• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/A.A.

01.07.2024

20:14

Svi pevaju Desingeričinu pesmu "Bauljam i ćarlijam", a malo ko zna šta to zapravo znači!

E-stock

Estrada

Svi pevaju Desingeričinu pesmu "Bauljam i ćarlijam", a malo ko zna šta to zapravo znači!

Podeli vest

Viralna pesma "Rendalicca" koju izvodi Desingerica za samo šest dana prešla je 2 miliona pregleda na popularnoj platformi Jutjub.

Dragomir Despić, poznatiji kao Desingerica je kontroverzni muzičar koji je bio tatu majstor, da bi 2022. godine krnuo da osvaja estradno nebo Srbije.

U celu priču je krenuo sa Pljugicom, odnosno Lazarom Bjelovićem, a u žižu interesovanja su dospeli jer su publiku na svojim nastupima "udarali" patikama po glavi, da bi nešto kasnije nastavili svako svojim putem.

Foto: Tanja Andric

 

Despić je ove godine objavio novi singl koji je prvi na trendingu, a time dolazimo i do "Bauljam i ćarlijam".

Za početak, Desingericina pesma se zapravo zove "Rendalicca", ali zbog zapaljivog refrena, svi traže reči "bauljam" i "ćarlijam".

Starijima su ove reči poznate, dok mladima i nisu najjasnije, što i ne čudi jer svaka generacija ima svoj žargon.

Doduše, neki izgovaraju "ćarlijam", drugi "čarlijam", ali kontekst je isti.

Inače, reč "ćarlijati" spada u starije reči srpskog jezika i vuče korene još iz perioda turske vladavine u Srbiji.

Značenje je dosta "neuhvatljivo" jer zapravo označava lagano komešanje vazduha u slobodnom prostoru, odnosno pirkanje, narodski rečeno. (Tokom godina, reč je postala sinonim i za tiho pričanje, šaputanje.)

Foto: Tanja Andric

 

Najčešće se korisiti u sintagmi "vetar ćarlija" odnosno lagano duva, ali u sklopu Dragomirove pesme, to je više filozofski momenat jer pijani junak ove pesme ne može da se svrti i svuda ga ima.

Opet, kod umetnosti je lepota što je svako tumači na svoj način, pa je sasvim moguće da je Desingerica mislio i na nešto drugo, ali to nećemo znati dok on sam ne progovori o tome.

Što se druge reči tiče, "bauljati" obično  sekoristi za kasne noćne avanture posle kojih glavni junak jedva ide, pa zato baulja. Takođe, ako je dobauljao do kuće u takvom stanju, velika je verovatnoća i da će sutradan ujutru izbauljati iz kreveta. Neki bauljaju i na četiri noge jer je u alkoholisanom stanju teško održati ravnotežu. Takođe, može označavati i da se neko muči u životu, snalazi...

Sinonimi su tumarati, lunjati, lutati, smucati se, šetkati se, cunjati...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Određen pritvor osumnjičenom za ratne zločine na KiM
Politika

Određen pritvor osumnjičenom za ratne zločine na KiM

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Odeljenja za ratne zločine odredio je pritvor do 30 dana F.K. (56) osumnjičenom za zločine počinjene u maju 1999. godine, na Kosovu i Metohiji, nad pripadnicima Vojske Jugoslavije.

03.07.2024

19:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Afera Tramp trese Ameriku! Bajden sada može narediti vojsci da uklone Trampa i neće odgovarati - štiti ga imunitet!
SAD više ne postoje!

Afera Tramp trese Ameriku! Bajden sada može narediti vojsci da uklone Trampa i neće odgovarati - štiti ga imunitet!

Zamislite sledeći scenario; Džo Bajden u trenucima "lucidnosti", kao vrhovni komandant oružanih snaga SAD, naređuje najmoćnijoj vojsci na svetu da izađe na ulice i blokira mogućnost da bude zbačen sa vlasti na predstojećim izborima. Ako to ne uspe, on uvek ima opciju da naredi SEAL, prestižnoj jedinici američkog marinskog korpusa, da jednostavno likvidiraju njegovog političkog rivala...

03.07.2024

18:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija