• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/N. Kosijer

22.02.2023

10:25

ONAJ KO JE SIGURAN DA JE NAJBOLJI I DA VIŠE NE MOŽE NIŠTA DA NAUČI JE BUDALA! Branka Katić za Informer otvoreno o pozorištu i svojim počecima u klasi Radeta Šerbedžije!

Miloš Rafailović

Kultura

ONAJ KO JE SIGURAN DA JE NAJBOLJI I DA VIŠE NE MOŽE NIŠTA DA NAUČI JE BUDALA! Branka Katić za Informer otvoreno o pozorištu i svojim počecima u klasi Radeta Šerbedžije!

Podeli vest

Istaknuta umetnica Branka Katić (53) decenijama glumi u brojnim predstavama i filmovima, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, ali tvrdi da ipak nije sve naučila i uvek se zahvali kolegama što su prepoznali njen talenat.

Slavna glumica godinama niže uspešne uloge, nagrađena je na 76. rođendanu Beogradskog dramskog pozorišta za ulogu Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja", ali priznaje da je i dalje nesigurna.

Foto: informer.rs

Branka Katić

Zahvalili ste kolegama jer su prepoznali vaš talenat i trud. Da li i posle toliko godina karijere postoji nesigurnost?
- Uvek, ali mislim da smo svi takvi. Neko ko je siguran da je najbolji i da ništa više nema da nauči, neka izvine svi takvi, ali mislim da su to budale! Niko i ništa nije savršeno. Živimo u ludom svetu, prepunom nesigurnosti, ratova, prirodnih nepogoda... Ne znam odakle crpeti tu sigurnost?! Treba biti dobar u izborima koje praviš i svako treba da nađe svoj mikrokosmos u kome će sa najbližima da bude bezbedan.

 

Rade Šerbedžija mi je rekao: "Niko ne može da vas nauči glumi, taj talenat ili imate ili nemate"-Branka Katić

 

Po čemu pamtite prve uloge u pozorištu?
- Sećam se kako sam kao student četvrte godine glume u klasi profesora Radeta Šerbedžije radila na dve diplomske predstave. Jednu je režirao Rade, a drugu Lenka Udovički. Imala sam sreću što mi je Rade bio profesor glume. Od njega i Lenke sam dobila bezrezervnu podršku i mnogo ljubavi.

Foto: ATAIMAGES

Branka bila u klasi Radeta Šerbedžije

Koji Šerbedžijin savet pamtite i danas?
- Bilo ih je mnogo, ali prvo što nam je rekao bilo je: "Niko ne može da vas nauči glumi, taj talenat ili imate ili nemate, ali ja mogu da vam ponudim jedan život, koji ćemo proživeti zajedno". I to su zaista bile četiri najluđe godine mog života. Putovali smo po celom svetu s Narodnim pozorištem Subotice. Brinuo je o nama i nikada ni prema kome nije bio grub.
Šta je prednost našeg teatra u odnosu na druge?
- Volim da idem u pozorište gde god da sam, ali me naše više dirne. Imamo dušu i ne plašimo se da pokažemo svoja osećanja, a imamo i fantastičnu glumačku tradiciju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija