• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

21.08.2021

22:39

Naš državljanin na čelu moćnog narko-kartela! Srbin 'pao' sa dve tone kokaina u Dominikani!

Vesti

Naš državljanin na čelu moćnog narko-kartela! Srbin 'pao' sa dve tone kokaina u Dominikani!

Podeli vest

Davor S., zvani Sebastijan, predao se dominikanskoj policiji posle godinu i po dana bekstva nakon što je otkriveno da je u februaru 2020. sakrio dve tone kokaina u dva oldtajmera, za koje je planirano da brodom odu u Hongkong

Državljanin Srbije Davor S., zvani Sebastijan, uhapšen je u Dominikanskoj Republici zbog sumnje da je bio na čelu narko-kartela koji je u februaru 2020. pokušao da prošvercuje dve tone kokaina! Tovar droge pronađen je u dva stara kolekcionarska automobila koja su bila na brodu na putu za Hongkong!

Sebastijan je godinu i po dana bio u bekstvu, a nedavno se predao dominikanskoj policiji.

Neverovatno

Ostalo je nejasno zašto je Sebastijan ostavio 19 kilograma kokaina u svojoj vili kad je već odlučio da se preda

'Zaboravio' drogu

Prema pisanju dominikanskih portala, policija je, odmah nakon što se Davor predao, pretresla njegovu vilu u toj zemlji i tamo je nađeno oko 19 kilograma kokaina! Ostalo je nejasno zašto je Sebastijan ostavio ovu drogu u vili kad je već odlučio da se preda, ali verovatno je mislio da policija neće ni naći tu drogu.

Inače, dominikanska policija je saznala za Sebastijana nakon što je početkom prošle godine na brodu koji je trebalo da isplovi za Hongkong pronađen ogroman tovar kokaina.

- Na brodu su bila dva oldtajmera iz 1983. i 1984. godine, koji su bili napunjeni paketima kokaina, ukupne težine 1.939 kilograma. Krenula je opsežna istraga, kojom je utvrđeno da je šverc te droge organizovao Srbin Davor S. Za njim i njegovim saradnicima odmah je izdata poternica - preneli su portali iz Dominikanske Republike.

Policija je ubrzo uhapsila desetak pripadnika Davorove bande i protiv njih je podignuta optužnica, a Sebastijan se predao tek nedavno i odmah je negirao učešće u kriminalnoj organizaciji.

- Tvrdio je da nema nikakve veze sa drogom, ali usledio je šok nakon što je prilikom pretresa njegove vile pronađeno oko 19 kilograma kokaina. Davoru je tada određen pritvor i uskoro ga očekuje suđenje sa ostalim pripadnicima njegove bande - ističu tamošnji mediji.

Podsetimo, državljani Srbije, ali i drugih balkanskih država u poslednjih petnaestak godina postali su veoma uticajni među južnoameričkim narko-kartelima, na šta godinama upozoravaju i tamošnji mediji. Srbi, Crnogorci i Albanci nabavljaju kokain iz prve ruke u Peruu, Kolumbiji i Boliviji i organizuju prekookeanski šverc te droge najčešće iz karipskih država u Evropu, Afriku i Aziju.

Najpoznatiji je Jakšić

Jedan od najuticajnijih i najpoznatijih narko-dilera u Južnoj Americi je Zoran Jakšić, vođa zloglasnog klana "Amerika". On je 2017. bio osuđen na 20 godina zatvora, nakon što je u julu 2016. uhapšen na granici između Perua i Ekvadora sa 800 kilograma kokaina. Međutim, ta presuda je ukinuta zbog proceduralnih grešaka i naloženo mu je novo suđenje. Jakšić je poznat i kao "čovek sa 1.000 lica", jer je kod njega prilikom hapšenja nađeno čak 47 pasoša sa lažnim identitetima.

Nedavno je u Meksiku uhapšen Jakšićev bliski saradnik Mauro Algumer Vilka (48). On je u Peruu u odsustvu osuđen na 25 godina robije kao član Jakšićeve grupe.

Džoni uhapšen, pa pušten u Dominikani

Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, koji je trebalo da preuzme poslove Veljka Belivuka, uhapšen je u martu ove godine u Dominikanskoj Republici zbog sumnji da je učestvovao u prodaji narkotika i oružja. Međutim, iako je Srbija odmah tražila njegovo izručenje, Vušović je pod misterioznim okolnostima pušten iz pritvora samo nekoliko dana kasnije i otad mu se gubi svaki trag. Sumnja se da su u puštanju Vušovića učestvovale neke strane obaveštajne službe.

Džoni je, inače, punio stupce crne hronike još od 2010, kada je uhapšen zajedno sa vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem, koji je u međuvremenu likvidiran 13. oktobra 2016. u Bačvanskoj ulici u Beogradu. Stanković i Vušović su bili uhapšeni pre 11 godina sa još sedam pripadnika Partizanove navijačke grupe "Janičari" zbog droge, oružja i eksploziva. Takođe, sumnjalo se da su članovi ove ekipe učestvovali i u nekoliko pokušaja ubistava.

Inače, Vušovićeva kriminalna organizacija je tokom poslednjih godina potpala pod okrilje crnogorskog "kavačkog klana", čiji je ogranak u Srbiji vodio Veljko Belivuk. Tako je istraga nedavno utvrdila da je Vušović naručio ubistvo "škaljarca" Marka Ljubiše Kana, koji je ipak uspeo da izbegne atentat u Crnoj Gori. Takođe, sumnja se i da su pripadnici Džonijeve bande učestvovali u pokušaju ubistva Jovana Vukotića, vođe "škaljarskog klana", koji je umalo otrovan u beogradskom Okružnom zatvoru.

Džoni je, inače, godinama u bekstvu i za to vreme se, kako se sumnja, uglavnom bavio preprodajom narkotika. Prema operativnim podacima, u Dominikanu je došao iz Španije, a pre toga je živeo u Beču i tamo držao laboratorije za uzgoj marihuane. U trenutku hapšenja u Dominikani kod sebe je imao lažni španski pasoš.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija