• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

23.11.2016

11:16

DEVOJKE, PAZITE SE! Opasan narkotik u Beogradu - ZAPLENJENO 4,5 LITARA DROGE ZA SILOVANJE!

Vesti

DEVOJKE, PAZITE SE! Opasan narkotik u Beogradu - ZAPLENJENO 4,5 LITARA DROGE ZA SILOVANJE!

Podeli vest

Samo par mililitara tečnog ekstazija (GHB), koji se podmetne žrtvi u piće, izaziva omamljenost i potpunu amneziju u roku od šest sati! Nakon silovanja žrtva ne zna šta joj se desilo

Policija je prekjuče na tri lokacije u Beogradu zaplenila 4,5 litara droge za silovanje, takozvanog tečnog ekstazija, a uhapšena su četvorica prodavaca ovog narkotika!

Samo par mililitara ove droge, koja se žrtvi podmetne u piće, dovoljno je da izazove omamljenost i potpunu amneziju u trajanju do šest sati!

Tečni ekstazi nije jeftin, a jedna flašica ove droge u uličnoj prodaji vredi stotinak evra

Nakon što je silovana, žrtva nije svesna ni ko ju je, ni kad, ni gde zlostavljao.

Krili je u flašama

Izvor iz istrage objašnjava da je reč o supstanci gamahidroksibutirat (GHB), u svetu poznatoj pod uličnim imenima "dži", tečni ekstazi ili droga za silovanje.

- U centru Beograda u ponedeljak su uhapšena četvorica dilera koji su u stanovima krili ovu drogu u staklenim flašama, apotekarskim flašicama i jednoj metalnoj kantici. U stanu u Ulici Mihaila Bogićevića, kod Glavne železničke stanice, uhapšeni su Uroš Kosanović (33), Slavko Varničić (34) i Željko Radujković (27). Pregledom stana koji su iznajmljivali pronađena su dva litra gamahidroksibutirata (GHB), kao i manja količina amfetamina, ketamina i vaga za precizno merenje - kaže naš sagovornik iz istrage.

Informer

Istog dana u Nemanjinoj ulici, kod Slavije, uhapšen je i Dragan Nasković (44).

- Kod njega je pronađeno deset flašica GHB-a, ukupne zapremine 180 mililitara. Kad su operativci ušli u njegov stan u Ulici Zdravka Čelara, pronađeni su i kanta sa 2,33 litra te droge, 83 staklene flašice, 56 poklopaca sa pipetom i tri šprica koji su korišćeni za pakovanje narkotika - kažu u policiji.

Neophodna kvalitetna laboratorija za proizvodnju

Dragutin Rajevac, magistar farmacije, kaže da bi za proizvodnju ove droge bila neophodna kvalitetna laboratorija.

- Ukoliko je reč o kvalitetnom GHB-u, ne verujem da je proizveden u kućnim uslovima. Da bi se nešto napravilo kvalitetno, moraju da se ispoštuju neki standardi - kaže Rajevac.

Pronađena droga je čuvana uglavnom u staklenim flašama, jer bi tanju plastičnu flašu ova supstanca "nagrizla".

Ovo, nažalost, nije prvi put da je zaplenjen GHB u Srbiji, ali je ova poslednja zaplena bila daleko najveća.

Informer

Inače, GHB u veoma maloj količini, od jednog mililitra, izaziva blažu euforiju, kao kod pijanstva, ali u većoj količini izaziva amneziju.

Činjenice o GHB-u

* 1-2 mililitra GHB-a izaziva euforiju i osećaj sličan pijanstvu, mogu se javiti manje halucinacije i dovodi do povećanja libida

* 2-5 mililitara GHB-a dovodi do amnezije u periodu od tri do šest sati, a konzument za to vreme ima izraženu potrebu za seksom. Nakon toga javlja se mučnina kao nakon pijanstva

* 5 i više mililitara GHB-a može dovesti do usporenog rada srca, nesvestice, u nekim slučajevima i do smrti

* stalna upotreba GHB-a izaziva zavisnost i osobe koje nakon toga prekinu uzimanje imaju blažu apstinencijalnu krizu

- Ova droga je bez boje i skoro bez mirisa, pa kad se nekom podmetne u piće, ne može da se primeti. Kad se stave u piće samo dva do tri mililitra, posle desetak-dvadesetak minuta žrtva oseća omamljenost, ponekad mučninu, a zatim gubi pamćenje. Dejstvo droge može da traje i do 11 sati, ali pamćenje se vraća posle tri do šest sati. Žrtva se uopšte ne seća šta se u međuvremenu dešavalo. Zbog ovakvog dejstva ovu drogu često koriste silovatelji, koji neopaženo žrtvi sipaju GHB u piće. Kad narkotik počne da deluje, odvode je negde i siluju. Nakon toga žrtvu vraćaju na mesto gde su je pokupili. Kad dođe sebi, žrtva uvidi da je seksualno zlostavljana, ali nema pojma ko joj je to i gde uradio - navode u policiji.

Kućna laboratorija

Policijski ekspert Marko Nicović kaže da tečni ekstazi, kao i sve druge sintetičke droge, može da se napravi u kućnim uslovima.

- Dobar hemičar može da napravi GHB u kućnim uslovima. Ova droga se obično pakuje u flašice sa nalepnicama s natpisom "kapi za nos" ili "kapi za oči", ili se na flašice stavljaju etikete etanola, medicinskog alkohola, ili bilo koje druge dozvoljene supstance. GHB nije jeftin, a jedna flašica ove droge u uličnoj prodaji vredi stotinak evra - kaže Nicović.

Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SARA

pre 7 godina

JA BI NJIMA SVAKI DAN DALA 100 PAICI PREKO GOLE ZADNJICE, JER TA METODA SE PRIMENJUJE U AZISKIM ZEMLJAMA.\nTAKO 10 GODINA.\n

ZN

pre 7 godina

Može li ovo upozorenje da se objavi i na drugim sredstvima javnog informisanja? I to više puta? Npr. na državnoj televiziji koju svi plaćamo?

jolej

pre 7 godina

Obezbedjenje je retardirana masa misica koji ne rade svoj posao.Svako moze da unese po svojoj volji sta hoce. Veliki minus za nase klubove sto dovode do ovakvih slucajeva, sto nije jaca kontrola. Pse treba trenirati pri obezbdjenju barem ce osetiti da li neko unosi drogu i tacka\n

nada

pre 7 godina

Drage devojke ukoliko zelite nesto piti uzimajte iskljucivo flasice pica koje ce konobar pred vama otvoriti i to u restoranima - privatne zurke, splavovi gde najvise idete su opasna mesta !!!!!!!!!!!

ime123

pre 7 godina

Taj narkotik postoji odavno. Nije to nista novo. Prvo krenuti od klubova i splavova i onih nabedjenih menadzera. Uhapsiti ih sve! \n

Luka

pre 7 godina

Sve uhapšene procesuirati po dva osnova 1- proizvodnja i promet narkotika i supstanci koje ugrožavaju ljudsko zdravlje, 2- kao saučesnike u pokušaju silovanja i potstrekivače silovanja, te ih kazniti sa najtežim kaznama predviđenim za navedena dela. Da se ja nešto pitam, a na žalost to nije slučaj, njihove fotografije bih objavio u svim medijima, a "omogućio" bih im da u zatvoru budu korisnici svoje supstance pa nek im svi zatvorenici pomognu u shvatanju koliko zlo su uneli u Srbiju. Važno je napomenuti da su potencijalne žrtve te droge jednako i muškarci, žene i deca, bez izuzetka, pa sami procenite koliko je ta droga zlo jer se SVAKOM može, a da žrtva to ne zna, sipati u piće

Dr SM

pre 7 godina

U mom malom gradu treba zabraniti i novcanice od 100 evra! I one izazivaju amneziju na to da sam ozenjen,stariji i povecavaju libido! Ali nema ko da se zali!

Jeka

pre 7 godina

Ovaj komentar me je nasmejao do Suza!!!! Verujem da bi i bez para imao devojaka oko sebe - a pare su Samo potvrda da nisi za badava pametan !!!! Hvala na zasmevanju !

Vesti

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30