• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K - N.K

28.07.2022

08:56

BANE, ČEKAJ ME NA NEBU! Cvejiceva partnerka iz serije “Grlom u jagode”, Gordana Maric se oprostila od kolege

JDP

Kultura

BANE, ČEKAJ ME NA NEBU! Cvejiceva partnerka iz serije “Grlom u jagode”, Gordana Maric se oprostila od kolege

Podeli vest

Glumica Gordana Marić, koja je u kultnoj seriji "Grlom u jagode" igrala prvu devojku Baneta Bumbara, Gocu, tužna je zbog gubitka dragog kolege i prijatelja

Branko Cvejić preminuo je u utorak u Beogradu u 75. godini, a njegove kolege i prijatelji ne mogu da poveruju da legendarnog glumca više nema! Bane Bumbar iz serije "Grlom u jagode" (1976) primljen je krajem juna u Klinički centar Srbije, nakon što mu je pozlilo tokom probe u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Posle operacije debelog creva stanje mu se pogoršalo, pa je priključen na respirator, na kom se borio za život do prekjuče.

Foto: printscreen

- Srešćemo se moj Bane Bumbar i ja jednog dana ponovo na nebu. I opet ćemo da glumimo zajedno! Ne mogu da verujem da ga više nema! Nisam ni slutila da će ovako iznenada da ode. Mnogo mi je žao... - kaže Gordana, koja se priseća kako je upoznala Cvejića:

- Prvi put smo se sreli na snimanju serije "Grlom u jagode". Odmah me je oduševio, jer je bio neposredan i veoma druželjubiv. U tom trenutku nismo ni sanjali da će nam ta serija obeležiti živote. Igrali smo par i sećam se da smo imali tremu kad je trebalo da snimamo intimnije scene u kojima se ljubimo. Bilo nas je sramota i strah, ali smo se i smejali, pa smo te kadrove morali više puta da ponavljamo. Na kraju je sve ispalo slatko i lepo. Pre dva meseca sam ga videla u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na jednom događaju. Ni slutila nisam da je to bio naš poslednji susret.

Od velikog glumca u suzama se oprostila i Mira Banjac:

- Nedostajaće mi... Bila sam veliki prijatelj sa Cvejom, naročito s njegovom suprugom Vesnom. Kad god bismo se sreli, dugo smo pričali. Bio je sjajan kolega i drugar. Takođe, i izuzetan glumac, jer je mogao da odigra različite karaktere. Bio je stub JDP-a i veliki borac za prava glumaca.
Cvejićev odlazak je veliki gubitak za srpsku kulturu, ali i mene lično

- Branko i ja smo se poznavali preko pedeset godina, ne mogu da shvatim da ga više nema. Njegov odlazak je ogroman gubitak, jer je to nepovratni deo mog života i rada. Zajedno sa Srđanom Điđom Karanovićem, koji je režirao seriju "Grlom u jagode", postao je uzor svim kolegama. Možda nisu ni bili svesni da su pokazali budućim generacijama kako se pravi urbana serija - priča neutešni Voja.
Uspešna karijera - 
kaže Voja Brajović.

Podsetimo, Branko je diplomirao 1969. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Neke od njegovih najpoznatijih uloga su u serijama. Bio je Bane Bumbar u seriji "Grlom u jagode" (1976), zatim Janko Janković Lister u "Porodičnom blagu" (1998) i Arsa Čičanović u "Junacima našeg doba" (2019)... Dobitnik je Zlatnog lovorovog venca u Sarajevu, zatim Nagrade za pozorišno stvaralaštvo "Grad teatar" u Budvi, a nagrađen je i kao najbolji glumac na Danima Sarajeva... Godine 1989. dobio je Specijalno priznanje JDP-a, čiji je upravnik bio od 2002. do 2011. godine. Datum i mesto Brankove komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.
 

Supruga Vesna neutešna

Brankova supruga Vesna neutešna je posle glumčeve smrti! Profesorka biologije bila je uz njega sve do poslednjeg dana i veoma je teško primila vest da je čovek s kojim je provela 50 godina zauvek otišao. Par se upoznao još tokom studentskih dana i sve do Cvejićeve smrti nije se razdvajao. - Odrastali smo zajedno. Počeli smo da se zabavljamo još kad smo krenuli na fakultete i dočekali smo starost. Imamo divnu ćerku Bojanu, sina Žarka, ali i mezimicu, unuku Zoru. Bojana živi i radi u Briselu, dok se Žarko školovao na Oksfordu i doktorirao u Americi. Vratio se u Beograd, radi na na Fakultetu za medije i komunikacije i ima divnu ćerku Zoru - pričao je Cvejić o svojoj porodici.


KOLEGE SE OPRAŠTAJU OD CVEJE:

RADOŠ BAJIĆ

Bio je veoma darovit

- Još jedan prerani odlazak i veliki gubitak za srpsku kulturu, pozorište, film... Igrao je malu ali efektnu ulogu u seriji "Selo gori, a baba se češlja", kao i u "Braći po babine linije", "Šifri Despot". Lepo smo sarađivali, bio je darovit čovek. Želim da njegova duša nađe mir.

DRAGANA MIĆALOVIĆ

Obeležio mi je detinjstvo

- Obeležio je detinjstvo mnogih ljudi, pa i moje. Branko je bio vrstan glumac od koga smo svi mogli da učimo. I nastavićemo da učimo dokle god smo živi.

MILAN KALINIĆ

Pamtiću ga po ulogama

- Branko je bio savršen glumac. Pamtiću ga po njegovim sjajnim ulogama. Velika je tuga kada ode čovek koji je obeležio jedan period tvog odrastanja.

MARKO JANKETIĆ

Često smo razgovarali

- Bio je veliki prijatelj sa mojim pokojnim ocem Mišom. Pamtiću naše lepe razgovore koje smo često vodili. Svaka mu čast za sve što je uradio za pozorište.

NADA BLAM

Brinuo o pozorištu

- Prva pomisao na njega mi je detinjstvo, gostoprimstvo i briga za pozorište. Videlo se da je iz umetničke porodice.

DRAGAN PETROVIĆ PELE

Duhovit i upečatljiv

- Cveja je, pre svega, bio glumac snažne i upečatljive pojave. Darovit, obrazovan, pristojan i duhovit čovek. Glumački potencijal koji je Branko posedovao, a koji je sa godinama dobijao na punini, nažalost, prekinut je. Iskreno saučešće njegovoj porodici.

EVA RAS

Plakaću dok sam živa

- Bio je jedan od najboljih glumaca u serijama Siniše Pavića, kao takvog ću ga oplakivati dok sam živa. Pre godinu dana sam ga videla kada smo snimali seriju "Junaci našeg doba".

ISIDORA GRAĐANIN

Bili smo kao porodica

- Zajedno smo snimali seriju "Junaci našeg doba". Kada smo snimali scene u stanu Čičanovića, delovalo mi je kao da smo prava porodica. Delio je sa nama brojne priče iz svoje karijere, pričao je o kolegama koji nisu među nama, a sada im se pridružio na nebu.

Bjela: Razboleo se na probi

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić kaže da je Branko ceo život posvetio pozorištu.

- Rastužila me je vest o njegovoj smrti. Bio je zanimljiv glumac koji je obeležio jedno vreme. Kao dugogodišnji upravnik i direktor JDP-a, učinio je mnogo za taj teatar - kaže Bjelogrlić i dodaje da ga je sreo pre nekoliko meseci:

- Tada mi nije delovao bolesno. Bio je vrlo raspoložen, igrao je u jednoj predstavi. Bio je vitalan, simpatičan čovek.


Pavić: Živeli smo u istoj zgradi

Siniša Pavić kaže da je veoma tužan zbog smrti Cvejića, s kojim se i družio i sarađivao.

- Dosta smo se družili šezdesetih godina prošlog veka, a jedno vreme smo živeli u istoj zgradi kod čuvenog restorana "Madera". Jednu od prvih uloga je imao u filmu "Višnja na Tašmajdanu", a poslednju u seriji "Junaci našeg doba". Za oba projekta sam pisao scenario. Kad god sam radio serije, znao je da mi kaže: "Nemojte da me preskočite." Žao mi je što ga više nema. Bio je dobar čovek - priča čuveni scenarista za Informer.

Dragana: Otišao je veliki glumac

Dragana Mirković, koja je sa Cvejićem glumila u filmu "Slatko od snova" (1994), kaže da je njegovim odlaskom glumački svet mnogo izgubio:

- Pamtim ga kao izuzetno simpatičnog, harizmatičnog i prijatnog čoveka. Lepo smo sarađivali na filmu. Nažalost, sve je manje i manje glumačkih velikana među nama. Moramo više da poštujemo glumce koji su ostavili veliki trag na filmu, u serijama i pozorištu još dok su živi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Magazin

Džet set

Srbija