• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

11.09.2020

09:55

SIN SPRSKOG BIZNISMENA za nesreću sa jahtom u kojoj je poginula crnogorska policajka dobio 120 SATI DRUŠTVENO KORISNOG RADA, porodica devojke ogorčena

Vesti

SIN SPRSKOG BIZNISMENA za nesreću sa jahtom u kojoj je poginula crnogorska policajka dobio 120 SATI DRUŠTVENO KORISNOG RADA, porodica devojke ogorčena

Podeli vest

Slučaj koji je izazvao veliku pažnju.

Velika polemika podigla se u javnosti kada je kotorski Osnovni sud maloletniku M. S. (17) izrekao kaznu pojačanog nadzora, i 120 sati društveno korisnog rada zbog pomorske nesreće koju je izazvao, a prilikom koje je poginula policajka Maja Šljivančanin.

Nakon što je mladić osuđen na kaznu pojačanog nadzora i meru društveno korisnog rada u trajanju od 120 sati, jer je upravljajući jahtom naleteo na barku u kojoj su se nalazili Maja Šljivančanin, koja je poginula, oglasio se prvo njen verenik Vladimir Stanišić, koji je takođe povređen u nesreći.

On je rekao da je ovim jasno poslata poruka njemu i porodici stradale Maje Šljivančanin, ali i svim građanima Crne Gore, da je lični interes "bahatog pojedinca iznad interesa društva". Nakon toga crnogorskim medijima obratila se i porodica nastadale Maje, ogorčena zbog presude.

Dan kasnije, osnovni sud u Kotoru obrazložio je odluku sudije Momirke Tešić koja je sedamnaestogodišnjem M. S. iz Beograda izrekla vaspitnu meru pojačanog nadzora, kao i posebnu meru društveno korisnog rada. Oni su istakli da nisu ispunjeni uslovi za izricanje maloletničkog zatvora, te da je povređeni Stanišić doprineo izazivanju pomorske nesreće.

Porodica Šljivančanin kazala je da objašnjenje presude kotorskog Osnovnog suda za krivično delo kojim je uzrokovana smrt Maje Šljivančanin, predočeno javnosti više liči na odbranu okrivljenog M. S. (17) iz Beograda, nego što pruža razloge neopravdano blage kaznene politike suda.

Foto: pixabay.com

 

"Objašnjenje presude za krivično delo kojim je uzrokovana smrt naše ćerke i verenice predočeno javnosti više liči na odbranu okrivljenog nego što pruža razloge neopravdano blage kaznene politike suda. Svakome je u Crnoj Gori jasno da su se mnogo strožije kazne izricale za mnogo blaže prestupe i da ovakva selektivna nepravda nema presedana. Žalosno je naročito što sutkinja predstavlja činjenice, istrgnute iz konteksta i time stvara pogrešnu percepciju o toku postupka, za koji opravdano sumnjamo da od početka nije vođen sa profesionalnim integritetom niti u skladu sa etičkim principima struke. Kao oštećeni ovim krivičnim delom moramo posebno da ukažemo na nerazumevanje navoda suda da je maloletni počinilac krivičnog dela iskazao iskreno kajanje, jer mi kao porodica pokojne Maje ne da nismo čuli iskrene reči kajanja, već smo pogođeni držanjem maloletnika i njegove porodice koji nisu ni pokušali da pruže pomoć našoj Maji - navodi se, između ostalog, u reagovanju porodice Šljivančanin.

Oni dodaju da "koliko se počinilac dela sa smrtnom posledicom kaje najbolje govori pokušaj svaljivanja krivice na oštećenog Vladimira Stanišića, uprkos tome što je u krivičnom postupku nesumnjivo utvrđeno da je upravo maloletnik kriv za delo koje mu je stavljeno na teret. Još više vređa stav suda koji takvu odbranu delimično prihvata i iz konteksta izvlači navodno utvrđen doprinos Stanišića, ne spominjući da je u postupku nesporno utvrđeno da je nezgodu skrivio maloletnik, a da je glavni uzrok nezgode neprilagođena brzina".

- Naša je želja da se ova odluka preispita na višim sudskim instancama, te da neće biti potrebe za novim neubedljivim objašnjenjima pod pritiskom javnosti. Nažalost, kako uticaj na dalji ishod postupka nije u našim rukama, nadamo se da će postupajući tužilac iskoristiti svoje nadležnosti i uložiti žalbu na odluku koja šalje izuzetno lošu poruku svim potencijalnim prestupnicima i pravi opasan presedan po ukupnu kaznenu politiku u zemlji, posebno ako se ima u vidu da je za delo za koje je izrečena sankcija zaprećena kazna zatvora od 1 do 8 godina, a maloletniku je u skladu sa zakonom mogla biti izrečena sankcija maloletničkog zatvora u trajanju do 5 godina", navodi se u reagovanju.

Podsetimo, maloletnik M.S., inače sin srpskog biznismena, 11. jula izazvao je pomorsku nesreću u budvanskom akvatorijumu u kojoj je smrtno stradala Maja Šljivančanin, a povređen njen verenik Vladimir Stanišić. On upravljao jahtom, koja je naletela na barku u kojoj su se nalazili dvoje crnogorskih državljala, prilikom čega je stradala devojka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija