• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

14.12.2020

11:32

LAŽNE POLICIJSKE ZNAČKE KOŠTAJU 250 EVRA I IMA IH NA HILJADE! Policajci PREVARANTI HARAJU SRBIJOM, BUDITE NA OPREZU!

Vesti

LAŽNE POLICIJSKE ZNAČKE KOŠTAJU 250 EVRA I IMA IH NA HILJADE! Policajci PREVARANTI HARAJU SRBIJOM, BUDITE NA OPREZU!

Podeli vest

Filmske pljačke u režiji lažnih policajaca koji su u subotu upali na dve lokacije u Beogradu i uz korišćenje lažne policijske značke opljačkale građane, uznemirile su Srbiju posebno ako se uzme u obzir da su se bahati pljačkaši predstavili kao policajci, a da su kao dokaz priložili lažne službene isprave kojih je u Srbiji, prema procenama stručnjaka, na hiljade

Prvi slučaj pljačke u kojoj su korišćene lažne policijske značke odigrao se na Zvezdari u Ulici Veljka Dugoševića kada su lažni policajci upali u stan Saše P. u kom je bila i njegova sestra.

Znali su lažni policajci da je Saša P. tog dana podigao kredit u banci i da je kod sebe imao 100.000 evra. Najpre su brata i sestru vezali, a zatim i započeli brutalno mučenje kako bi otkrili gde je novac.

Lažne policijske značke

Stručnjaci upozoravaju da "lažne policijske značke", prema određenim podacima, poseduje više od 10.000 ljudi u našoj zemlji!

Predsednik Sindikata srpke policije Lazar Ranitović istakao je za TV Prva da nije zapravo reč o lažnim značkama, već legalnim značkama koje se proizvode u Srbiji, a nabavljaju ih policijska udruženja i sindikati.

– Obično je onaj kome se pokazuje značka u stanju šoka ili nema vremena da pogleda da li je u pitanju prava značka. Službena legitimacija se nikom ne daje u ruke, a kada policijske službe primenjuje ovlašćenja pri privođenju nekog kriminalca pravi se efekat iznenađenja, međutim kada se radi o običnom građaninu, policajac se legitimiše pre nego što mu priđe – kazao je Ranitović naglasivši da je problem  u tome što građani nisu u stanju da razlikuju policijske značke, niti znaju kako one izgledaju.

 

Foto: printscreen TV Prva

Policijska značka

Javnost u Srbiji se još nije "oporavila" od te informacije, a stigla je nova, da je identična pljačka izvedena na Čukarici. Naime, policiji je prijavljeno da su oko 17 časova jedna žena i NN lice koje se predstavilo kao policajac, upali u stan Mihajla B. (49) i uz pretnju pištoljem oduzeli 55.000 dinara i 10 kutija lekova za lečenje zavisnosti od opioida.

Lažne policijske isprave uz pomoć kojih osobe iz kriminogenih sredina sebi dodele status službenog lica, nažalost nisu nikakav novitet u Srbiji.

Prema nezvaničnim podacima "Politike" u Srbiji ih ima preko 10.000, a najviše zabrinjava to što izgledom veoma podsećaju na one prave.

Posebno je teško građanima da letimičnim pogledom na policijsku legitimaciju prepoznaju da li je u pitanju falsifikat ili prava isprava, jer su napravljene tako da verno podsećaju na legalno izdata službena dokumenta, a često se razlikuju samo u boji, nijansama i slično.

Javnost je imala priliku da čuje nekoliko ovakvih priča.

Predstavljao se kao policajac, pa pljačkao starije sugrađane

Beogradska policija uhapsila je u martu ove godine D. P. (41) koji se sumnjiči da se starijim sugrađanima u njihovim stanovima lažno predstavljao kao policajac ili radnik Elektroprivrede i Vodovoda da bi, koristeći njihovu nepažnju, od njih krao novac.

Policija je prilikom hapšenja kod osumnjičenog pronašla improvizovanu značku koju je koristio tokom vršenja krivičnih dela, saopšteno je tada iz MUP-a.

Lažnom ispravom iz Srbije obmanuo policajce u RS

Protiv Slađana Đ. (41) iz Srebrenice policija je prošle godine podnela izveštaj zbog lažnog predstavljanja, jer je na veoma neobičan način pokušao da izbegne policijsku kontrolu u Derventi.

Slađan, da bi izbegao saobraćajnu kaznu, rekao policajcima da radi u Evropskoj policijskoj asocijaciji (EPA), pa im je čak pokazao i službenu legitimaciju.

- Izvršenim proverama, policajci su utvrdili da on nije zaposlen u Evropskoj policijskoj asocijaciji, kao i da je službena legitimacija nevažeća – pojasnio je portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar.

Kako je Srpskainfo saznala, legitimaciju je potpisao poznati prevarant Manuel Matejić iz Srbije, a za kojim traga Interpol Srbije upravo zbog sličnih prevara.

Podsećanja radi, Manuel Matejić je do sada u Srbiji više puta dovođen u vezu s prevarama, a pojedini mediji su objavili na koji način je varao građane. Prema pisanju medija, Matejić se godinama lažno predstavljao kao pukovnik JSO u penziji i predsednik Evropske policijske asocijacije za Srbiju.

Ističe se da se sumnja da je Matejić prevario na stotine ljudi. Policija ga je sumnjičila da je prodavao lažne službene legitimacije EPA po cenama od 300, pa do 5.000 evra.

Značke prodavali za 250 evra

Cene lažnih znački koje su rasprostranjene ne samo u Srbiji već i širom regiona, a "Politikin" izvor objašnjava da se cene kreću od jednog običnog ručka u kafani, pa do 5.000 evra. Tome u prilog govori i hapšenje iz aprila ove godine, kada su "pali" falsifikatori.

Naime, Milan B. (35), policajac iz Bačke Palanke, i njegov prijatelj Radovan M. (37), vlasnik kazina, uhapšeni su u Novom Sadu zbog sumnje da su po ceni od 250 do 500 evra prodavali lažne značke MUP!

Foto: printscreen TV Prva

Policijska značka

Milan B. i Radovan M. uhapšeni su u centru Novog Sada, i to na ugovorenoj prodaji.

- Po prethodnom dogovoru s kupcem, Radovan M. je dovezao policajca džipom "mercedes" do centra Novog Sada. Kada su izašli iz auta, policija im je stavila lisice - kazao je izvor Kurira i dodao da su kod policajca pronađene dve verne kopije policijskih znački.

- Kod drugog uhapšenog Radovana M. nađene su dve novčanice od po 100 evra, za koje se sumnja da su falsifikovane, 20.000 dinara, kao i manja količina droge - kaže izvor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 3 godine

HITNO doneti zakon : Ko se lazno predstavi kao policijski sluzbenik kazna od 20 - 40 godina zatvora u zavisnosti od pocinjenog dela . Sudijama uskratiti mogunost nagodbi , nanogica i drugih izmrdavanja od sankcija . Policajca u vrsenju zadatka maksimalno zastititi a ako sam pocini kakvo kazneno delo tada kazna udvostrucena u odnosu na civile . Policajca u vreme vrsenja zadataka opremiti kamerom koja se nosi u predelu grudi , kao kod Engleskih policajaca , koja mora biti ukljucana i nema mogucnost brisanja snimaka , pravi je dokaz svih postupanja i ponasanja svih ucesnika .

Giša

pre 3 godine

Samo visokim kaznama i riješen problem.Kinezi za te stvari vješaju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija