• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.04.2021

07:14

Lopovi širom Srbije imaju novi, omiljeni plen: Reč je o jednom delu AUTOMOBILA U KOJEM IMA I PLEMENITIH METALA

Vesti

Lopovi širom Srbije imaju novi, omiljeni plen: Reč je o jednom delu AUTOMOBILA U KOJEM IMA I PLEMENITIH METALA

Podeli vest

Katalizatori su u poslednje vreme postali omiljeni plen lopova, a policiji u poslednje vreme stiže sve više prijava vozača kojima je ovaj skupoceni deo vozila ukraden!

Katalizatori se kradu jer automobili uskoro neće moći da se registruju bez njih, a mnogi vozači su iz raznih razloga ranije skidali ovaj deo. Drugi razlog za krađu je taj što u katalizatorima ima plemenitih metala!


Sagovornik Informera iz policije objašnjava nam da po novim propisima, koji počinju da važe od 5. jula, vozila neće moći da prođu tehnički pregled ukoliko nemaju katalizatore.


- To su prečišćivači izduvnih gasova i proizvođači vozila ga ugrađuju više od 30 godina, što znači da bi trebalo da ih imaju maltene sva vozila u Srbiji. Međutim, vozači su ranije često skidali te delove, jer kada se katalizator zapuši, vozilo slabije vuče. Uklanjanjem katalizatora, vozilo ide normalno, ali zagađuje okolinu - objašnjava naš sagovornik.


Prema njegovim rečima, policija je u Beogradu i Novom Sadu u poslednjih mesec dana uhapsila nekoliko lopovskih bandi koje su krale katalizatore sa parkiranih vozila.


- Novosadska policija je 5. marta uhapsila tri osobe sa područja Žablja jer su u Novom Sadu ukrali katalizatore sa više automobila. Pretresom kuće jednog od osumnjičenih policija je pronašla alat koji je korišćen prilikom krađe. Potom je 2. aprila zemunska policija na raskrsnici ulica Gornjogradske i Ohridske uhapsila trojicu muškaraca, u trenutku kad su skidali katalizator sa izduvne cevi jednog parkiranog vozila. Pregledom auta koji su koristili osumnjičeni pronađen je alat za brzu demontažu i dva već ukradena katalizatora - kažu u policiji.

Foto: Shuterstock

Katalizator je važan deo automobila


Inače, cena novog katalizatora za benzince zavisi od vrste, ali i od toga da li je reč o originalu, kopiji ili polovnom delu. Tako i cena može ići od 100 do preko 1.000 evra. Na primer, za malo stariji model "fijata punto", koji može da se kupi za oko 1.000 evra, ugradnja katalizatora može da košta i do 350 evra. Na crnom tržištu, ukradeni katalizatori se uglavnom prodaju po ceni od 50 do 100 evra.


Kad je reč o dizelašima, oni mogu imati katalizatore ili filtere partikularnih čestica (DPF), koji takođe služe za prečišćavanje izduvnih gasova. Ponovno montiranje ovih originalnih delova može koštati od 700 evra, a često i mnogo više.

Unosan biznis
Osim toga, otkup polovnih katalizatora je odavno veoma unosan biznis u Srbiji, jer se u njemu nalaze skupi i plemeniti metali, poput platine, rodijuma, paladijuma...
Razlog zbog čega je katalizator obavezan leži u propisanim ekološkim normama o sastavu izduvnih gasova koje vozila moraju zadovoljavati. Katalizatori uklanjaju prisustvo vode, ugljen-dioksida, ugljen-monoksida, kao i nesagorelih ugljovodonika koji doprinose stvaranju smoga. Upotreba katalizatora je najefikasnija metoda uklanjanja štetnih gasova, a njihova efikasnost iznosi oko 90 odsto.


Iznajmljivanje košta 15 evra

Katalizatori su odnedavno počeli i da se iznajmljuju. Tako je izvesni Stefan na jednom sajtu objavio oglas da iznajmljuje univerzalni katalizator po povoljnoj ceni na 48 sati, koliko je vozačima potrebno da ugrade taj deo, prođu tehnički pregled i da ga potom skinu i vrate.
"Ne možete proći tehnički pregled zbog nedostatka katalizatora? Skupa vam je opcija ugrađivanja novog? Iznajmite katalizator za tehnički pregled. Cena 15 evra, uračunat period od 48 sati, vreme za koje se može ugraditi i otići na tehnički pregled", napisao je Stefan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija