• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

19.01.2023

08:00

GLUMAC POSLE PREMIJERE FILMA O POGROMU NAD SRBIMA PORUČUJE: "OLUJA" je priča o nevidljivim herojima!

printscreen

Kultura

GLUMAC POSLE PREMIJERE FILMA O POGROMU NAD SRBIMA PORUČUJE: "OLUJA" je priča o nevidljivim herojima!

Podeli vest

"Oluja" je priča o običnim ljudima i nevidljivim herojima, kojima se istorija ne bavi, kaže Jovo Maksić.

Poznati glumac, koji u filmu Miloša Radunovića igra srpskog vojnika Iliju, i sam se u avgustu 1995. našao u izbegličkoj koloni, kada su ustaše proterale 250.000, a najmanje 2.000 Srba ubile!

Maksić je posle premijere "Oluje", koja je održana preksinoć pred punom MTS dvoranom u Beograda uz mešavinu suza i ovacija, sumirao utiske za Informer.

Film se od danas nalazi na repertoaru bioskopa širom Srbije. Zbog čega bi publika trebalo da ga pogleda?

- Ljudi treba da vide priču o običnim ljudima, koji su tihi heroji. Njima se istorija ne bavi. Običan radnik, seljak, zanemaren je, a istoriju su stvorili baš takvi ljudi. Oni su tokom rata najviše propatili i stradali.

Foto: Promo

Jovo Maksić

Zašto je važno da se snimaju ovakvi filmovi?

- Da bi stradanje srpskog naroda ostalo zabeleženo za buduća pokolenja! "Oluja" ne sme da se zaboravi, nemamo pravo da zaboravimo!

Za istoriju
'Oluju' smo snimili da bi stradanje srpskog naroda ostalo zauvek zabeleženo
Jovo Maksić

Bili ste u izbegličkoj koloni tog 5. avgusta 1995. godine. Da li ste svoje bolno iskustvo utkali u scenario?

- Moje primedbe ekipi filma služile su da scene budu što autentičnije, pošto sam iz tih krajeva. Davao sam neke instrukcije i menjao replike kako bi odnosi bili što tačniji.

Foto: Printscreen

Rođeni ste u Bosanskom Grahovu, a odrasli u Kninu. Da li ste još kao dečak sanjali da postanete glumac?

- Ne. Voleo sam životinje, pa sam završio veterinu u tadašnjem PKB-u. Planirao sam da radim kao veterinarski tehničar u Kninu. U međuvremenu sam upisao i fakultet. Onda sam otišao u vojsku, a tamo me je na pola služenja vojnog roka zadesio rat i krenulo je zlo.

Neostvarena želja
Želeo sam da u Kninu otvorim pozorište, ali me je rat sprečio u tome
Jovo Maksić

Kako ste se odlučili da upišete glumu?

- U Kninu je 1993. osnovan festival Tvrđava, na kom su učestvovala pozorišta iz Srbije i Crne Gore. To je bio divan period, jer smo se svi okupljali i pratili kulturna dešavanja na Kninskoj tvrđavi. Bežali smo iz sivila u kom smo živeli. Tu mi se i rodila ideja da upišem glumu i to sam i uradio 1994. Bila je to kninska, krajiška klasa, i to vanredna. Dogovarali smo se da se vratimo u Knin i otvorimo pozorište. Ali 1995. se desio egzodus i glumom sam nastavio da se bavim u Beogradu.

Foto: Printscreen


 

Ilija je simbol stradanja

Da li ste zadovoljni kako ste dočarali lik Ilije u filmu "Oluja"?

- Jesam! Kroz Ilijinu sudbinu prikazana je tragična sudbina celog naroda.

 

BONUS VIDEO: 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mp

pre 1 godinu

Ne izmišljajte rezervna imena za rvate i njihove zločine ... te ustaše te ovo te ono a rvati nikad krivi. Za 50 godina naivni i zavedeni Srbi će nesvesno da budu slobodni pred rvatima koji će jim opet zabosti nož a oni će da strepe od nekog naziva ustaše ... rvati stoje iza svih progona srba tamo ... rat u bosni je bio radi njih jer nisu mogli Srbe sami da pobede pa su onda preko stranih službi u rat uvukli i muslimane da razvuku Srpski borbeni potencial ... Al kad će to neko narodu da kaže ????

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija