• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

30.06.2021

08:05

Mehanizam u Hagu izriče novu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću! Video

AP Photo/Martijn Beekman

Vesti

Mehanizam u Hagu izriče novu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću! Video

Podeli vest

Mehanizam za krivične sudove u Hagu izreći će u 15 časova presudu nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. To će biti druga prvostepena presuda, jer je prva, kojom su bili oslobođeni svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca

Pretposlednje poglavlje pred Mehanizmom za krivične sudove u Hagu, zatvara se danas u 15 časova.

Bivšim pripadnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću drugi put se izriče prvostepena presuda, jer im se sudilo ponovo, posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu odluku iz 2013. godine, po kojoj su oslobođeni po svim tačkama optužnice.

Terete se za udruženi zločinački poduhvat na čelu sa Slobodanom Miloševićem, kroz osnivanje i podršku "Crvenim beretkama", "Škorpionima" i Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, jedinicama koje su delovale na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo tvrdi da je uspelo da dokaže njihovu krivicu, dok odbrana traži ponovnu oslobađajuću presudu.

Nova odluka će se pratiti u znatno drugačijoj atmosferi i uz manje novinara nego pre tri nedelje, kada je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

"Akreditirali smo oko 25 predstavnika medija, te negdje oko 15 predstavnika udruženja žrtava i takođe negdje oko 15 predstavnika diplomatskog kora, koji će pratiti izricanje presude u zgradi Mehanizma, s tim da neće biti moguće pratiti izricanje u samoj galeriji", rekla je Helena Eglston, portparol Mehanizma u Hagu.

Foto: AP Photo/Martijn Beekman

Presuda će biti objavljena u 15 sati, a prenos za javnost će biti emitovan putem sajta Mehanizma sa kašnjenjem od 30 minuta.

Odluka Mehanizma je pod lupom i zbog toga što je to poslednja prilika da se eventualno Srbija i njen nekadašnji državni vrh označe odgovornim za ratna zbivanja devedesetih godina.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije "Sablja", posle ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Pretresno veće ih je 2013. godine oslobodilo svih optužbi, iskoristivši tada retko korišćeni termin "konkretna usmerenost", u smislu da pomoć koju su Stanišić i Simatović pružali jedinicama u Hrvatskoj i BiH nije bila konkretno usmerena na činjenje zločina.

Po žalbi tužioca, 15. decembra 2015. godine Žalbeno veće ukinulo je prvostepenu presudu i naložilo da im se suđenje ponovi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija