• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jovic

10.11.2019

17:09

SUTRA BI PROSLAVIO 23. ROĐENDAN! OTIŠAO JE HEROJ SRBIJE, NAJBOLJI MATEMATIČAR, FIZIČAR... Evo ko je bio preminuli Mihajlo Sporić!

Vesti

SUTRA BI PROSLAVIO 23. ROĐENDAN! OTIŠAO JE HEROJ SRBIJE, NAJBOLJI MATEMATIČAR, FIZIČAR... Evo ko je bio preminuli Mihajlo Sporić!

Podeli vest

Vest o smrti jednog od najboljih mladih srpskih fizičara Mihajla Sporića (22) odjeknula je Srbijom, a britanski Univerzitet Kembridž, na kome je Mihajlo studirao, objavio je trodnevnu žalost

Od pre dva dana kada se gradom pronela vest da je u Londonu preminuo Mihajlo Sporić (1997-2019)­ jedan od najtalentovanijih momaka koji je ponikao iz grada rudara, u Majdanpeku vlada muk i tuga. Iz sportske  porodice Pasko, iz koje je i Mihajlova majka Fanika, deda Slobodan kao i Nikola, Bozidar i Borivoje, važili su za velike sportske radnike baveći se fudbalom i košarkom i koji su dugo godina svoje znanje prenosili na mlađa pokolenja.

Foto: V. Jović/Printscreen

 

Sa druge strane Mihajlov deda po ocu Zoranu, Dragoljub Sporić bio je dugogodišnji rukovodilac i stručnjak u Rudniku bakra Majdanpek i svrstava se u red onih koji su u Majdanpeku postali prvi intelektualci sa završenim visoko stručnim studijama pa otuda i ne čudi što je dvadesetdvogodišnji Mihajlo jedan od retkih talenata sa kojima se ponosio ne samo mali Majdanpek vec i cela Srbija i svet.

PREMINUO JEDAN OD NAJBOLJIH STUDENATA IZ SRBIJE! Trodnevna žalost na Kembridžu zbog smrti Mihajla Sporića!

 

Naš najbolji matematičar,  fizičar, pored izuzetnog talenta  važio je u društvu za momka sa izuzetnim ponašanjem i kulturom. Sa teškom i opakom bolešću nosio se skoro dve godine. Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, koju je neizmerno voleo, a potom svoje znanje želeo da podigne na još viši nivo i krenuo je u svet. Pored upisana dva fakulteta u Srbiji,  Elektrotehničkog  i Fakulteta za fiziku na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike u Bogradu  u čijim indeksima su se nizale samo najbolje ocene, rešio je da se otisne u svet i uputio se u London na studije u Kembridžu.  Veliki Mihajlo Sporić, pored Vukove nagrade, nosilac je i Svetosavske nagrade i u nizu najboljih Međunarodnih nagrada za osvojene rezultate iz matematike, fizike, astornomije kao najdražu je izdvajao zlatnu medalju iz fizike koju je 2016. godine doneo iz Ciriha.

Foto: V. Jović/Printscreen

  - Izgubili smo najbolje dete, najvredniji dragulj… Moj Mihajlo je za Srbiju doneo mnogo nagrada  kako na takmičenjima u zemlji tako i u inostranstvu. U Kazahstanu i Rumuniji, u Švajcarskoj... svuda po svetu bio je najbolji matematičar i fizičar kome niko nije mogao na crtu. Nakon prve nagrade na olimpijadi u Cirihu godinu dana kasnije proglašen je za heroja Srbije… Univerzitet u Kembrdžu objavio je trodevnu žalost, zastave su na pola koplja, a u znak najboljeg studenta stipendiste fizike Triniti koledža, doneta je odluka da se svake naredne godine najboljim studentima na odseku prirodnih nauka završnih godina dodeljuje zahvalnica i nagrada sa imenom mog unuka - sa suzama u očima i vidno potresen kaze Dane Pasko, Mihajlov deda.

Foto: V. Jović/Printscreen

    -  Koliko je velika tuga u porodici preminulog mladog majdanpečanina  ne može se opisati rečima - uz jecaje govori tetka Danijela iz Majdanpeka koja ističe da je Mihajlu 11. novembra trebalo da uputi rođendansku čestitku, kada je trebalo da proslavi 23. rođendan, sa porodicom, društvom, svojom rođenom mlađom sestrom Marijom, da uživa u životu, svojim uspesima i svojim snovima.

VELIKA TUGA! Preminuo sin Željka Pantića!

 

      Zlatni olimpijac Mihajlo Sporić biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

   

Foto: V. Jović/Printscreen

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gaga

pre 4 godine

Neka Mihajla anđeli čuvaju a porodici iskreno saučešće. Primedba gospođi Vesni. Ako ste već spomenuli porodicu Pasko i naveli imena braće trebalo je da spomenete i Vukašina, svojevremeno najvećeg i najboljeg majstora zlatarstva u zlatari Majdanpek, takođe sportista i muzičar. Mihajlo, pičivaj u miru.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija