• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.S.

22.05.2024

16:52

Ko je bio Toni Montano? Karijeru je započeo u poznatom rok bendu, a po ovim hitovima ćemo ga pamtiti!

printscreen

Estrada

Ko je bio Toni Montano? Karijeru je započeo u poznatom rok bendu, a po ovim hitovima ćemo ga pamtiti!

Podeli vest

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini.

Toni Montano, čije je pravo ime Velibor Miljkobić, bio je srpski rok muzičar. 

Miljković je započeo karijeru kao pevač u pank rok bendu "Radost Evrope", koji je formiran 1979. godine. Kroz pomenuti bend je prošao veliki broj muzičara, uključujući Dimeta Todorova koji je kasnije bio član "Partibrejkersa" i Slobodana Loku Neškovića koji je kasnio bio član benda "Urbana gerila". Bend je imao probe i uglavnom nastupao u beogradskom Studentskom kulturnom centru, a uglavnom su izvodili pesme pank rok grupe Ramons, ali i svoje. Bend je prestao sa radom 1985. godine, a deo materijala našao se na Miljkovićevom debitantskom albumu, koji je počeo solu karijeru nakon raspuštanja benda. Na festivalu MESAM osvojio je tri nagrade.

Foto: Foto: Printscreen You Tube/ Belgrade Beer Fest

 

Nakon što se bend "Radost Evrope" rasformirao, Miljković je sam sebi dao nadimak Toni Montana, po glavnom akteru iz kultnog filma Lice sa ožiljkom. Prvi album pod imenom "Toni Montano" izbacio je 1986. godine, a album je producirao Borut Činč, član benda Buldožer. Na albumu se našla pesme "Vreme je da skinem mrak", što je obrada pesme "Seks pistolsa"" Friggin' in the Riggin" i "Boli me zub" (My Tooth Aches), koja je pre nego što se našla na albumu izvođena sa bendom Radost Evrope.

Na albumu se takođe našla obrada pesme Dragana Stojnića, "Balada o Boni i Klajd", kao i obrada pesme "Do You Wanna Dance?" od Bobija Frimena. Na početku karijere, članovi benda koji je pratio Tonija Montanu takođe su izabrai pseudonime poznatih gangstera: Edi Salvatore (gitarista), Manzanera (bubnjar), Pjetro Manolo (bas gitarista), Serđo Manini (gitara), a svi oni su bili članovi benda Rock Street.

Foto: Foto: Printscreen You Tube/ Belgrade Beer Fest

 

Naredni album Tonija Montane "Talični Tom" je mrtav izdat je 1987. godine i bio je sličnog žanra kao prethodni, a 1988. godine izdao je uživo album Mi smo iz Beograda, koji nije dobio pozitivne kritike. U to vreme Toni Montano i splitski bend Đavoli organizovali su turneju po SFRJ.

Album Lovac na novac objavljen je 1991. godine i sadržao je obradu pesme Zvižduk u osam Đorđa Marjanovića, pesme Mi smo šampioni i Odlaziš 1984 - 1990, posvećenu članovima "Prljavog kazališta". Na vokalima su bili članovi benda "Vampiri".

Godine 1993. Toni Montano je nastupio je u pozorišnom komadu Bilo jednom u Beogradu, a naredne godine objavio je istoimeni album. Album "Najbolje od najboljeg" 1991 - 1995 objavljen je 1995. godine. Na pesmi "Mi smo srećna porodica" gostovao je Nele Karajlić, na vokalu. Album "Moja žena fudbal ne voli! (Zašto?)", snimljen je 1997. godine, a 1999. godine objavio je kompilacijski album "Hajde, slušaj ovaj CD" , gde su se našle obrade pesme Elvisa J. Kurtovića. Istovremeno je objavio i studijski album "Srećan rođendan", a gosti na njemu bili su Nenad Stamatović i Sonja Mitrović Hani. Na albumu Srećan rođendan našla se obrada pesme Široke ulice, benda Prljavog kazališta.

Foto: printscreen

 

Nakon nekoliko godina pauze, 2006. godine izdao je kompilacije "Blue Eyes - Best of Tonny Montano", a 2007. godine "Lepšoj od najlepše". Obe kompilacije izašle su pod okriljem !Siti rekordsa".

Kompilacija "Istininta ljubavna priča - Jubilej: 25 godina muzičkog rada 1986 - 2011 izašla je 2012. godine pod okriljem PGP RTS-a. Nakon objavljivanja kompilacijskog albuma, Toni Montano je okupio grupu beogradskih muzičara, kako bi formirao turneju za povratak. U sastavu su se našli Edi Salvatore (ritam gitara), Santos Trafikante (vodeća gitara), Vićenco de Mora (bas gitara) i Emilio Horhas (bubnjevi). Montano i bend su prvi put nastupali na Beogradskom festivalu piva, 14. avgusta 2012. godine.

Pojavio se u srpskim filmovima Davitelj protiv davitelja (1984) i Brod plovi za Šangaj (1991).[3]

Godine 2000. srpska pevačica Viktorija obradila je pesmu Tonija Montane Svi se sada njišu i objavila je na uživo albumu Nostalgija.

Nakon duge pauze u muzici, u novembru 2019. godine objavio je kompilacijski album pod nazivom Neću da budem šljam u izdanju TIOLI rekordsa. Na albumu se nalazi sedamnaest pesama, neke su u više verzija, stare i tri nove pesme.

Podsetimo, njegovo beživotno telo pronašla je njegova sestra koja je, nakon što se Velibor nekoliko dana nikome nije javljao na telefon, sa policijom obila vrata i ušla u stan u kojem je živeo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20