• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

13.11.2019

12:56

UKLETI BROJEVI 1 I 331 Jedan detalj tokom likvidacije BEOGRADSKOG PRINCA ASFALTA i dalje je NEREŠENA MISTERIJA

Vesti

UKLETI BROJEVI 1 I 331 Jedan detalj tokom likvidacije BEOGRADSKOG PRINCA ASFALTA i dalje je NEREŠENA MISTERIJA

Podeli vest

Aleksandar Knežević Knele, koga mnogi nazivaju "princem asfalta" i začetnikom svega onoga što će se kasnije nazivati "dizel generacijom" devedesetih godina prošlog veka, ubijen je pre 27 godina. Iako njegovo ubistvo do danas nije rasvetljeno, kontroverze koje prate Kneletov život i kriminalnu karijeru umnogome su diktirala tok ratovanja srpskog podzemlja.

Tog 28. oktobra 1992. godine Knele je upucan u čuvenoj sobi 331 hotela "Hajat". U trenutku ubistva imao je samo 21. godinu. Pronašla ga je sobarica u lokvi krvi, sa licem okrenutim ka podu. Na ogledalu je, navodno, krvlju bio ispisan broj jedan, što su mnogi protumačili kao da je Knele bio prvi na listi za odstrel.

Ipak, njegovo ubistvo nikada nije rešeno, ali je činjenica da su glave kriminalaca koji su tada gospodarili srpskim podzemljem, u narednom periodu padala jedna za drugom.

Uprkos tome što je bio veoma mlad, Knele je za života ostvario mnogo toga ako se gleda kroz prizmu kriminalnih uspeha - odrađivao je ozbiljne poslove, uživao je poštovanje celog grada koji je u tom trenutku bio kao košnica puna kriminalaca uzvrele krvi, osvajao je simpatije mnogih devojka. Takođe, Knele nikada nije bio osuđen ni za jedno od dela za koja se sumnjičio.

Foto: Public

Knele

Ali, kako je do toga došlo?

Knele je rođen 1971. godine, odrastao je na Voždovcu, bio odličan đak ali istovremeno i vatreni navijač Crvene Zvezde. Osamdesetih godina upoznaje poznatog Voždovčanina Đorđa Božovića zvanog Giška, i taj susret ispostavio se kao velika prekretnica u njegovom životu.

Bliskost sa Giškom uvukla ga je u rat pa tako, 1991. godine postaje član Srpske garde, paravojne formacije bliske sa SPO, koja je učestvovala u ratu u Hrvatskoj. Otišao je na ratište u Borovo selo kod Vukovara. Sa Giškom je bio učesnik i čuvene demonstracije 9. marta 1991. godine u Beogradu.

Niz Kneletovih postupaka i danas, posle 27 godina od njegove smrti, svedoči o tome koliko je ovaj mladić bio bahat i da nije prezao ni od čega. Oni koji su ga poznavali pričali su kasnije da je spavao sa jednim okom otvorenim, ipak svestan opasnosti koja vreba. O tome da je znao da mu je smrt za vratom govori i podatak da se preselio u hotel, navodno ne želeći da ugrozi bezbednost svojih najmilijih.

Zanimljiv detalj iz istrage Kneletovog ubistva jeste da su te noći kada je ubijen nadzorne kamere bile isključene sve do jedne, pa tako nije bilo moguće utvrditi ko je ulazio u hotel. Istražitelji koji su radili na njegovom slučaju kasnije su pričali da je Knele svog egzekutora poznavao, jer ga je pustio u sobu, a u prilog tome govori i podatak da je Knele navodno držao prst na obaraču čak i kada se sastajao sa najbližima.

Kneletov otac, Dušan Knežević zvani Buca Al Kapone, verovao je da iza ubistva njegovog sina stoji policija i tajna služba.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija