• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer/D. I.

08.02.2023

12:04

PREMINULA SAMA U SVOM DOMU! Branku Veselinović jutros pronašla gerontološka sestra!

printscreen

Kultura

PREMINULA SAMA U SVOM DOMU! Branku Veselinović jutros pronašla gerontološka sestra!

Podeli vest

Glumica Branka Veslinović preminul je u svom domu, a jutros ju je pronašla gerontološka sestra koja je poslednjih godina brinula o njoj.

Najstarija glumica na svetu, Branka Veselinović preminula je u 105. godini u svom domu u kojem je živela sama. O njoj se poslednjih godina brinula gerontološka sestra koja je sinoć u 21 čas napustila glumičinu kuću i tada je Branku poslednji put videla živu.

Foto: printscreen

Našla je gerontološka sestra jutros... Branka Veselinović

Branka Veselinović rođena je u septembru 1918. godine u Bečeju kao šesto dete majke Jovanke i oca Aleksandra Ćosića. Od 1936. godine pohađala je školu glume u Narodnom pozorištu u Beogradu. Posle sjajne godine studija otišla je na praksu u Novi Sad, gde je glumila u tadašnjem Narodnom pozorištu Dunavske banovine (današnje Srpsko narodno pozorište).

Kao glumica Branka je ostvarila niz veoma zapaženih uloga, poput uloge Gine u Nušićevoj predstavi "Ožalošćena porodica” za koju je 1964. godine dobila "Sterijinu nagradu”. Iako je igrala i u Ateljeu 212, igrala je najveći broj uloga (preko 40) u njenoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Police njene kuće krase brojni predmeti koji kao uspomene podsećaju na sve ono što je stekla, dobila i zaslužila tokom svog plodnog života - hiljade medalja, priznanja, nagrada, počasnih ključeva Novog Sada, zlatni mikrofoni Radio Beograda, zvanje doživotnog ambasadora UNICEF-a, nagrade za rad u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali i za humanitarni rad posvećen deci.

Neki od ovih predmeta uručeni su kao amanet Udruženju Adligat, koje je 10. septembra 2018. godine, u okviru svog Muzeja knjige i putovanja, izložilo Spomen sobu Branke Veselinović, obeležavajući njen 100. rođendan, u znak zahvalnosti za sve što je radila. u oblasti kulture, umetnosti i humanitarnog rada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija