• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

17.10.2019

14:18

PALA KRV U UČIONICI! Skandal u Mitrovici: Direktor opomenuo ĐAKA, A ONDA JE NASTAO HAOS! Vikao je "Koji si, bre, ti?" pa ga gađao SEDIŠTEM

Vesti

PALA KRV U UČIONICI! Skandal u Mitrovici: Direktor opomenuo ĐAKA, A ONDA JE NASTAO HAOS! Vikao je "Koji si, bre, ti?" pa ga gađao SEDIŠTEM

Podeli vest

Učenik osmog razreda Osnovne škole 'Jovan Jovanović Zmaj' u Sremskoj Mitrovici L. Š. (14) juče je na sred časa sedištem bicikla razbio glavu direktoru te škole Zoranu Đuriću (53) i teško ga povredio!

Problematični đak se, međutim, nije zaustavio samo na tom udarcu, već je direktora, dok je padao, nastavio da udara pesnicama i raskrvario mu usnu!

Đurić je završio u ambulanti Hitne pomoći sa brojnim modricama i serijom ozbiljnih posekotina, koje su lekari morali da ušivaju, a L. Š. je priveden u policiju.

Do premlaćivanja direktora Đurića došlo je na času geografije, drugom u prepodnevnoj smeni, na kojem je L. Š. pravio haos.
- Učenik je, inače, poznat kao veliki kabadahija, pa je i juče na čas geografije doneo hranu i piće i "postavio" na klupu da jede. Kada ga je nastavnica opomenula da se nepristojno ponaša, počeo je da psuje i da se bahati, posle čega je ona pozvala direktora i pedagoga. Čim su došli, L. Š. je počeo da proziva i vređa Đurića uz reči "Koji si, bre, ti?", "Šta 'oćeš od mene?" Direktor, znajući istoriju njegovog problematičnog ponašanja, mirno ga je zamolio da napusti čas. On je to i učinio, a direktor je pretpostavljajući da će se vratiti, ostao u učionici - priča naš izvor koji se zatekao na licu mesta.

On dalje navodi da se posle nekoliko trenutaka dečak i vratio, i dok su se svi opasuljili, on je nasrnuo na direktora sedištem bicikla, koje je očigledno nekome ukrao.
- Pred celim razredom se rastrčao i bez reči udario direktora sicem u glavu. Krv je šiknula na sve strane, dok su deca vrištala. Pedagog i nastavnica su pritrčali direktoru, koji je instinktivno ustao i počeo da se tetura, ali ih je dečak odgurnuo i počeo Đurića da pesniči po licu. Nastalo je ludilo u učionici, nastavnica je zvala policiju, a ni sam ne znam kako je direktor u takvom stanju uspeo da ga uhvati za ruke. Sav krvav ga je držao dok policija nije stigla - objašnjava naš izvor. On navodi da je čuo direktora kako je rekao kad je došla policija da nije smeo da se brani da ne bi on završio u zatvoru i izgubio posao.

Napadi učenika

* jun 2012 - Učenik prvog razreda gimnazije u Vladičinom Hanu, posle zaključene jedinice, pratio profesorku Dikicu Ilić i pretukao je na putu do kuće
* decembar 2016 - Učenik drugog razreda Tehničke škole u Mladenovcu iz čista mira prišao na času profesorki elektrotehnike Vesni Radić i udario joj šamar
* oktobar 2017 - profesorku Trgovačke škole u Beogradu fizički napao učenik koji je pre toga polagao ponovljeni popravni ispit koji nije položio

Inače, naš izvor navodi da je Lazar izuzetno nasilno i problematično dete, što je poznato i gradskom Centru za socijalni rad, koji dosad ništa nije uradio da pomogne detetu.
- Malom je otac u zatvoru, majka mu je u Nemačkoj, a o njemu se stara baka. To dete je pre četiri godine prebačeno iz druge škole u našu zbog problematičnog ponašanja, ali je i u našoj školi nastavio po starom. Otimao je deci novac, tukao se, remetio nastavu, a pre četiri meseca je pretukao i rođenu majku. Zvali smo Centar, molili, kumili da nešto preduzmu, ali ništa - kaže naš izvor.

Informer je juče pokušao da stupi u kontakt i sa Zoranom Đurićem, međutim, na telefon se javio njegov prijatelj, koji nam je rekao da direktor od stresa, sramote i bolova ne može ni da priča niti da se slika. 
Ministar prosvete Mladen Šarčević juče je bio, malo je reći, frapiran onim što se dogodilo u Sremskoj Mitrovici.
- Kad ja pozovem Đorđevića (Zoran, ministar za socijalna pitanja) i direktora Centra za socijalni rad u Mitrovici, neće biti dobro, a to ću uraditi vrlo brzo. Ljudi moraju da shvate da Ministarstvo prosvete i škola nemaju ingerenciju niti zakonske instrumente da reaguju kada su u pitanju deca kao što je ovaj dečak. Baka očigledno nema kapaciteta da ovo dete izvede na pravi put, ali to mora da uradi država. Pa bolje da ga sada smeste u dom, nego da za godinu-dve ode u zatvor zato što je nekoga ubio. Čujem da je nesrećni direktor rekao da se nije branio u strahu za posao. Pa ljudi, nemojmo banalizovati, ne sme nijedan nastavnik da udari dete, ali ovaj čovek je branio goli život i imao je puno pravo na samoodbranu - rekao je Šarčević.

Direktor Centra za socijalni rad isključio telefon

U Centru za socijalni rad u Sremskoj Mitrovici, koji je u školi označen kao glavni krivac za ovakvo ponašanje Lazara Š, juče nisu želeli da daju komentar povodom incidenta u školi "Jovan Jovanović Zmaj". Direktor Branislav Vukmir nas je porukom obavestio da piše "dopis Ministarstvu" i da se za komentar obratimo pres službi Ministarstva za rad i socijalna pitanja!?


Međutim, u Ministarstvu su nam rekli da nemaju nikakvu kontrolu nad radom centara u Vojvodini i da su oni pod nadležnošću Pokrajine. 
Kada smo o tome obavestili direktora Vukmira SMS porukom, on je svoj telefon isključio.

ZAŠTO MENE STRUJA NIJE UBILA, A NE MOJU DIKU I PONOS? Detalji jezive porodične tragedija u selu Silbaša kod Bačke Palanke

Tužilaštvo hitno pokrenulo postupak protiv učenika

Nadležno tužilaštvo za maloletnike juče je hitno pokrenulo istragu protiv učenika L. Š. nakon dobijanja informacija od policije, Centra za socijalni rad i škole.
Prema zakonu, L. Š. kao mlađi maloletnik ne može krivično da odgovara zbog napada na direktora, već će mu, na predlog lokalnog Centra za socijalni rad, sud izreći neku od vaspitnih mera. U najdrastičnijem slučaju, sud ga može uputiti u vaspitno-popravni dom od šest meseci do četiri godine, u zavisnosti od počinjenog dela, kakvo je mišljenje dao Centar i dečakove prethodne istorije incidenata.
Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, pod vaspitnim merama se podrazumevaju:
1) mere upozorenja i usmeravanja: sudski ukor i posebne obaveze da neće ponoviti delo;
2) mere pojačanog nadzora: pojačan nadzor od strane roditelja, usvojioca ili staraoca, pojačan nadzor u drugoj porodici, pojačan nadzor od strane organa starateljstva, pojačan nadzor uz dnevni boravak u odgovarajućoj ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje maloletnika;
3) zavodske mere: upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno-popravni dom, upućivanje u posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje.
Pri izboru vaspitne mere, sud će posebno uzeti u obzir uzrast i zrelost maloletnika, njegovu ličnosti i stepen poremećaja u društvenom ponašanju, težinu dela, pobude iz kojih je delo učinio, sredinu i prilike u kojima je živeo, ponašanje posle učinjenog krivičnog dela, da li je prema maloletniku ranije bila izrečena krivična ili prekršajna sankcija i drugo.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 4 godine

Šta ako je mlađi maloletnik? Takvim konstatacijama javno i otvoreno se šalje poruka da neće odgovarati šta god da urade. Za njega moraju da važe isti zakoni kao i za svakoga drugog. Taj je već debelo zagazio u nasilje i kriminal, tu više vraćanja nema i smem da se kladim da neće proći puno vremena dok pročitamo u hronici da je on nekoga ubio ili da je njega neko ubio. Na žalost škola je nemoćna da bilo šta uradi pa eto ni ovakvu bitangu da izbaci iz škole i pored evidentnih razloga za takvu meru. Pričajte vi šta hoćete ali te "demokratske" zakone o zaštiti prava dece koje nam je nametnuo zapad koštaju nas ovakvih i još gorih događaja a da bukvalno niko ne može ništa da uradi. Užas ...

Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura! Uživo
Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija