• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

10.02.2021

17:07

DA LI JE OVO PRAVDA?! Pijan pregazio starca osuđen na 10 meseci kućnog zatvora, SUDIJA JE POKUŠAO DA OBJASNI

Vesti

DA LI JE OVO PRAVDA?! Pijan pregazio starca osuđen na 10 meseci kućnog zatvora, SUDIJA JE POKUŠAO DA OBJASNI

Podeli vest

Prokupčanin Predrag Dunjić (49) osuđen je danas na deset meseci zatvora koje će izdržavati u svom stanu uz primenu mere elektronskog nadzora, zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Prokupčanin Predrag Dunjić (49) osuđen je danas na deset meseci zatvora koje će izdržavati u svom stanu uz primenu mere elektronskog nadzora,  zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Takođe, njemu je izrečena i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim  vozilom u trajanju od šest meseci.

- Predrag Dunjić je kriv jer je 27. januara 2019. godine oko 18 sati u ulici Miloša Obilića u Prokuplju upravljajući vozilom „BMW“ pod dejstvom alkohola od 1.33 promila u stanju teške alkoholisanosti, krećući se brzinom od 20 kilometara na sat i ne koristeći duga svetla,  pregazio osamdesetosmogodišnjeg Tomislava Milenkovića iz Prokuplja, koji je u besvesnom stanju ležao na sredini ulice. Nije preduzeo radnju kočenja već je ne smanjujući brzinu počeo da prelazi preko oštećenog i naneo mu povrede od kojih je nastupila smrt – saopštio je Mirko Drašković, predsednik sudskog veća.

Obrazlažući sudsku odluku, Drašković se direktno obratio Dunjiću.

- U postupku protiv vas  sve je bilo sporno, počev od toga da li je Tomislav bio živ kada je pregažen, zatim stepen vaše  alkoholisanosti  kao i osvetljenje ulice kojom se vozilo kretalo. Na osnovu dokaza koji su izvedeni u toku glavnog pretresa,  ustanovili smo da je oštećeni bio živ kada je pregažen na osnovu postojanja  zaživotnih povreda koje je konstatovao  specijalista sudske medicine dr Radovan Karadžić.

Foto: rina

 

Alkoholisanost je bila najmanje sporna, jer ste vi priznali da ste pili što je potvrđeno analizom uzoraka krvi. Nisu prihvaćene primedbe odbrane na validnost dregera kojim je vršeno merenje alkoholisanosti te na činjenicu da je stepen alkoholisanosti utvrđivao  neuropsihijatar a ne veštak sudske medicine jer oba stručnjaka koriste istu metodologiju. 

Što se tiče osvetljenja, u potpunosti smo prihvatili mišljenje veštaka da nisu radile sve ulične sijalice, pa da ste morali da uključite duga svetla s obzirom na to da osvetljenje nije bilo adekvatno. 

Vi ste sami priznali da ste na putu videli nešto crno, pa s obzirom na to da ste bili u alkoholisanom stanju,  te da niste upalili dugačka svetla, postoji vaša odgovornost za ovaj događaj – kazao je Drašković.

Naglasio je da nije prihvaćen navod tužilaštva da je Dunjić vozio neprilagođenom brzinom.

- S obzirom na uslove saobraćaja, da je postojala uzbrdica a na ulici sneg i led, niste mogli sporije da vozite. Međutim, na odstojanju od 15.8 metara ste mogli da ukočite i izbegnete pregaženje – objasnio je sudija.

Obrazlažući visinu izrečene kazne, Drašković je kazao da je prilikom njenog odmeravanja uzet u obzir i doprinos oštećenog.

Foto: stock

 

- Za ovo delo predviđena je kazna zatvora od dve do 12 godina. Izrečena vam je kazna ispod zakonskog minimuma imajući u vidu sve okolnosti, posebno veliki doprinos oštećenog. Veštak je konstatovao da je oštećeni ležanjem na kolovozu postao neočekivana prepreka – kazao je Drašković. On je upozorio Dunjića da će,  ukoliko prekrši zabranu napuštanja stana, ostatak kazne izdržati u Kazneno popravnom zavodu.

Sinovi stradalog Tomislava upućeni su na parnicu radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva. Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe imaju i odbrana i tužilaštvo.

Postupak protiv Dunjića se vodio pred Višim sudom u Nišu zbog delegacije nadležnosti jer je sin stradalog čoveka službenik prokupačkog pravosuđa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Amater

pre 3 godine

VRLO POUCNO I ZALOSNO,OVO SE NIGDE NE UCI DA JE PESAK ZASTICEN I KADA SPAVA NA KOLOVOZU.

dera

pre 3 godine

Razumeo bih kaznu da je pregazio mrtvu macku , ovako placem i smejem se u isto vreme , ne nisam poludeo , smejem se sudiji , a placem zbog toga gde smo stigli ! Nase sudstvo nije nezavisno , ite kako je zavisno , cik pogodite od cega .

pera rogonja

pre 3 godine

Ubiti nekoga i biti tako blago kaznjen je vanpameti.Potrebno je da svake godine sudije i tuzioci polazu za prelaznu ocenu rada.Izvrsiti uvid u njihove presude i protiv sudija joji ne postuzu Zakone R.Srbije preduzeti mere i vratiti ih na poso sudije saradnika.Tako bi se izbegla gubitak njihovog radnog odnosa ali koliko bi im prijalo da budu degradirani.Sve dok se ne preduzmu mere protiv korumpiranih sudija,nece se popraviti stanje u swudstvu.

Brucoš

pre 3 godine

Ne piše da je oštećeni (tužilac) vršio uviđaj.

Kicoš

pre 3 godine

Da se popravi stanje? Kada oštećeni vrši uviđaj, a još tužilac dežurni, naravno da preživeli mora biti kriv. Izgleda da je važno osuditi, iako oštećeni tužulac vrši uviđajmimo zakona.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija