• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

06.08.2021

11:28

MONSTRUM SE NE PREDAJE! Samo dan nakon potvrđene doživotne kazne, Malčanski berberin lično se obratio sudu sa NEVEROVATNIM ZAHTEVOM

Vesti

MONSTRUM SE NE PREDAJE! Samo dan nakon potvrđene doživotne kazne, Malčanski berberin lično se obratio sudu sa NEVEROVATNIM ZAHTEVOM

Podeli vest

Ninoslav Jovanović (48), pravosnažno osuđen na doživotnu robiju zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanja čija je žrtva bila dvanaestogodišnja devojčica, podneo je vanredni pravni lek na odluku Apelacionog suda kojom je potvrđena prvostepena presuda.

Kako se vidi na portalu Višeg suda u Nišu, Jovanović je podneo zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažne sudske odluke o kojem će odlučivati Vrhovni kasacioni sud.

Zloglasni „Malčanski berberin“ tako nazvan zbog devijantne navike da svoje žrtve šiša pre silovanja, vanredni pravni lek podneo je lično, jer je sa pravosnažnošću prvostepene presude izgubio pravo na branioca po službenoj dužnosti.

Odluka na Vrhovnom kasacionom sudu

Zahtev za zaštitu zakonitosti služi za otklanjanje nezakonitosti u sudskim odlukama koje se redovnim pravnim lekovima ne mogu otkloniti. O zahtevu odlučuje Vrhovni kasacioni sud u veću od pet sudija. Sud ovaj vanredni pravni lek može odbaciti, odbiti ga kao neosnovan ili ga usvojiti a odluku preinačiti u celini ili delimično je ukinuti ili samo konstatovati da je njome povređen zakon.

Na šta se konkretno žalio serijski silovatelj nije poznato, ali su najverovatnije u pitanju isti razlozi koje je i do sada isticao tokom prvostepenog ali i drugostepenog suđenja.

Tako je u žalbi koju je podneo na prvostepenu odluku Višeg suda donetu 5. januara,  naveo da su mu povređeni pravo na odbranu i pravično suđenje jer su u prvostepenom postupku učestvovali tužilac i sudije Višeg suda čije je izuzeće tražio. Zahtevao je da drugostepeni sud ukine presudu Višeg suda te da mu se ponovo sudi.

Apelacioni sud je trebao da o njegovoj i žalbi advokata odlučuje 24. juna ali je Jovanović, koji je prisustvovao sednici, prilikom objavljivanja sastava petočlanog sudskog veća, tražio izuzeće sudije Zorana Krstića zbog sumnje u njegovu nepristrasnost. Iz tog razloga, sednica veća je odložena za 5. jul.

Foto: printscreen RTS

Jovanović je već nekoliko puta ulagao prigovore

Međutim, Jovanović je pre nove sednice zahtevao izuzeće predsednika sudskog veća Mirjane Đorđević  jer je odbacila njegov zahtev za izuzeće sudije Krstića. Zatim je zatražio izuzeće i predsednika Apelacionog suda i oba njegova zamenika jer su odbili zahtev za izuzeće Mirjane Đorđević.  Svi ovi njegovi zahtevi su odbačeni.  Takođe, branio se neuračunljivošću ali je veštačenjem ustanovljeno da ne pati od  duševne bolesti, duševne zaostalosti, niti privremene duševne poremećenosti. Antisocijalni poremećaj je posledica strukture njegove ličnosti koja se nalazi u međunarodnoj klasifikaciji bolesti i poremećaja,  ali sa forenzičkog stanovišta ne spada u psihijatrijsku bolest. Takođe, neosnovano je isticanje optuženog da pati od epilepsije jer neurofiziološki pregled nije pokazao epileptičku aktivnost – naveo je Apelacioni  sud.  

Žalbom je osporavano produženo krivično delo silovanja, konkretno događaji u selu Pasjača gde je prema navodima optužbe, Jovanović izvršio još jednu prisilnu obljubu. Ninoslav  je tvrdio da ti navodi nisu tačni, te da dvanaestogodišnjakinju nije tukao ni izgladnjivao već da je o njoj sve vreme brinuo.

Pokušao na sve načine da umanji kaznu

- Neosnovani su navodi u žalbi jer je Jovanović pre optuženja priznao radnje koji su obuhvaćeni kvalifikacijom dela, a na glavnom pretresu pred prvostepenim sudom pokušao je da umanji krivicu i pogoduje svojim interesima u pogledu kazne – naveo je Apelacioni sud. Takođe, postojanje teškog dela izvršenog prema detetu dokazano je i iskazom oštećene ali i medicinskim veštačenjem.

Izjavljivanje vanrednog pravnog leka ne utiče na izvršnost pravosnažne presude tako će Jovanović odluku Vrhovnog kasacionog suda čekati u zatvoru.

Da podsetimo, stravičan napad dogodio se 20. decembra 2019. godine u niškom naselju Brzi Brod kada je serijski silovatelj presreo devojčicu na putu do škole. Dvanaestogodišnjakinja je pronađena devet dana kasnije u selu Pasjača a manijak je izmicao poteri do 5. januara 2020. godine kada je uhapšen na groblju u rodnom selu Malča.

Jovanović je iza rešetaka proveo dvadeset godina takođe zbog silovanja dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 2 godine

Dozivotna kazna je ispravna jer nas zakon nije predvideo smrtnu , a da jeste to bi bila jedina ispravna kazna za ovog zlotvora . Vec osudjivan za silovanje dece to ponavlja sto nam govori da je trebalo tog prvog puta odrediti dozivotnu pa se nebi dogodilo da zlocin ponovi . To su teska krivicna dela i posledice koje prouzrokuju su takve da zrtva celog zivota ima traume . Deca moraju da budu apsolutno zasticena !!! Sudija je doneo jedino mogucu odluku !

xaknipuc

pre 2 godine

Svaku džukelu treba pod zid. Nije zaslužio da ga u zatvoru hranimo, grejemo, oblačimo ...

Hmmm

pre 2 godine

Ako mu pravosudni sistem ne odgovara, onda narod da mu sudi.

Baki

pre 2 godine

kakav je to zakon neko za silovanje dozivotna a neko ubije decu odrasle na pešackom kolima i dobije 8 godina zatvora

Potvrđena DOŽIVOTNA ROBIJA za Malčanskog Berberina!
Hronika

Potvrđena DOŽIVOTNA ROBIJA za Malčanskog Berberina!

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je osudio na doživotnu robiju Ninoslava Jovanovića (48) iz sela Malča za otmicu i produženo krivično delo silovanja čija je žrtva bila dvanaestogodišnja devojčica. Na taj način potvrđena je presuda Višeg suda u Nišu od 5. januara ove godine kojom je serijskom silovatelju dece izrečena najteža kazna predviđena Krivičnim zakonikom Srbije.

05.08.2021

12:59

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija