• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

02.08.2020

20:15

OD KUMOVOG CINKARENJA PREKO "NE PITAJTE ME ZA PRVI MILION" DO 9 GODINA ROBIJE! Kako je tekao maratonski postupak protiv Šarića zbog PRANJA 22 MILIONA EVRA!

Vesti

OD KUMOVOG CINKARENJA PREKO "NE PITAJTE ME ZA PRVI MILION" DO 9 GODINA ROBIJE! Kako je tekao maratonski postupak protiv Šarića zbog PRANJA 22 MILIONA EVRA!

Podeli vest

Darko Šarić (50) osuđen za pranje novca od kokaina. Sud mu, pored toga, oduzeo firme, hotele, zemljišta, kao i tri stana u Beogradu, koje je, kako se veruje, stekao prodajom droge

Darko Šarić (50) iz Pljevalja osuđen je prvostepeno u Specijalnom sudu u Beogradu na devet godina zatvora zbog pranja 22 miliona evra, stečenih krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike. Pored toga, sud mu je oduzeo još jedan deo imovine, vredan više miliona evra!

Šarićevi saradnici, njih 12, osuđeni su na kazne od dve do sedam godina zatvora. Jedna žena je oslobođena, dok su protiv još dvojice odbijene optužbe zbog zastarelosti (pogledati okvir). Prvookrivljeni Šarić, koji je do sada prisustvovao svim suđenjima, odbio je u petak da dođe iz Okružnog zatvora na izricanje presude, na šta po zakonu ima pravo.

Maratonski postupak

Predsedavajući sudija Siniša Petrović istakao je u obrazloženju presude da je dokazano da je kontroverzni Pljevljak organizovao grupu koja je od 2008. do 2010. ubacivala novac od droge u legalne tokove u Srbiji.

- Za pranje novca mu je izrečena kazna od sedam godina, a za podstrekavanje drugih na to, još četiri godine. Sud mu je tako izrekao jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora - objavio je sudija Petrović odluku suda.

Saradnicima ukupno 39 godina robije

Nekadašnji Šarićev advokat Radovan Štrbac osuđen je na sedam godina zatvora, Nebojša Jestrović na pet godina, dok su na po četiri godine osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.
Na po tri godine zatvora osuđeni su Arguš Erdinc i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović i Stevica Kostić. Supruga advokata Štrpca Dubravka Štrbac oslobođena je optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok su protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića optužbe zastarele. Protiv optuženog Andrije Krlovića 8. jula je razdvojen postupak zbog bolesti.

Tužilaštvo je još u avgustu 2010. optužilo Šarića za pranje kokainskog novca, a suđenje je krenulo naredne godine. On je, prema optužnici, organizovao kriminalnu grupu koju su činili advokati i ekonomisti, sa zadatkom da operu milione evra koje je zaradio prodajom kokaina.

Njegov "prljav" novac, kako se tvrdi, saradnici su ubacivali u privredu Srbije kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i placeva po Vojvodini i na jugu naše zemlje. Korišćeni su posrednici u kupovinama, a novac su u banke uplaćivali u manjim iznosima, da ne bi privlačili pažnju državnih organa.

Inače, najveći deo imovine Šariću je privremeno zaplenjen još pre 10 godina. Međutim, odlukom suda juče mu je oduzeto još i vlasništvo u preduzećima "Mladi borac" iz Sonte, "Jedinstvu" iz Gajdobre, "Mitrosremu" iz Sremske Mitrovice, kao i u hotelima "Putnik" i "Vojvodina" iz Novog Sada. Takođe, oduzete su mu i firme "Bratstvo" iz Preševa, "Danzo invest" iz Beograda i "AMC Zvezda" iz Pančeva, kao i tri stana u Beogradu, na uglu Juhorske i Danteove ulice.

Šarić je polovinom jula u završnoj reči istakao da je dokazao poreklo svog novca, a da je "tužilac lažov".

Oduzete firme, hoteli i stanovi:

* "Mladi borac" iz Sonte
* "Jedinstvo" iz Gajdobre
* "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice
* "Danzo invest" iz Beograda
* "AMC Zvezda" iz Pančeva
* Hoteli "Putnik" i "Vojvodina" u Novom Sadu
* "Bratstvo" iz Preševa
* Tri stana na uglu Juhorske i Danteove ulice u Beogradu

- Svako kaže: "Ne pitajte me za prvi milion", a ja kažem: "Pitajte me za prvih 27 miliona koje sam dobio od nemačke kompanije VAC posle prodaje firme 'Štampa sistem'". Svoj novac mogu da dam kome hoću i kako hoću, kakve to veze ima sa pranjem novca? Neverovatno je kako tužilac laže o stvarima koje su lako proverljive. Osim toga, veštaci su utvrdili da su svi optuženi ukupno imali više od 57 miliona evra legalnog novca.

Ocinkario ga kum

Naposletku je rekao da je protiv njega deset godina vođena hajka, te da mu je još 2010. oduzet i rasprodat veliki deo imovine, i to pre nego što je suđenje i zakazano. Zatražio je od sudija da ga oslobode, kao i ostale optužene.

Podsetimo, Darko se u pritvoru nalazi od 18. marta 2014. godine, kada se predao srpskim vlastima posle višegodišnjeg bekstva.

Do danas još nije stavljena tačka na postupak u kojem mu se sudi zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike. U decembru 2018. prvostepeno je osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama. Ključni svedok tužilaštva u tom procesu je Šarićev kum Nebojša Joksović, koji je priznao da je naređenja primao direktno od njega.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Citateljka

pre 3 godine

Pitam se sta navede ljude da to rade, svi bi tako mogli, ali se zna da je kratkog veka.Ja rintam sa fakultetom za 500 evra mesecno

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59