• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

07.04.2021

13:17

ŠOK ZAHTEV BIVŠEG ČLANA "ZEMUNACA" Vidno smršao i osedeo, na suđenju od sudije tražio ČUDNU STVAR

Vesti

ŠOK ZAHTEV BIVŠEG ČLANA "ZEMUNACA" Vidno smršao i osedeo, na suđenju od sudije tražio ČUDNU STVAR

Podeli vest

Miloš Simović (41), bivši pripadnik zloglasnog "zemunskog klana", juče je u Višem sudu u Beogradu negirao da je 8. juna 2010. u Zagrebu teško ranio Sretka Kalinića (47), glavnog egzekutora tog klana. Simović je takođe zatražio da ga više ne sprovode iz "Zabele" na suđenje u Beograd, "pošto mu je taj put stresan i dugačak, a i za državu je to veliki trošak" (?!?).

Simović je, inače, ranije tokom istrage priznao da je 2010. pištoljem upucao nekadašnjeg "kolegu" iz klana. Navodno, Simović je tada pobesneo jer je saznao da je Kalinić imao aferu sa njegovom suprugom, pa je pucao u Sretka i iz straha da ovaj ne ubije njega.


Međutim, juče je u Višem sudu neočekivano promenio priču.
- Razumeo sam optužnicu. Nisam kriv i neću da iznosim odbranu, jer nemam od čega da se branim. Na tužilaštvu i na oštećenom je da dokazuju moju krivicu - rekao je Simović, koji je vidno smršao i osedeo u proteklih 11 godina, koliko se nalazi u najstrože čuvanom delu zatvora Zabela, takozvanom "Alkatrazu".


Suđenje je odmah posle ovog Simovićevog izjašnjenja prekinuto i odloženo za 24. maj pošto na pretres nije pristupio Kalinićev punomoćnik Slavko Petrić, koji se zarazio koronavirusom. Iz tog razloga u sudnicu nije sproveden ni Kalinić, koji bez advokata ne želi da odgovara na pitanja.
Kada je to čuo, Simović se ponovo obratio sudskom veću sa molbom da ga ubuduće više ne dovoze u sud iz Zabele ukoliko ne dođe i Kalinić.


- Put iz "Zabele" mi je dugačak i mnogo stresan. To je i veliki trošak, a postoji i mogućnost da me saslušate video linkom - istakao je Simović u svom neobičnom zahtevu.

Foto: Novak Đurović

Suđenje se odvija u Specijalnom sudu


Podsetimo, Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje posle ubistva premijera Zorana Đinđića i velike policijske akcije "Sablja" u martu 2003. godine. Uspešno su se krili više od sedam godina, uz pomoć jataka iz regiona, iako je za njima sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije. Ko zna koliko bi još bili u bekstvu da u međuvremenu nisu "zaratili".


Kako su obojica ranije ispričali pred sudom, oni su se posvađali 8. juna 2010. dok su roštiljali na jezeru Rakitje pored Zagreba. Simović je tada upucao iz pištolja Kalinića u stomak i grudi, a zatim je pobegao. Sretko je završio u bolnici, a posle oporavka izručen je Srbiji. Miloš je uhapšen dva dana kasnije, pri pokušaju ilegalnog ulaza u Srbiju na graničnom prelazu kod Morovića.
Obojica se sada nalaze u "Zabeli", ali na različitim odeljenjima. Obojica izdržavaju maksimalne zatvorske kazne od 40 godina zbog učestvovanja u ubistvu premijera Đinđića, ali i zbog drugih teških zločina koje su počinili kao pripadnici "zemunskog klana", te zbog više ubistava u Beogradu tokom 2004. godine.

Ubijao "po zasluzi"

Kalinić je u februaru 2012. pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen. Važio je za glavnog egzekutora klana iz Zemuna. Iako je malo govorio tokom sudskih postupaka, ostaće upamćene njegove reči da je ubijao samo "one koji su to zaslužili", tvrdeći da je to njegov posao!


- Likvidacije "beogradskog ološa" trajale su pet do šest sekundi. Najduža likvidacija mi je trajala oko minut i po, a reč je o ubistvu Zorana Uskokovića Skoleta - kazao je Kalinić.
Sumnja se da je za račun "zemunskog klana" ubio najmanje 20 ljudi.


Dovezen uz pratnju Žandarmerije

Iz bezbednosnih razloga ovo suđenje se održava u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, a ne u Palati pravde, gde je inače smešten Viši sud. Simović je priveden u sud uz pratnju više vozila Žandarmerije i pod jakim merama obezbeđenja. Tokom prolaska kolone vozila, saobraćaj u Ustaničkoj ulici, gde je sedište Specijalnog suda, bio je obustavljen.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija