• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

15.04.2019

10:01

(VIDEO) OTKRIVAMO KAKO JE PAO BRAT VOJE AMERIKANCA! Na spisku žrtava za čiju je smrt osumnjičen klan "Amerika" poznata imena iz PODZEMLJA!

Vesti

(VIDEO) OTKRIVAMO KAKO JE PAO BRAT VOJE AMERIKANCA! Na spisku žrtava za čiju je smrt osumnjičen klan "Amerika" poznata imena iz PODZEMLJA!

Podeli vest

Veselin Raičević Meda (57), brat ubijenog Vojislava Raičevića, nekadašnjeg vođe klana "Amerika", uhapšen je prekjuče zbog šverca dva kilograma heroina, sakrivenog u šuplji drveni panel od iverice! Sa Medom su pali i Aleksandar Stević (41) iz Beograda, Turčin Imrli Alili (60) i makedonski državljanin Ashim Jusufi (52)

Sumnja se da je ova grupa, na čelu sa Raičevićem, poslednjih godina prošvercovala ogromne količine heroina iz Bugarske u zemlje regiona i u Austriju!

Dugo praćeni

Kako smo saznali, spektakularnu akciju hapšenja organizovali su Bezbednosno-informativna agencija (BIA), Uprava kriminalističke policije i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

- Ova grupa je praćena duže vreme i otkriveno je da drogu švercuju u drvenim ukrasnim panelima. Jusufi je praćen od subote ujutro, kad je autobusom ušao u Srbiju iz Makedonije, a zatim se uputio u Niš. Onda se iz Niša odvezao do granice sa Bugarskom, gde se našao sa jednom Bugarkom, koja mu je predala jedan panel i otišla. Jusufi se sa tom daskom potom vratio u Niš, pa je seo u autobus i krenuo u Beograd - priča naš izvor.

(VIDEO/FOTO) BILI SU JAČI OD ZEMUNACA I POČISTILI CEO VOŽDOVAČKI KLAN! Likvidarali su Ćentu, Badžu, Šijana! Svi detalji o KLANU AMERIKA čije su vođe "PALE" U BEOGRADU!

Prema njegovim rečima, Jusufi je, čim je stigao u Beograd, krenuo ka jednom restoranu, gde su ga čekali Stević i Turčin Alili. Međutim, prilikom preuzimanja panela, zaskočili su ih inspektori i uhapsili. Inspektori su skinuli furnir sa panela i u njemu pronašli pljosnatu kesu sa oko dva kilograma heroina. Ubrzo je priveden i Veselin Raičević, koji se sumnjiči da je organizovao ovaj šverc droge.

 

 

Veselin je, inače, rođeni brat Vojislava Raičevića, zvanog Voja Amerikanac, koji je ubijen početkom 1997.

Voja je kao mlad živeo u SAD, gde je radio za tamošnju italijansku mafiju, ali je početkom devedesetih morao da pobegne natrag u Srbiju, u Beograd. Odmah se nametnuo kao sposoban plaćeni ubica i stao je na čelo takozvanog klana Amerika, kog je, navodno, formirala tadašnja Državna bezbednost, sa ciljem da eliminiše sve one koji su počeli da rade "na svoju ruku". Policijski doušnik pod šifrovanim nazivom Srećko, koji je bio pripadnik klana, do detalja je opisao sve likvidacije koje je izvela ova grupa.

On je kazao da je klan činilo petnaestak odlično obučenih profesionalnih ubica, koji su odgovarali i srpskoj i crnogorskoj službi bezbednosti. Pored braće Raičević, istaknuti pripadnici su, navodno, bili i Zoran Jakšić, Mileta Miljanić Majk i Željko Maksimović Maka.

(FOTO) VELIKO HAPŠENJE U BEOGRADSKOM RESTORANU! Pali članovi ozloglašenog klana AMERIKA prilikom primopredaje DROGE!

Na meti ove grupe bili su, između ostalih, vođa "voždovačkog klana" Goran Vuković Majmun, koji je izrešetan 12. decembra 1994, kao i vođa zvezdine navijačke grupe "Delije" Nebojša Đorđević Šuca, likvidiran 12. oktobra 1996. Prema Srećkovom svedočenju, sve je kulminiralo nakon što je Voja Amerikanac u februaru 1997. u Beogradu ubio i Radeta Ćaldovića Ćentu i njegovu devojku Maju Pavić, koja je bila venčana kuma Željka Ražnatovića Arkana i Svetlane Cece Ražnatović.

Arkan, navodno, nije hteo da pređe preko ubistava Ćente, kume i bliskog prijatelja Šuce, pa je u dogovoru sa ostalim šefovima beogradskih klanova i vrha policije odlučeno da se Voja Amerikanac likvidira.

Srećko je ispričao da je Voju početkom 1997. oteo njegov dojučerašnji prijatelj Bojan Petrović, s kojim je držao popularni beogradski klub "Stupica", uz pomoć Milana Roganovića Roge i Ćentinog zeta Miše Tajgera Cvetičanina. Prvo su Voju mučili, a zatim ubili, raskomadali i delove tela bacili u Dunav. Vojini posmrtni ostaci nikad nisu nađeni.

Kako je Srećko naveo, na čelo "Amerike" stali su Meda, Jakšić i Miljanić, pa je usledila krvava osveta za Vojino ubistvo. Likvidiran je najpre policijski general Radovan Stojčić Badža 11. aprila 1997, navodno, kako ne bi mogao da zaštiti Bojana Petrovića, s kojim je bio blizak. Zatim su redom, po nalogu klana, ubijeni: Roganović, Cvetičanin i Zoran Todorović Kundak (1997. godine), pa Bojan Petrović (februar 1998), Jusa Bulić (mart 1998), policijski pukovnici Milorad Vlahović (mart 1999) i Dragan Simić (jul 1999), kao i Zoran Šijan (novembar 1999) i ministar odbrane Pavle Bulatović (februar 2000).

Foto: Informer

Zoran Šijan

žSPISAK ŽRTAVA KLANA "AMERIKA"

1. Goran Vuković Majmun, ubijen decembra 1994.
2. Nebojša Đorđević Šuca, ubijen oktobra 1996.
3. Rade Ćaldović Ćenta i Maja Pavić, ubijeni februara 1997.
4. Radovan Stojičić Badža, ubijen aprila 1997.
5. Milan Roganović, ubijen 1997.
6. Miša Tajger Cvetičanin, ubijen 1997.
7. Zoran Todorović Kundak, ubijen 1997.
8. Bojan Petrović, ubijen februara 1998.
9. Jusa Bulić, ubijen marta 1998.
10. Milorad Vlahović, ubijen marta 1999.
11. Dragan Simić, ubijen jula 1999.
12. Zoran Šijan, ubijen novembra 1999.
13. Pavle Bulatović, ubijen februara 2000.

U to vreme, međutim, klan "Amerika" je već počeo da gubi zaštitu od tadašnjeg DB, pogotovo nakon što je na mesto načelnika Jovice Stanišića došao Radomir Marković. Na scenu je stupio moćni "zemunski klan", a sve veću moć je dobijao Milorad Ulemek Legija i njegova Jedinica za specijalne operacije DB. "Amerikanci" i "zemunci" su uveliko bili na ratnoj nozi, pogotovo nakon Arkanovog ubistva 2000. u Beogradu jer se smatralo da su Raičevićevi saradnici štitili Ražnatovićeve ubice.

Smestili im "zemunci"

Srećko je tvrdio da su "zemunci" 2002. pripadniku "Amerike" Željku Maksimoviću Maki smestili ubistvo policijskog generala Boška Buhe, nakon čega su se svi viđeniji "Amerikanci" našli pod ogromnim pritiskom i morali su da napuste Beograd. To je ostavilo veliki prostor za "zemunce", koji su preuzeli primat nad podzemljem u Srbiji, a "amerikanci" su počeli da organizuju šverc droge u Evropi i Južnoj Americi.

Srećko je sve ove tvrdnje izneo 2003, ali njegov iskaz je "procureo" i on više nije mogao da uživa policijsku zaštitu, pa je pobegao. Ubrzo je nađen raskomadan u Budimpešti.

 

Ćenta ismejao Voju, što ga je koštalo glave

Za Voju Amerikanca se na Fejsbuk stranici "Legende devedesetih" navodi da je bio izuzetno spretan i nije se libio da se maskira u prosjaka ili ženu da bi se primakao žrtvi.

- Priča se da, kada je Rade Ćaldović Ćenta ucenio glavu jednog čoveka na 80.000 maraka, Voja je to odradio i otišao kod Ćente, ali ga je ovaj oterao rečima: 'Ti nekog ubio? Ne zasmejavaj me, pogledaj se!' To je Ćentu i koštalo glave - navodi se na ovoj Fejsbuk stranici.


Gde su i šta rade vođe "Amerike"

- Zoran Jakšić dugi niz godina živi u Peruu, odakle kreću najveće količine kokaina ka Zapadnoj Evropi i Južnoj Africi. On je trenutno u zatvoru, a osuđen je na 20 godina zatvora zbog kontinuiranog šverca kokaina, korupcije i vođstva nad nizom organizovanih lokalnih narko-bandi. Koristio je čak 40 identiteta i 20 falsifikovanih pasoša.

- Mileta Miljanić Majk, ili "srpski Don Korleone" kako ga je zvao doušnik Srećko, danas slobodno živi u Njujorku, u SAD. Početkom 2004. osuđen je u Grčkoj na 40 godina zbog šverca 114 kilograma kokaina, ali je odležao samo pet godina, iz nepoznatih razloga. Potom je 2010. uhapšen i u Italiji zbog šverca kokaina, gde je osuđen na sedam godina, ali je, prema informacijama iz medija, pobegao iz zatvora.

- Nije poznato da li ga Italija i dalje potražuje da odsluži ostatak kazne, ali činjenica je da Majk sada mirno živi u SAD i navodno je u penziji. Više se ne bavi švercom droge, a poslednji put u javnosti je viđen prošle godine u obilasku pravoslavnog hrama Svetog Save u Njujorku, koji je teško oštećen u požaru. Sveštenik ovog srpskog hrama izjavio je za američke medije da je Majk veliki donator, "koji najviše pomaže našu crkvu u Americi".

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija