• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

02.06.2021

10:53

NEVEROVATNO OTKRIĆE SLOVENAČKE POLICIJE POSLE HAPŠENJA MAFIJAŠA! 'Kavčani' na kokain stavljali srpski grb!

Informer DN

Vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE SLOVENAČKE POLICIJE POSLE HAPŠENJA MAFIJAŠA! 'Kavčani' na kokain stavljali srpski grb!

Podeli vest

* Slovenački ogranak "kavačkog klana" švercovao drogu u paketima koji su bili "brendirani" žigom sa srpskim grbom, sa četiri ocila * Kokain je švercovan iz Holandije u Sloveniju, pa u Srbiju, Španiju i druge zemlje

 

Slovenački ogranak zloglasnog crnogorskog "kavačkog klana" švercovao je drogu u paketima na kojima je bio žig sa srpskim grbom, sa četiri ocila, otkrila je policija iz Slovenije, nakon što je u toj zemlji prošle nedelje uhapšeno 60 pripadnika ove bande!

Ogromne količine kokaina koji je bio "brendiran" našim grbom švercovane su iz Holandije u Sloveniju, a zatim u Srbiju, Španiju i druge evropske zemlje.

Zvicer na čelu

Slovenački mediji otkrivaju da se na čelu tamošnjeg "kavačkog klana" nalazi odbegli Podgoričanin Milan Vujotić (38), zvani Lavitese, koji je blizak saradnik glavnog vođe ovog klana, Radoja Zvicera (38) iz Kotora.

Foto: Informer DN

Radoje Zvicer

- Vujotić je pod svojom kontrolom, osim u Sloveniji, držao ogranke klana u još nekoliko država Evrope. Tim kriminalnim ćelijama rukovodio je upravo iz Slovenije. Blisko je sarađivao sa Crnogorcem Filipom Vrzićem, koji je bio zadužen za nabavku kokaina u Holandiji - piše u dokumentaciji slovenačke policije, koju su objavili mediji i u Sloveniji i u Crnoj Gori.

Zašto?

Na istražiteljima je da utvrde zbog čega se Milan Vujotić odlučio da na kokain utisne baš grb Srbije

Kako je utvrđeno, Vujotić i Vrzić su organizovali šverc droge iz Holandije u Sloveniju, odakle je kokain prosleđivan u druge zemlje, među kojima je i Srbija.

- Paketi s drogom prevoženi su kamionima, u količinama do 42 kilograma nedeljno, po jednoj turi. Toliko, naime, može da stane u pregrađeni bunker u krevetu iza vozača. U nekim slučajevima drogu su prevozila i po dva kamiona istovremeno, što znači da su prebacivali više od 80 kilograma nedeljno. Na svim paketima kokaina bio je utisnut srpski grb, sa četiri ćirilična slova S. U podzemlju se već tada znalo da Vujotić na taj način brendira svoju robu, a na istražiteljima je da utvrde zbog čega se odlučio da na kokain utisne baš grb Srbije - piše u policijskoj dokumentaciji.

Foto: Informer DN

Milan Vujotić

Kako su preneli slovenački i crnogorski mediji, Vujotić i Vrzić su blisko sarađivali sa Slovencom Klemenom Kadivecom, koji je, navodno, bio zadužen za šverc novca koji je zarađen u inostranstvu prodajom kokaina.

Če Gevara, Kristijano Ronaldo, Gavrilo Princip...

Brendiranje paketa s drogom rade skoro svi moćni narko-karteli na svetu kako bi svi u podzemlju znali kome pripadaju ti narkotici. Početkom septembra 2019. na paketima kokaina zaplenjenim u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu bile su slike Gavrila Principa, člana Mlade Bosne koji je 1914. ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda. Veruje se da je u švercu ove droge učestvovao i Veljko Belivuk, pripadnik "kavačkog klana" i osnivač Partizanove navijačke grupe "Principi".

Osim toga, sredinom maja 2019. rumunska policija je u delti Dunava pronašla tovar kokaina brendiran likom poznatog fudbalera Kristijana Ronalda. Takođe, srpska policija je ranijih godina prilikom zaplena droge otkrivala da su na paketima bili utisnute slike Miloša Obilića, Če Gevare, Simona Bolivara...

Zanimljivo je što je svaka pošiljka "prljavog keša" kojoj su policajci ušli u trag išla iz Španije za Beograd.

- U 2019. godini izvršena su četiri transporta novca. Prvi, u iznosu od 1,4 miliona evra, obavljen je 16. januara 2019. Drugi šverc novca organizovan je 6. februara te godine, u istovetnom iznosu od 1,4 miliona evra. Treći i četvrti transport novca, sa istim iznosima, obavljeni su u aprilu 2019...

Sumnja se da je sav taj novac "opran" u Srbiji ulaganjem u građevinske i druge poslove - preneli su mediji.

Inače, u najnovijoj istrazi poslova "kavačkog klana" pokrenutoj u Sloveniji, utvrđeno je da je samo Vujotićev ogranak bande prošvercovao najmanje 790 kilograma kokaina u nekoliko zemalja. Osim kokaina, prošvercovano je i najmanje dve tone marihuane, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, ali i velika količina oružja. Za njim odranije postoji poternica, a veruje se da se trenutno krije sa Radojem Zvicerom u Južnoj Americi.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Velja Nevolja
Velja šef u Srbiji

Podsetimo, šef srpskog ogranka "kavačkog klana" u Srbiji je Veljko Bellivuk, zvani Velja Nevolja, koji je 4. februara uhapšen sa svojom "desnom rukom" Markom Miljkovićem Mesarom i još 20 saradnika. Belivuk je, pod plaštom Partizanove navijačke grupe "Principi", radio za "kavčane" tako što je ubijao protivnike ove bande, švercovao drogu i činio druga najteža krivična dela.

Imao je štekove na Partizanovom stadionu i u Ritopeku, gde su žrtve klana svirepo mučene, ubijane i samlevene u mašini za mlevenje mesa.

Potraga za Belivukovim saradnikom

Policija traga za 42-godišnjim Viborom K. (42) iz Koteža, bliskim saradnikom Veljka Belivuka, nakon što je u njegovom stanu u ovom beogradskom naselju pronađena veća količina droge i oružja.

Prilikom pretresa Viborovog stana policajci su otkrili eksploziv sa magnetom i daljinskim upravljačem, kao i dve ručne bombe, pištolj marke "glok 17", revolver, šest okvira za automatsku pušku, hekler, škorpion i jednu "fantomku". Sumnja se da su oružje i droga zapravo pripadali bandi Velje Nevolje i da ih je Vibor krio za potrebe ovog klana.

Foto: Informer DN

- Pored oružja, pronađeno je više od 10 kilograma mešavine amfetamina i kofeina, više od tri i po kilograma hašiša, 50 tableta ekstazija i manja količina iste droge u prahu. Takođe, u jednom šteku u stanu pronađena je veća količina heroina, kao i dve digitalne vagice. Otkrivena je oprema za mešanje i pakovanje droge radi ulične prodaje - piše u policijskom saopštenju.

Inače, većina droge bila je sakrivena u frižideru. Oružje koje je pronađeno kod Vibora u stanu je poslato na veštačenje kako bi se utvrdilo da li je korišćeno u nekim kriminalnim obračunima. 

Foto: Informer DN

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OGLASIO SE RADOJE ZVICER! Odbegli vođa kavačkog klana progovorio o "ćevapima" i "ljudožderima" i najavio pod kojim USLOVOM BI SE POJAVIO U SRBIJI
Hronika

OGLASIO SE RADOJE ZVICER! Odbegli vođa kavačkog klana progovorio o "ćevapima" i "ljudožderima" i najavio pod kojim USLOVOM BI SE POJAVIO U SRBIJI

Dok policijski timovi celog sveta na čelu sa Interpolom tragaju za odbeglim vođom zlokobnog kriminalnog kavačkog klana Radojem Zvicerom, za kim su Srbija a potom i Crna Gora raspisale crvenu poternicu, on se po prvi put obratio javnosti i to preko pisma svog advokata Dejana Lazarevića koje je stiglo u redakciju Informera

18.05.2021

13:42

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija