EVO ŠTA SVE ODUZIMAJU ŠARIĆU! Oprao je 22 miliona evra uz pomoć organizovane mreže u Srbiji - OBJAVLJENI SVI DETALJI

Zoran Sinko

13:00 Hronika 2

Tanjug | 31. 07. 2020.

EVO ŠTA SVE ODUZIMAJU ŠARIĆU! "Oprao" je 22 miliona evra uz pomoć organizovane mreže u Srbiji - OBJAVLJENI SVI DETALJI

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora godina Darka Šarića kao organizatora kriminalne grupe koja je "oprala" više od 20 miliona evra prljavog novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Njegovi saradnici osuđeni su na kazne od dve do sedam godina zatvora, jedna optužena je oslobođena od optužbi, dok je protiv dvojice optužba odbijena.


Nebojša Jestrović osuđen je na pet godina zatvora, nekadašnji Šarićev advokat Radovan Šrtbac na sedam godina zatvora, dok su na po četiri godine osuđeni su Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.

Na po tri godine zatvora osuđeni su Arguš Erdinć i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović i Stevica Kostić.

Supruga advokata Štrpca, Dubravka Šrtbac oslobođena je od optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok je protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića sud odbio optužbu.

Protiv optuženog Andrije Krlovića 8. jula je razdvojen postupak zbog bolesti.

Šariću je za pranje novca izrečena kazna od sedam godina, a za potstrekavanje drugih na pranje novca četiri godine zatvora, a kao jedinstvenu kaznu sud mu je izrekao devet godina.

Proglašen je krivim jer je prljav novac kriminalne grupe od šverca kokaina investirao u legalne tokove, naveo je pored ostalog sudija Siniša Petrović, napominjući da je sve rađeno po prethodnom dogovoru i sa znanjem Šarića.

Novak Đurović

 Šarić nije prisustvovao izricanju presude, po sopstvenoj želji da ne bude privođen iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi u pritvoru od marta 2014. godine, kada se predao sprskim vlasnima nakon višegodišnjeg bekstva.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Presuda je doneta većinom glasova tročlanog sudskog veća.

Sud je takođe naložio presudom oduzimanje imovine pribavljene krivičnim delom i to: privredno društvo „Mladi borac“ Sonta, “Jedinstvo“ Gajdoba, „Mitrosrem“ Sremska Mitrovica, UTP „Putnik“ ad Novi Sad, HTDP „Vojvodina“ Novi Sad, „Bratstvo“ Preševo, „Danzo invest“, imovina „AMC Zvezda“ iz Panceva-konkretno magacinski prostor u ulici Stevana Šupljikca broj 88 i pravo korišćenja prateće katastarske parcele broj 1976/4 KO Pancevo i tri stambena objekta u Beogradu, na uglu Juhorske i Danteove ulice, na katastarskim parcelama broj 1415/3 i 1330/4, upisanim u popisnom listu broj 6806 KO Beograd 2.

Okrivljeni su takođe obavezani da nadoknade troškove krivičnog postupka , pod pretnjom prinudnog izvršenja, a odluka o visini troškova krivičnog postupka će biti doneta u formi posebnog rešenja kada se pribave tačni i precizni podaci o njihovoj visini, saopštio je sud nakon izricanja presude.

U saopštenju se dalje navodi da se svi osuđeni obavezuju da na ime paušala plate sudu iznos od po 50.000 dinara u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

U odnosu na okrivljene prema kojima je optužba odbijena i koji su oslobođeni od optužbe, troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava suda, navodi sud.

Podseća da se u ovom postupku optuženi terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010.godine.

Prljav novac kriminalne grupe, koju je 2008. godine oformio okrivljeni Darko Šaric sa više drugih lica, a koja se bavila krijumčarenjem kokaina droga, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo.

To su, kako smatra sud, radili tako što su navedenom periodu vršili konverziju i prenos imovine, investirajući prljav novac u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti na teritoriji Srbije, kao i finansiranjem poslovanja tako kupljenih i preuzetih preduzeća, a sve u cilju prevođenja prljavog novca u legalne tokove i prikrivanje njegovog nezakonitog porekla i stvarnog vlasništva.

U ovom procesu sud je postupao po više optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal koje su sukcesivno, u različitim vremenskim razmacima, dostavljane sudu i to tako da je poslednja od njih dostavljena 21. februara 2014. godine.

Za krivično delo pranje para za koje se Šarić i ostali terete zaprećena je kazna do 12 godina zatvora. Za udruživanje u kriminalnu grupu do pet godina.

Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama u tom slučaju.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.
 
22cm

31.07.2020. 16:02

Eto njega brzo napolju...Pa vec je odlezao 6 godina...


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.