• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.08.2024

16:59

Kolumna Milija Čolića: Kratka istorija estradnih nadimaka

Dejan Milićević

Estrada

Kolumna Milija Čolića: Kratka istorija estradnih nadimaka

Podeli vest

Pored solidnog pevanja, još boljeg izbora pesama i dobrog izgleda za uspeh na estradi je neophodno i originalno ime.

Većina zna, ali ponoviću, da je u trenutku kada je debitovala na domaćoj estradi zahvaljujući egzistenciji Nade Mamule, Nade Topčagić, Nade Obrić i Nade Pavlović, talentovana Nada Polić bila primorana da menja ime. Na nagovor maštovitog kompozitora Vukasa i očigledno pravog znalca za šou-biznis, pored imena promenila je i prezime, pa je tako rođena Ana Bekuta. Važno je napomenuti da je „bekuta“ vrsta malog noža koji se najviše, kako tvrde upućeni, koristio u Crnoj Gori.

Foto: Dejan Milićević

 

Evidentno je da je mlada devojka iz Brčkog, Fahreta Jahić, imala sve predispozicije da postane zvezda osim imena koje nikako nije bilo reprezentativno. Brenom ju je nazvao košarkaški trener koji je jako teško lomio preko jezika njeno ime. Minimaks joj je dodao epitet „lepa“, a ostalo je istorija.

Jasna Milenković svoje estradno ime je skovala od prva dva slova svog imena i prezimena. Minimaks je njeno umetničko ime prokomentarisao rečima da je najbolje od svega to što se ne zove DUbravka PEtrović.

Magiji umetničkog imena od samo četiri slova na samom početku karijere nije odolela ni Ana Nikolić pa je na omotu njenog prvenca velikim slovima bilo ispisano NIKA. Pretpostavlja se da je ovo bio savet Marine Tucaković.

Foto: Printscreen

 

Što se tiče umetničkih imena, najviše je primera gde se tradicionalno, starinsko i „ruralno“ ime menjalo, modernijim, zvučnijim, manje smešnim i lako pamtljivim. Tako je Lepava Mušović širokom auditorijumu poznata kao Lepa Lukić. Lepa je skraćeno od Lepava dok je prezime Lukić zadržala od bivšeg supruga koji ju je obožavao. Radojka Adžić je verovatno jedno od najrogobatnijih imena koje je javna scena imala. Dara, Rada, Bubamara su nadimci koji apsolutno odgovaraju ovoj pevačici, jer priznaćete da bi bila Radojka u punoj grandioznosti, Dari Bubamari fali još minimum 50 cm visine. Primera radi, imajući u vidu visinu i težinu, Ćana bi bila idealna Radojka.

Foto: Dejan Milićević

 

Seksepil i raskošnu lepotu kakvu je posedovala kao i vrcavi tekstovi pesama koje je pevala naterali su Savku da postane Saška Karan. Sve, sve ali prosečan Balkanac nikada ne bi poverovao da Savka može da ima „srce puno baruta“ i da „hoće da da ali da joj je stalo da ga muči malo“. Slično je bilo i Jovankom Tipšin. U godinama u kojima se pojavila domaća estrada se okretala zapadu, novim tendencijama, modernom i elektronskom zvuku. Jovanka na struju, pa makar i monofaznu nikako ne bi bilo dobro rešenje. Jovana Tipšin, je pored dobrog „gena za ljubav“ imala i dobar gen za šou-biznis.

Na kraju čini se da ima istine u onoj narodnoj koja kaže: „Zovi me i lonče, samo nemoj da me razbiješ“


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

Apel MUP: Ovi vozači treba da budu dodatno oprezni
Hronika

Apel MUP: Ovi vozači treba da budu dodatno oprezni

Na teritoriji Policijske uprave u Nišu od 2022. godine do danas u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali vozači traktora poginulo je šest, a povređeno 13 osoba, dok su od početka ove godine poginula dva vozača traktora a jedan je povređen.

26.08.2024

11:57

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp brutalno iskren!  "Idemo ka trećem svetskom ratu!"
Planeta

Tramp brutalno iskren! "Idemo ka trećem svetskom ratu!"

Bivši predsednik SAD i republikanski kandidat na predstojećim izborima Donald Tramp ocenio je da administracija predsednika Džozefa Bajdena, posebno demokratska kandidatkinja Kamala Haris, vodi Ameriku ka Trećem svetskom ratu.

26.08.2024

08:51 >> 11:12

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija