• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.S.

19.02.2023

14:04

GLUMICA JE IMALA TEŠKO DETINJSTVO, A ONDA JE SRELA NJEGA! Upoznla je čoveka sa kojim je provela 50 godina, nisu imali ništa sem ljubavi!

printscreen

Kultura

GLUMICA JE IMALA TEŠKO DETINJSTVO, A ONDA JE SRELA NJEGA! Upoznla je čoveka sa kojim je provela 50 godina, nisu imali ništa sem ljubavi!

Podeli vest

Radmila Savićević, legendarna glumica imala je teško detnjstvo, a njeno srce osvojio je kolega sa kojim je provela 50 godina u braku, živeli su na rubu egzistencije, ali ljubav je bila njihov pokretač.

Publika je glumicu zavolela u domaćim serijima u kojima je igrala i uglavnom je pamti po ulogama brižne žene, majke i bake, kao i duhovite radnice u firmi koja je se rado svađala sa šefom.

Replike čuvene Riske, lika koji je tumačila u seriji “Srećni ljudi” i dan-danas se citiraju sve generacije. 

Iako je po ulogama svi pamte kao dobru domaćicu, istina je, ipak, bila malo drugačija. 

- Ljudi koji me ovako znaju misle da sam ja kompletna domaćica. Međutim, moram da ti odam jednu malu tajnu: ja uopšte ne znam da mesim. I strašno sam se namučila za Novu godinu. Ja sam jednu tortu mesila šest, sedam sati i došlo mi je da je bacim kroz prozor jer je to strašno komplikovano za mene. Sve što mora da se meri – ja to brate kad kuvam radim sve od oka, po ukusu, sasvim... nekako drukčije, tu sam na svom terenu- rekla je bila za Tv Novosti

Život ove legendarne glumice obeležilo je teško detinjstvo ali i ljubav prema svom kolegi, Božidaru Savićeviću.

Njihova osećanja su bila toliko jaka, da nisu mogli dugo da izdrže jedno bez drugog. Mnogi su isticali da je po njihovoj priči mogao da se napiše scenario za najromantičniji film.

Upoznali su se u Kruševcu, odakle su kasnije, zajedno, stigli do Beograda. Iako je po struci Božidar bio zubni tehničar, on se 1948. godine posvetio glumi i pridružio se svojoj supruzi na daskama koje život znače. Venčali su se 16. maja 1950. godine i uživali u skladnom i harmoničnom životu.

Mnogo su se voleli i dočekali da proslave pedeset godina braka.

U knjizi "Prva i poslednja” Radina sestričina je svedočila:

- Mnogi su je pitali kako je moguće da ta ljubav traje pedeset godina, istim intenzitetom, a ona je govorila: Muž je svetinja i mora da se poštuje. Lako je razvesti se, ali je velika stvar sačuvati brak. Teča je bio iz patrijarhalne crnogorske porodice, a tetka Rada je jako cenila svekra i svekrvu, jer je tako vaspitana. Boža je bio mnogo vezan za nju, uzvraćao joj je pažnju i ljubav - navodi se u knjizi.

Foto: Printscreen You Tube

 

Radmila je igrala još tokom Drugog svetskog rata i tako je ostalo tokom celog života - gde je išla ona, išao je i on. Božidar i Radmila glumili su prvo u Kruševcu, pa u Nišu i na kraju u Beogradu.

- Mi smo otišli. Ljubiša Ružić je ponudio mom čoveku da dođemo u Niš. Nismo imali stan, ništa. Glumci su u svim varijantama bili sirotinja, teško smo živeli. Ne žalim se. Ja sam svoj život živela onako kako sam htela – sećala se Radmila godinama kasnije.

Foto: Printscreen You Tube

 

Doduše, po njenoj verziji, samo je razmicala kulise, ali on je tvrdio da je pravila rupe na njima kako bi imala bolji pogled na scenu. Bila je neverovatno duhovita, imala je veoma dobro pamćenje i baš je bila, što bi u Crnoj Gori rekli: žena čovek. Žena laf - opisala je u svojoj knjizi Nataša Mijušković, kojoj je legendarna glumca bila ujna.

Foto: Printscreen You Tube/Kevin Durant

 

Omiljena glumica slavu je stekla ulogama majki i baka, ali nije imala sreću da se u privatnom životu ostvari kao roditelj. Zbog toga su ona i njen suprug prigrlili svu decu iz familije i brinuli o njima.

Suprug Radmile Savićević bio je slabog zdravlja, zbog čega se rano penzionisao, a ona je bdila nad njim i pomogla mu da dočeka starost. Kada je preminula 2001. godine, neutešni Božidar ponavljao je samo jedno: "Kako ću ja bez moje Rade?”

Foto: printscreen

 

Nadživeo ju je tek godinu dana. Danas zajedno počivaju u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Foto: printscreen

 

Jedna od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumica svih vremena, Radmila Savićević, napustila nas je pre dvadeset i dve godine, 8. novembra 2001. godine.

Iza sebe je ostavila bezbroj anegdota i čuvenih replika koje i danas citiramo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija