• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.D.

15.08.2024

18:12

"Prodajem stan, moram na transplataciju dok ne bude kasno!" Prva ispovest zadrugara kojem otkazuju oba bubrega, evo ko je potencijalni donor

ATAIMAGES

Rijaliti

"Prodajem stan, moram na transplataciju dok ne bude kasno!" Prva ispovest zadrugara kojem otkazuju oba bubrega, evo ko je potencijalni donor

Podeli vest

Bivši rijaliti učesnik Samir Ramović u potresnoj ispovesti progovorio je o borbi sa bolešću.

Crnogorski pevač i nekadašnji zadrugar, Samir Ramović, otvorio je dušu o svom zdravstvenom stanju i tom prilikom objasnio da mu nimalo nije lako, ali da ne posustaje u svojoj borbi za zdravlje.

- U pitanju je insufijencija bubrega u poodmakloj fazi. Trenutno mi oba bubrega, kako kažu doktori, rade sa svega deset odsto kapaciteta - počeo je on za Pink, a zatim dodao kako je još u ranom detinjstvu imao problema s bubrezima:

- Funkcija bubrega je oštećena još davno, kada sam imao šest godina imao sam problem, bakteriju. Popio sam neku vodu koju nije trebalo. Tada mi je rađena biopsija bubrega, bio sam na određenoj terapiji. Kasnije se opet javio problem, u osmom razredu osnovne škole. Tada sam takođe bio na terapiji, ponovo je rađena biopsija, isti problem. Posle te terapije je funkcija bubrega bila oštećena, ali nije bilo drastičnog odstupanja od uredne funkcije, možda su neki parametri bili malo povišeni, gubio sam belančevine u urinu... Godine 2009. sam imao upalu, jer sam trenirao fudbal. Tada je počeo da mi kreatinin ide na gore. Ako je gornja granica za odraslu osobu 120, meni je tada otišao na 130, pa na 140, 150... Pre ulaska u rijaliti mi je bio oko 200 - objašnjava Samir za Pink.rs, pa nastavlja o novim analizama, posle kojih je saznao da mu je funkcija bubrega baš naglo opala. 

Foto: ATAIMAGES

 

- Kada sam izašao i ponovio nalaze, video sam da mi je funkcija bubrega naglo opala, taj kreatinin mi je otišao na 600 i nešto, urea na 32, a do 10 mislim da je granica normale. Odmah sam bio spreman za dijalizu, ali sam dobio određene lekove. Posle dve nedelje sam ponovio nalaze, urea je krenula da pada, samim tim sam odmah izbegao dijalizu, da ne dođe odmah do toga, ali mi je doktor odmah predložio da nađem kardiohirurga, da mi ugrade u ruci šta treba, da budem spreman za dijalizu. Prema njihovim predviđanjima, jako brzo će, najkasnije do Nove godine, ipak doći do dijalize. Trebalo bi da se uradi transplatacija bubrega, da ne dođe do dijalize - kaže Ramović, koji takođe veruje da je transplantacija pravo rešenje.

- Čovek kad krene na dijalizu, menja mu se način života sto odsto, svakog drugog dana je u bolnici od četiri do šest sati. Već sada mi preti opasnost od oštećenja drugih organa, kao što je, recimo, koštana srž, kosti, problemi sa želucem... Od lekara sam dobio pet, šest lekova koje pijem svakodnevno, da bih sačuvao te druge organe. Parametri pokazuju da ide ka tome, da postoji mogućnost da se to negativno organizuje na druge organe. Preporučena mi je transplatacija bubrega, što pre, da ne bude kasno, dok ne dođe do trajnog oštećenja drugih organa. Ako dođe do toga, onda nema transplatacije, već je čovek na dijalizi do kraja života, dolazi do određenih komplikacija i lošeg ishoda - izjavio je, pa naglasio:

Foto: ATAIMAGES

 

- Ja sam B pozitivna krvna grupa, dolazi u obzir B grupa, nebitno koji je RH faktor, kao i nulta grupa. Osobe koje pripadaju nekoj od ovih krvnih grupa bi mogle da mi budu potencijalni donori.

Potom, on se osvrnuo na finansije, budući da se društvenim mrežama širi i apel za skupljanje novca za lečenje.

- Vidim, nude se ljudi i novac da daju... Ne znam koliko košta ta transplatacija, zavisi od države u kojoj se radi. Velika je to suma, može biti od 40.000 do 100.000 evra, zavisi gde se radi. Preduzeo sam neke korake, dao sam svoj stan u Beogradu na prodaju, da bih bio siguran da ću imati novac ukoliko nađem nekoga ko bi mogao da bude donor. U ovoj situaciji sve dobro dođe. Planovi za budućnost su mi se poremetili, u smislu muzike i zarade... Ima tu svakakvih komplikacija, danas sam saznao da u Turskoj se podrazumeva da donor može biti jedino krvni srodnik, jer sve mimo toga ne priznaju zbog potencijalne zloupotrebe, trgovine organima... Čuo sam i za slučajeve gde se jave donori, pristanu na sve, odrade sve analize, plati se sve i onda odustanu u zadnjem trenu - govorio je pomenutim medijima bivši zadrugar, kom otac može biti potencijalni donor ali, kako kažu doktori, to nije i najsrećnije rešenje:

- On je krvna grupa kao što sam ja, spreman je odmah da mi da bubreg, kao što kaže, da odemo odmah na operacioni sto, da zapevamo i da se veselimo. Međutim, on ima 67 godina, a doktor je rekao da nakon 65. bubrezima naglo opada kvalitet, funkcija... Treba dodatne analize da odradi, ima visok krvni pritisak, tako da nisam siguran da li će biti adekvatan donor, da li je to najbolja opcija.

Foto: ATAIMAGES

 

Kroz život je, kaže, bio prilično bezbrižan, sve dok nije usledio i prvi veliki problem.

- Kroz život sam dugo, kao tinejdžer, bezbrižno živeo, a onda me je zadesio veliki životni problem, znate da moja deca imaju autizam. Tu je borba neprestana. Nakon ovog saznanja o mojim bubrezima zapitao sam se da li je moguće da opet imam ovako veliki problem, ali tu sam, što kaže Njegoš: „Svemu sam naredan". Čovek ne može kada se osami da ne razmišlja o tome, da ga to ne pogađa, da se ne zapita da li će sve to uspeti da prebrodi, razmišljam o deci, o budućnosti... Dosta mi znači moja smirenost koju sam kroz stekao poslednjih godina, otkad se borimo s autizmom dece. Naučio sam da budem staložen, nije lako, ali borim se. Želim da se vratim na svoj put i budem uz svoju decu, vratim se muzici... - istakao je on, kom svakako znači i podrška nekadašnjih cimera iz Bele kuće Elite u Šimanovcima.

- Prijatno sam iznenađen, iskreno. Kroz život idem s dobrom namerom, tako su mi oni sad i vratili... Ne boli me ništa, pa nemam osećaj da se meni nešto dešava, ali ovo nije mali problem. Vidim da imaju svest o tome i hvala svima, stvarno. Na stranu rijaliti i sve, ali vidim da, kada su ovakve stvari u pitanju, da svi to stavljaju po strani. Nisam imao velike konflikte tamo, ali vidim da su svi spremni da pomognu na bilo koji način, nude se, tu su - zaključio je Samir za gorepomenute medije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Farbaju grafite na srpskom jeziku! I danas nastavljeni radovi na mostu na Ibru
Politika

Farbaju grafite na srpskom jeziku! I danas nastavljeni radovi na mostu na Ibru

Na glavnom mostu na Ibru koji je poslednjih mesec i više dana u žiži javnosti na Kosovu i Metohiji zbog najave premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija da će uprkos protivljenju građana severne Mitrovice i severa Kosova i Metohije biti otvoren, danas su izvođeni radovi sa donje strane mosta farbanjem odnosno prekrečavanjem grafita na srpskom jeziku sa severne donje strane mosta.

15.08.2024

18:34

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija