• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

09.03.2020

07:18

PRED NOSEM HRVATSKE POLICIJE dešavala se neverovatna zavera čiji je deo bilo i POZNATO TV LICE IZ BEOGRADA

Vesti

PRED NOSEM HRVATSKE POLICIJE dešavala se neverovatna zavera čiji je deo bilo i POZNATO TV LICE IZ BEOGRADA

Podeli vest

Poznati kuvar Dejan Markus (44), koji je uhapšen pre mesec dana u Sloveniji, prevozio je drogu za narko-klan na čijem čelu je Hrvat Stjepan Plaščar. Droga je nabavljana u Holandiji i prodavana širom Evrope

Poznati srpski kuvar Dejan Markus, koji je pre mesec dana uhapšen u Sloveniji sa tri litre amfetamina, bio je kurir za opasan narko-klan, na čijem čelu je Hrvat Stjepan Plaščar! Ova banda nabavljala je drogu u Holandiji, a prodavala ju je u Švajcarskoj, Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Bunkere pravili u Srbiji

U međunarodnoj policijskoj akciji uhapšeno je ukupno 13 članova ove grupe, uglavnom u Hrvatskoj i Sloveniji. Njih devetoro, među kojima je Zagrepčanin Stjepan Plaščar, privedeni su u petak i subotu, dok su Markus i još trojica uhapšeni ranije.

Ukupno je zaplenjeno devet kilograma kokaina, 4,2 kilograma amfetamina, tri litra baze za proizvodnju amfetamina, oko 6,4 kilograma marihuane i 30 kilograma takozvanog "miksa", koji služi za uvećanje mase narkotika. Takođe, zaplenjena su i tri luksuzna vozila sa posebno izrađenim bunkerima za skrivanje droge.

Ova vozila su, prema pisanju hrvatskih medija, prepravljana u Srbiji.

- Policija je pripadnike ove bande počela da nadzire još pre godinu dana. Kokain, koji su nabavljali u Holandiji, automobilima su prevozili prema Hrvatskoj. Deo droge prodavali su kupcima u Austriji i Švajcarskoj, a ostatak su skladištili u Sloveniji, odakle su je prema potrebi prevozili u Hrvatsku. Amfetamin su proizvodili u jednoj garaži u Zagrebu, u improvizovanoj laboratoriji, udaljenoj samo nekoliko stotina metara od sedišta kriminalističke policije - preneli su hrvatski mediji.

Plaščar se sumnjiči da je finansirao kupovinu droge, kao i da je organizovao kompletnu logistiku, od prepravke automobila u Srbiji, nabavke kriptovanih telefona, do najma stanova za skrivanje i smeštaj pripadnika grupe.

- Policija je u proteklih godinu dana nadzirala više pošiljki kokaina u Hrvatsku. Tako je u junu prošle godine švajcarska policija uhapsila svog državljanina Hazirija B. s kilogramom kokaina. Haziri je na jednom parkingu kupio drogu od Plaščarovog saradnika Željka Belanića, koji se nakon kupoprodaje odvezao u svom "porše kajenu", i ne znajući da je Haziri odmah potom uhapšen - preneli su mediji izvor iz hrvatske policije.

Snimio čak 1.900 epizoda "Kuvati srcem"

Dejan Markus se proslavio u Srbiji emisijom "Kuvati srcem", koju je jedno vreme vodio zajedno sa kuvarom i profesorom filmske i televizijske produkcije Fakulteta dramskih umetnosti Velimirom Vecom Dejanovićem. Markus je snimio čak 1.900 ovih emisija, koje su se emitovale posle jutarnjeg programa na RTS, a u kojima su mu gostovale mnoge poznate ličnosti. Bio je takođe i direktor jednog hotela u Srbiji, dok se pre nekoliko godina nije preselio u Hrvatsku.

Na sličan način je i austrijska policija u julu prošle godine zaplenila kilogram kokaina od srpskog državljanina Asmira M., neposredno nakon što ga je on u Beču kupio od kuvara Dejana Markusa, poznatog u Srbiji po učešću u emisiji "Kuvati srcem".

- Dejan je nakon primopredaje kokaina, ne znajući da je i dalje pod nadzorom policije, nastavio da prevozi i isporučuje drogu. Tako je snimljen i u septembru prošle godine u Zadru kako predaje kilogram kokaina Josipu Ž. Hrvatska policija je tada zaustavila Josipa i zaplenila drogu, a potom nastavila da prati Markusa - naveli su hrvatski mediji.

Poznati kuvar je uhapšen tek 7. februara u Sloveniji sa tri litre ulja amfetamina, koje je u dve plastične flaše prevozio iz Holandije.

U šverc zbog bankrota

Inače, za hrvatskog narko-bosa Plaščara radila su četvorica srpskih državljana, a osim Markusa i Asmira, kuriri su bili i B. H. (46), koji je uhapšen u Švajcarskoj, i D. M. (44), koji je priveden u Sloveniji.

Ako Markus bude osuđen, po slovenačkom zakonu preti mu od jedne do deset godina zatvora.

Podsetimo, sestra poznatog kuvara je pre mesec dana objavila na društvenim mrežama da joj je brat nestao, ali se ubrzo ispostavilo da je Markus uhapšen. On je, prema pisanju medija, poslednjih nekoliko godina živeo u Hrvatskoj, gde je držao vinariju i mali restoran brze hrane u kom su se prodavale knedle. Ti poslovi su mu, međutim, pukli, pa se Markus našao u finansijskim problemima, što je najverovatnije i bio motiv da počne da prevozi drogu za Plaščara. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miljan

pre 4 godine

Restorani i Hoteli su objekti gde je najlakše prodati i kupiti narkotik

Eto kako

pre 4 godine

Eto kako drzave medju sobom distribuiraju narkotike. "Vojnici" prenose, puste ih da nesto zarade, a na kraju ih "povataju". Vidi se to iz ovoga kako ih drzavne sluzbe prate, pa kad roba stigne na odrdiste, ovi mamlazi, kao padnu. Zrtvena jagnjad, a drzavi stigla roba. Nema mafije bez drzave, ni drzave bez mafije. Zar ne?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija