• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

26.01.2021

20:34

VEĆINA MIKINIH DELA ZASTARELA! Šokantan zaključak istrage zlostavljanja u školi glume!

Vesti

VEĆINA MIKINIH DELA ZASTARELA! Šokantan zaključak istrage zlostavljanja u školi glume!

Podeli vest

Policiji se javilo na desetine devojaka koje je profesor glume Miroslav Mika Aleksić zlostavljao pre 20 i više godina, ali on za to neće odgovarati pošto su dela zastarela. Te žrtve će verovatno biti samo svedoci na sudu

Više desetina devojaka prijavilo je policiji da ih je profesor glume Miroslav Mika Aleksić (69) silovao ili seksualno zlostavljao pre 20 i više godina! Aleksić, međutim, za to neće odgovarati jer su ta dela zastarela!

Aleksić, naime, može da odgovara samo za silovanja koja je počinio u poslednjih 15 godina, dok za krivična dela nedozvoljene polne radnje može biti osuđen samo ako se to dešavalo u poslednje tri godine! Ostale devojke, ako su zlostavljane pre tog roka, moći će, eventualno, da budu samo svedoci na sudu.

Svedok ili oštećena

Naš izvor iz istrage potvrdio nam je da se, bez obzira na zastaru, uzimaju izjave od svih devojaka koje su se javile policiji i rekle da su trpele seksualnu torturu u Aleksićevoj školi glume "Stvar srca".

- Od oko trideset devojaka koje su se javile policiji većina je zlostavljana još devedesetih godina prošlog veka ili početkom dvehiljaditih. Bez obzira na to što Aleksić ne može da odgovara za ta zlostavljanja, pošto je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog dela, žrtve se saslušavaju i uzimaju im se izjave. Na tužiocu je da kasnije odluči da li neka od njih može dobiti status oštećene ili će možda samo svedočiti na sudu - objasnio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, tužiocu će svakako biti od velikog značaja svako svedočenje, pa makar se to odnosilo na zlostavljanja koja su se desila i pre nekoliko decenija.

- U ovom slučaju bitno je da se dokaže da su se zlostavljanja dešavala u dužem vremenskom periodu, kontinuirano, gde je osumnjičeni godinama manipulisao žrtvama pre nego što je počeo da ih zlostavlja - kazao je naš izvor.

Advokat Jugoslav Tintor, koji zastupa četiri od ukupno šest devojaka koje trenutno imaju status oštećenih, kaže da nije upoznat sa ukupnim brojem žrtava koje su prijavile policiji da ih je silovao Miroslav Aleksić. Kako kaže, na tužilaštvu je da oceni koliko njih će u daljem postupku imati koji status.

Kada nastupa zastarelost

* silovanje (osnovno delo) zastareva za deset godina
* nedozvoljene polne radnje zastarevaju za tri godine

- Svaka potencijalna žrtva može da prijavi Aleksića, a na osnovu sadržine iskaza procenjuje se kakav status će imati - oštećena ili svedok. One same ne odlučuju o tome i ne mogu samoinicijativno, kako su pojedini mediji pogrešno razumeli, da na to utiču, jer one ne podnose tužbu. To je posao tužilaštva i ubeđen sam da će biti proširena istraga protiv Aleksića - ističe Tintor za Informer, i pojašnjava:

- Bez obzira na status tokom istrage i eventualnog suđenja, sve te žrtve po zakonu imaju pravo da kažu da li se pridružuju krivičnom gonjenju Aleksića ili ne. Takođe, mogu da odbiju da odgovaraju na neka pitanja za koja smatraju da bi im prouzrokovala sramotu ili neku vrstu štete.

Pravdao se kod tužioca

Naš sagovornik procenjuje da će se tokom istrage pojaviti još devojaka koje su bile Aleksićeve žrtve pre dvadeset i više godina, ali one 'neće moći da dobiju satisfakciju na sudu zbog toga što je u međuvremenu nastupila apsolutna zastarelost'.

Milenina majka: Podrška i ponos

Majka glumice Milene Radulović, koja je optužila Miroslava Aleksića za silovanje, objavila je poruku na Instagramu kojom je zahvalila svima onima koji su podržali borbu njene ćerke.
"Do pre nedelju dana očekivali smo sve osim ovakvu podršku. Hvala svima, i hvala što ste prepoznali da je ovo mnogo više od jednog slučaja i Milenine lične borbe. Ljubav i podrška svim Milenama ovih naših prostora i šire!", napisala je Milenina majka.

- Za svako krivično delo utvrđivaće se ponaosob koliko je vremena prošlo i, shodno tome, da li to delo može da se procesuira. Ipak, čak i ako budu samo svedoci, te žrtve mogu umnogome da doprinesu rasvetljavanju mnogih okolnosti. U ovom trenutku Aleksić se tereti za osam silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji u periodu od 2008. do 2020. godine. Zaprećena kazna je do 15 godina zatvora - napominje Tintor.

Podsetimo, Aleksić je uhapšen 16. januara, nakon što su ga glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić javno optužile da ih je silovao, odnosno seksualno zlostavljao dok su bile maloletne. To je ohrabrilo i ostale bivše i sadašnje Aleksićeve učenice, koje su ga takođe optužile za jezivo seksualno zlostavljanje. On se na saslušanju u tužilaštvu pravdao da devojke lažu i da mu smeštaju robiju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

A jeste li vi sigurni da sve ovo nije režirana marketinška kampanja za knjigu, film, serije... i to režirano u dogovoru sa Aleksićem.

Istina

pre 3 godine

Najvažnije je da je istina isplivala u javnost, a šta će sud da uradi??? Navikli smo se na svašta...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija