku školu, tamo sam učio da sviram harmoniku, ali me to nikada nije privlačilo kao pevanje. Sada mi je krivo zbog toga - kaže Tirke i priseća se svog prvog nastupa:

Foto: ATAIMAGES/wikipedia/fss

Pevač Aleksandar Tirnanić Tirke

- Sa sedam godina pevao sam na jednom dečijem festivalu i sećam se da sam imao veliku tremu. To je bilo amaterski... Prvi profesionalni nastup imao sam pre 15 godina na RTS, kada sam nastupio u emisiji "Jedna pesma, jedna želja".

Tirke kaže da mu čuveno ime i prezime nije pomoglo u karijeri, iako je ponovo postalo popularno zbog filma "Montevideo, Bog te video".

- Na račun svog imena i prezimena dobijam samo lepe komentare. Moje ime je postalo baš popularno nakon filma i serije "Montevideo" jer budi emocije u ljudima, naročito kod onih koji se sećaju čuvenog fudbalera Tirketa. Biković je bio sjajan u ulozi Tirketa. I film je sjajan! Vratio nas je u neka lepa i romantična vremena - kaže pevač i otkriva da li je u srodstvu sa čuvenim fudbalerom:

Foto: Privatna arhiva

Legendarni fudbaler Aleksandar Tirnanić Tirke

- Mi Tirnanići smo poreklom iz Krnjeva, tako da smo svi neka dalja familija. Nisam direktan rođak sa Tirketom, ali možda jesmo dalji rod.

Od harmonike do trgovine

Aleksandrov otac Zoran Tirnanić je devedesetih godina bio uspešni harmonikaš, a jednom prilikom je otkrio zbog čega je muzičku karijeru zamenio trgovačkom:

Foto: Printscreen/Youtube/Diskos Official

 

- Želeo sam da otvorim diskografsku kuću, ali devedesetih je muzika krenula u lošem pravcu, prave narodne muzike bilo je sve manje. Takav ambijent nije me činio srećnim i nisam video perspektivu u muzici. Otac se već bavio trgovinom i predložio mi je da osnujemo zajedničko preduzeće. Tako je sve počelo.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15